Nokia työskentelee monikosketuksen parissa?

Markus Lehtiniitty
29. joulukuuta, 2008 16:20

Nokian jättämä patenttihakemus paljastaa yhtiön työskentelevän monikosketustekniikan parissa. Patenttihakemus käsittelee kosketusnäytön eletoimintoihin liittyviä asioita.
Monikosketus (englanniksi multi-touch) tarkoittaa mahdollisuutta koskettaa kosketusnäyttöä useammasta kohdasta samaan aikaan. Tämä mahdollistaa muun muassa erilaiset kahdella sormella tapahtuvat toiminnot kuten kuvan koon muuttamisen liikuttamalla kahta sormea lähemmäs tai loitommas toisistaan. Muun muassa Applen iPhonet tukevat monikosketusta ja se on yksi niiden kiitetyn käytettävyyden peruspilari.
Nokian patenttihakemuksen johdanto-osassa kerrotaan: "The touch sensitive service is capable of detecting multiple simultaneous points of touch", joka vapaasti suomennettuna kääntyy muotoon "kosketustoiminto pystyy tunnistamaan useita samanaikaisia kosketuksen kohtia". Käytännössä kyse on siis monikosketuksesta.
On tietenkin kyseenalaista millaisessa laajuudessa monikosketukseen ja kosketustoimintoihin liittyvät toiminnot ovat patentoitavissa. Myös Applen tiedetään kuitenkin patentoineen joitakin monikosketukseen liittyviä asioita.
Nokian kosketusnäyttöpuhelimia, 5800 XpressMusicia ja N97:ää, on kritisoitu ankarasti niiden resistiivisellä tekniikalla toteutettujen kosketusnäyttöjen takia. Resistiivinen kosketusnäyttötekniikka ei mahdollista monikosketustukea.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.