iPhonejen myynti ylitti Windows Mobile -laitteiden myynnin, Nokian osuus romahti

Markus Lehtiniitty
5. joulukuuta, 2008 13:46

Apple myi enemmän iPhone-puhelimia menneellä vuoden 2008 kolmannella neljänneksellä (heinä-syyskuu) kuin, mitä kymmeniä Microsoftin Windows Mobile -käyttöjärjestelmällä varustettuja puhelimia myytiin samalla ajanjaksolla yhteensä. iPhoneja myytiin 4,7 miljoonaa, kun Windows Mobile -puhelimia myytiin vain neljä miljoonaa kappaletta. Tiedot perustuvat Gartnerin raporttiin kolmannen neljänneksen älypuhelinmarkkinoista.
Windows Mobile -laitteiden myynti kärsii laitteiden heikon käyttöliittymän vuoksi. Vanhentunut Windows Mobile -alusta ei tarjoa kilpailijoidensa veroista käyttökokemusta. Jatkossa Windows Mobilen asemaa ahdistavat yhä enemmän myös Symbian ja Googlen Android -alustat, jotka ovat laitevalmistajille lisenssimaksuttomia.
Kokonaisuutena älypuhelinpuhelinten myynti kasvoi vuoden 2008 kolmannella neljänneksellä 11,5 prosenttia verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2007. Globaalisti rajusti heikentynyt taloustilanne on syönyt älypuhelintenkin myynninkasvua, mutta Gartner odottaa kasvun jatkovan tulevaisuudessakin - tosin aiempaa hitaampana.
Nokian osuus älypuhelinmyynnistä romahti 48,7 prosentista 42,4 prosenttiin. Nokian myynti viime vuoden 16 miljoonasta 15,5 miljoonaan älypuhelimeen. Markkinaosuutta Nokialta napsivat RIM ja Apple. Älypuhelinten markkinakakkosen, RIM:n, markkinaosuus kolmannella neljänneksellä oli 15,9 prosenttia ja Applen 12,9 prosenttia. Samaan aikaan kun Nokian myynti pieneni, kasvoi RIM:n myynti 81,7 prosenttia ja Applen 327,5 prosenttia.
Gartnerin arvion mukaan Nokia kärsi kolmannella neljänneksellä kosketusnäyttöpuhelimen sekä yleisesti uutuustuotteiden puutteesta. Nokia on tuonut kolmannen neljänneksen jälkeen myyntiin uutuusmalleja, kuten N79:n, N85:n ja N96:n, mutta nämä ovat saavuttaneet vain rajallista suosiota. Kosketusnäyttöpuhelimissa Nokialla riittää vielä työsarkaa: 5800 XpressMusic on vasta saapumassa kauppoihin ja toinen julkistettu kosketusnäyttömalli N97 on tulossa markkinoille vasta puolen vuoden päästä.
Nokia kertoi eilen pääomamarkkinapäivänään tavoittelevansa ensi vuoden aikana markkinaosuutensa nostamista niin älypuhelimissa kuin yleisestikin.
Gartnerin lehdistötiedote (englanniksi)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.