Uutiskommentti: Taistelu mobiilimaailman kartta- ja navigaatioherruudesta kiihtymässä

Markus Lehtiniitty
9. joulukuuta, 2008 16:39

Vodafone ja Wayfinder tiedottivat tänään Vodafonen aikeesta ostaa ruotsalainen Wayfinder-navigointiyhtiö. Wayfinder ei ole Vodafonelle kovinkaan suuri ostos - yhtiön hinta on vain reilut parikymmentä miljoonaa euroa. Wayfinder-yhtiön päätuote on puhelimiin ladattava navigointisovellus, joka on saatavilla muun muassa S60-, UIQ- ja Windows Mobile -alustoille.
Paljon Vodafonea suuremmilla panostuksilla navigointi- ja karttaliiketoimintaansa on rakentanut Nokia. Käytännössä Nokia on rakentanut koko karttoihin perustuvan liiketoimintansa kolmella yritysostolla - gate5, NAVTEQ ja Plazes. Näistä ylivoimaisesti suurin kauppa oli NAVTEQ-karttayhtiön ostaminen lähes kuudella miljardilla eurolla.
Toinen suuri peluri Nokian ohella mobiilikarttapalvelujen alueella on Google. Googlelta ei ole aivan viime aikoina saatu merkittäviä uutisia karttojen alueella.
Sen sijaan Nokia korostaa nykyään karttoja, paikannusta, sijaintia ja navigaatiota joka käänteessä. Viime viikolla Nokia World -tapahtumassa Nokia julkisti uuden 3.0-version puhelimiensa Kartat-sovelluksesta ja karttapalvelujen laajenemisen myös verkkopalveluksi Maps on Ovin muodossa. Jatkossa Nokian mukaan kartat kehittyvät yhteistyössä käyttäjien kanssa sisältämään tiedon kaiken mahdollisen sijainnista.
Nokian johdon näkemyksessä sijantitiedolla ja kartoilla on tulevaisuudessa selkeästi nykyistä suurempi rooli. Nokia lanseerasi viime viikolla myös uuden termin "sosiaalinen sijainti", joka tarkoittaa, että puhelin jakaa jatkuvasti käyttäjänsä sijainnin suoraan tämän ystäville sekä useisiin yhteisöpalveluihin.
Nokia on ollut selkeästi muita edellä karttojen osalta. Mutta Nokian vision voi myös kyseenalaistaa: mitä jos kartoista ja paikkatiedosta ei tulekaan niin merkittävä osa tulevaisuuden maailmaa, mitä Nokia nyt ajattelee. Ja varmasti kilpailu näilläkin markkinoilla tulee jatkossa kiristymään. Nokian etu kuitenkin on, että sillä on erittäin helppo jakelukanava myymissään puhelimissaan myös karttapalveluilleen, joiden kylkeen se voi kasvattaa omat verkkopalvelunsa. Lisäksi Nokia hyötyy NAVTEQ:n omistamisesta. Toisen suuren karttayhtiön TeleAtlaksen nappasi puolestaan navigaattorivalmistaja TomTom.
P.S. Erillisten autonavigaattorien päivät voivat parin vuoden päästä olla luettuja. Jo nyt Nokia oli kolmannella neljänneksellä maailman suurin GPS-laitteiden valmistaja myyden enemmän GPS-paikannuksella varustettuja laitteita kuin markkinakakkonen ja -kolmonen TomTom ja Garmin myivät yhteensä. Jatkossa GPS-puhelinten ominaisuuksien parantuessa tarve erillisille navigaattoreille pienenee.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.