Nokia tavoittelee nousua ykköseksi kosketusnäyttöpuhelimissa vuoden 2009 aikana

Markus Lehtiniitty
2. tammikuuta, 2009 12:45

Nokia tavoittelee nousua markkinaykköseksi kosketusnäytöllä varustettujen puhelinten markkinoilla vuoden 2009 aikana.
Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo kertoi Financial Timesin haastattelussa, että Nokian myöhäinen mukaantulo kosketusnäyttöpuhelinten markkinoille juontui Nokian halusta kehittää kosketusnäyttöteknologia sopivaksi useampiin eri puhelinmalleihin ja eri hintaluokkiin. Kallasvuon mukaan Nokia on ollut seuraajan asemassa kosketusnäyttöpuhelinten osalta: Nokia on tullut kosketusnäyttöpuhelinten markkinoille viimeisenä suurimmista puhelinvalmistajista, mutta vuoden 2009 aikana Nokia hakee "kostoa" uusien puhelintensa voimalla.
Vaikka Nokia on yhä selvä markkinajohtaja älypuhelimissa, niin sen älypuhelinten myynti laski ensimmäistä kertaa vuoden 2008 kolmannella neljänneksellä. Yhtenä syynä tähän myynnin laskuun on nähty juuri kosketusnäyttöpuhelinten puuttuminen Nokian mallistosta. Nokia toi 2008 neljännen neljänneksen aikana markkinoille 5800 XpressMusic -kosketusnäyttömallin sekä julkisti ensi kesänä markkinoille saapuvan kalliimman hintaluokan kosketusnäytöllisen N97-mallin.
Kokonaisuutena vuoden 2009 puhelinmyynnin odotetaan muodostuvan pienemmäksi kuin vuoden 2008 johtuen globaalista taloudellisen tilanteen heikkenemisestä. Tämä on vasta toinen kerta puhelinmarkkinoiden historiassa, kun myynti on laskusuunnassa. Edellisen kerran matkapuhelinmarkkinat supistuivat vuonna 2001. Kallasvuon luotto Nokian mahdollisuuksiin tänä vuonna on kuitenkin luja, sillä hän uskoo suuruuden tuomien skaalaetujen, tunnetun ja pidetyn brändin, vahvan taseen sekä laajan tuotevalikoiman tuovan Nokialle merkittävää etua kilpailijoihin verrattuna. Nokia tähtääkin markkinaosuuksiensa kasvattamiseen niin koko puhelinmarkkinassa kuin myös älypuhelinten sektorilla.
Financial Timesin haastattelussa Kallasvuo kommentoi myös Nokian palveluliiketoimintoja. Kallasvuon mukaan Nokialta ei muun muassa ole odotettavissa enää suuria yritysostoksia palveluliiketoiminnassa, sillä hänen mukaansa Nokian palveluvalikoimasta ei enää puutu "suuria paloja".

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.