Vuoden 2008 puhelin: Apple iPhone 3G

Markus Lehtiniitty
2. tammikuuta, 2009 17:31

Elämme nyt jo vuoden 2009 toista päivää. Nyt on kuitenkin vielä sopiva katsoa hetki menneeseen ja tarkistaa viime vuoden kovimmat puhelimet.
Puhelinvertailu.com on valinnut vuoden 2008 puhelimeksi Applen iPhone 3G:n. Lisäksi tässä artikkelissa listaamme myös viime vuoden muut merkittävimmät puhelimet.
Applen iPhone 3G on mielestämme vuoden 2008 merkittävin puhelin, vaikka iPhone 3G ei alkuperäiseen iPhoneen verrattuna tuonutkaan mukanaan merkittävästi uusia ominaisuuksia. Valintakriteeriemme mukaan vuoden puhelin valitaan kuitenkin Suomen markkinoilla vuoden aikana myyntiin tulleista puhelimista. Näin ollen iPhone 3G:tä tulee katsoa kokonaan uutena tuotteena, sillä alkuperäinen iPhone ei ollut saatavilla Suomen markkinoilla. On myös täysi mahdottomuus, että kaikki olisivat yksimielisiä vuoden merkittävimmän puhelimen tittelistä. iPhone 3G:n valinta on meidän mielipiteemme ja jokaisella on mahdollisuus esittää oma kantansa kommenteissa.
Perusteluja iPhone 3G:n valinnan takana:
1) App Store. Alkuperäiseen iPhoneen verrattuna iPhone 3G toi rautapuolella ominaisuuksina lisää ainoastaan 3G-yhteydet ja GPS-paikannuksen. iPhone 3G:n kanssa samaan aikaan julkaistiin kuitenkin myös iPhone 2.0 -ohjelmistoversio, joka toi mukanaan App Storen. App Store on mullistanut ohjelmien jakelun puhelimiin tarjoten ennennäkemätöntä helppoutta - niin Microsoft, RIM, Palm kuin Googlekin ovat jo seuranneet tai seuraamassa Applen esimerkkiä. Helppoutensa ansiosta vasta App Store on oikeastaan tuonut suurelle yleisölle ajatuksen lisäsovellusten asentamisesta puhelimeen. App Store on toistaiseksi ollut suurin juttu, mitä Apple on tuonut puhelinmarkkinoille - ei iPhone itsessään.
2) Käytettävyys. iPhone 3G ei missään nimessä ole varustettu markkinoiden kovimmalla ominaisuuskimaralla, vaan markkinoilta löytyy laumoittain muun muassa paremmilla näytöillä ja kameroilla varustettuja puhelimia, joista löytyy myös esimerkiksi sellaiset perusominaisuudet kuin videokuvaus ja multimediaviestit, joita iPhonet eivät edelleenkään tue. Apple on kuitenkin mullistanut puhelinten käytettävyyden käsitteen viimeisten kahden vuoden aikana. iPhonea on yksinkertaisesti ilo käyttää, se saa hymyn huulille. Osa helposta käytettävyydestä on tosin pistettävä myös kilpailijoita yksinkertaisemman ominaisuusvalikoiman ansioksi. Helpon käytettävyytensä ansiosta iPhone on muuttanut puhelimen käyttötapoja, muun muassa lisäten merkittävästi mobiilia verkkoselailua. Monet ominaisuudet löytyisivät myös monista muistakin puhelimista, mutta iPhonella eri ominaisuuksia oikeasti myös hyödynnetään.
3) Muutos koko puhelinmarkkinoilla. Applen ura puhelinvalmistajana käsittää toistaiseksi vasta kaksi puhelinmallia: alkuperäisen iPhonen ja päivitetyn iPhone 3G:n. Näillä kahdella mallilla Apple on viimeisen kahden vuoden aikana muuttanut puhelinmaailmaa enemmän kuin Nokia viimeisen kahden vuoden aikana noin 100 eri mallillaan. Kaikki suuret puhelinvalmistajat ovat seuranneet Applen aloittamalla kosketusnäyttöpuhelinten tiellä. Apple myös nousi myynnin arvolla mitattuna kolmannella neljänneksellä jo maailman kolmanneksi suurimmaksi puhelinvalmistajaksi, jota tuskin kukaan olisi uskonut vielä kaksi vuotta sitten. iPhone 3G on toiminut Applen nousun takuutuotteena.

Tietysti iPhone 3G:n lisäksi vuoden 2008 aikana markkinoille saapui monia muitakin erinomaisia uusia puhelinmalleja. iPhone 3G:n tärkeimpiä haastajia vuoden puhelin -valinnassa olivat Nokian E71 ja 5800 XpressMusic, Sony Ericssonin XPERIA X1 sekä Samsungin Omnia SGH-i900. Kuitenkaan yksikään edellä mainituista haastajista ei ole vaikuttanut puhelinmarkkinoihin tavalla, mitä Apple on tehnyt iPhonellaan. Tämän vuoksi vuoden puhelimen valinta oli loppujen lopuksi melko yksinkertainen tehtävä.
Nokia E71:ää on kehuttu Nokian kaikkien aikojen parhaimmaksi puhelimeksi. Ja sitä se onkin: rakenne on vankka, ominaisuusvalikoima laaja ja hinta oikea. 5800 XpressMusic puolestaan aloittaa uuden sukupolven kosketusnäyttöpuhelinten sarjan Nokialla sekä on kaikin puolin onnistunut tuote ja jopa halvemman hintansa vuoksi vahva haastaja Applen iPhone 3G:lle. Sony Ericssonin XPERIA X1 ja Samsungin Omnia SGH-i900 kuuluvat hieman korkeampaan hintaluokkaan - molemmat olivat vuoden 2008 parhaimpia tarjokkaita kyseisiltä valmistajilta.
Vuodesta 2009 tullee muodostumaan jälleen erittäin mielenkiintoinen. Nokia vyöryttää vuoden aikana lisää kosketusnäyttöpuhelimia markkinoille ja monet puhelimet alkavat saavuttaa jo ominaisuuksissa niin kovaa tasoa, että kilpailu siirtyy ennemminkin ohjelmistopuolelle. Motorola ja Sony Ericsson ovat tällä hetkellä heikkojen tuotevalikoimiensa vuoksi pahoissa vaikeuksissa ja edessä oleva vuosikaan ei vaikuta ainakaan toistaiseksi kovinkaan valoisalta näille kahdelle. Erittäin mielenkiintoista on myös nähdä, miten Apple tulee uudistamaan iPhone-mallistoaan vuoden 2009 aikana. Helppo tie uudistusten suhteen on jo kuljettu loppuun. Lähteekö Apple kenties parantamaan joitakin iPhone 3G:n ominaisuuksia, joista yhtenä suurimpana heikkoutena on kamera. Lähes varmasti voidaan sanoa myös, että iPhone-mallisto tulee laajenemaan tulevan vuoden kuluessa.
Hyvää uutta vuotta 2009 kaikille lukijoillemme!

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.