Symbianin säätiöiminen teki lopun ruotsalaisesta UIQ:sta

Markus Lehtiniitty
5. tammikuuta, 2009 12:56

Muun muassa monissa Sony Ericssonin ja Motorolan älypuhelimissa käytettyä UIQ-käyttöliittymää ja -sovellusalustaa kehittänyt ruotsalainen UIQ Technology -yhtiö on jättänyt konkurssihakemuksen.
UIQ:n hallitus teki päätöksen konkurssihakemuksen jättämisestä 29. joulukuuta, kun UIQ:n omistajat eivät enää olleet halukkaita jatkamaan yhtiön rahoitusta.
UIQ:n lopun taustalla on suunnitelmat Symbian-käyttöjärjestelmän säätiöimisestä. Tässä yhteydessä Nokian S60-alustasta tulee yleinen Symbianin käyttöliittymä eikä UIQ:n ja Japanissa käytettävän MOAP-alustan kehitystä enää jatketa. UIQ Technologylle yritettiin löytää uutta omistajaa, joka olisi suunnannut liiketoiminnan uudelleen, mutta tässä ei onnistuttu muun muassa nykyisen maailmanlaajuisesti heikon taloudellisen tilanteen vuoksi.
UIQ Technologyn omistavat puoliksi Motorola ja Sony Ericsson ja sillä on noin 200 työntekijää.
UIQ-alusta perustui alun perin lähinnä kosketusnäyttökäyttöön, mutta myöhemmin alustaa on viety myös aiempaa enemmän näppäimistöllä käytettäväksi. Motorolalla ja Sony Ericssonilla oli vielä viime vuonna useita UIQ-alustallisia puhelimia tuotekehitysputkessa. Niiden kehitys lopetettiin ja markkinoilletulo peruttiin kuitenkin vähin äänin Symbianin säätiöimisilmoituksen jälkeen.
Juttumme kuvana on Sony Ericssonin P800, joka oli yksi ensimmäisiä UIQ-alustaa käyttäviä puhelimia ja aikoinaan verrattain vahvoilla ominaisuuksilla varustettu.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.