Egyptissä ei GPS-puhelimia myydä

Markus Lehtiniitty
10. joulukuuta, 2008 18:24

Egyptissä ei saa myydä GPS-paikannuksella varustettuja puhelimia. Egyptin laki kieltää kaikki satelliittipaikannusjärjestelmät. Kiellolla pyritään estämään terroristeja hyödyntämästä järjestelmiä apuna iskuissaan.
Näin ollen esimerkiksi Nokian GPS-paikannuksella varustettuja puhelimia ei joko myydä tai Egyptissä tai niistä on valmistettu vain Egyptin markkinoille erikoisversio, josta GPS-paikannus on karsittu pois.
Nokia on yrittänyt jo pitkään neuvotella Egyptin hallituksen kanssa kiellon poistamisesta jo kauan. Nokian mukaan se jatkaa yhteistyötään Egyptin viranomaisten kanssa, jotta kielto purettaisiin. Nokia on panostanut puhelinvalmistajista eniten GPS-puhelimiin ja karttoihin. Vuoden 2008 kolmannella vuosineljänneksellä Nokia myi lähes seitsemän miljoonaa GPS-paikannuksella varustettua puhelinta.
Myös Apple on joutunut poistamaan iPhone 3G:stään GPS-paikannuksen tuodakseen sen myös Egyptin markkinoille. GPS-paikannus kuuluu 3G-verkkojen ohella iPhone 3G:n tärkeimpiin erottaviin ominaisuuksiin verrattuna alkuperäiseen iPhoneen.
Luonnollisesti Egyptin paikannusjärjestelmäkieltoa kuitenkin myös rikotaan. Brittilehti Daily Telegraphin verkkojutun mukaan tuhannet ihmiset Egyptissä käyttävät GPS-paikannuksella varustettuja puhelimia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.