Maailman suurin tietokonevalmistaja: Nokia

Markus Lehtiniitty
6. tammikuuta, 2009 16:08

Nokia on ottanut maailman suurimman tietokonevalmistajan kruunun itselleen. Tähän johtopäätökseen päätyy Tomi T. Ahonen laskelmiensa perusteella blogiinsa kirjoittamassa artikkelissaan.
Ahonen on laskelmiensa pohjaksi parhaansa mukaan yrittänyt kerätä tiedot älypuhelinten, PDA-laitteiden sekä perinteisten tietokoneiden kokonaismyynnistä vuoden ajanjaksolla ajalla lokakuusta 2007 syyskuuhun 2008. Näiden lukujen perusteella Nokia on nyt myös maailman suurin tietokonevalmistaja.
Ahosen eri markkinatutkimusyhtiöiden ja yhtiöiden itsensä ilmoittamien lukujen perusteella edellä mainitulla ajanjaksolla myytiin yhteensä 465,5 miljoonaa laitetta, jotka voidaan mieltää tietokoneiksi. Nokia myi ajanjaksolla 64,1 miljoonaa älypuhelinta, joiden avulla se kohoaa 13,8 prosentin osuudella maailman suurimmaksi tietokonevalmistajaksi. Perässä seuraavat pääasiassa perinteisiä tietokoneita valmistavat HP 11,9 ja Dell 9,4 prosentin osuuksillaan.
Kokonaismyyntiä arvioidessa Ahonen joutui tekemään muutamia oletuksia, mutta niillä ei ollut vaikutusta Nokian saavuttamaan ykkösasemaan.
Kyseenalaista kuitenkin on, voidaanko Nokian valmistamat älypuhelimet määritellä tietokoneiksi. Ahonen käyttää blogikirjoituksessaan tämän asian pohdintaan paljon aikaa. Loppujen lopuksi älypuhelimillakin voi tehdä ja tehdään kuitenkin pitkälti samoja asioita kuin perinteisillä tietokoneillakin, joten tällä perusteella niitä tulee pitää tietokoneina. Esimerkkejä samankaltaisista käyttötarkoituksista ovat muun muassa surffailu internetissä sekä sähköpostikäyttö. Näin ollen Nokia voidaan nyt julkistaa myös maailman suurimmaksi tietokonevalmistajaksi. Jo aiemmin Nokia on kahminut itselleen muun muassa maailman suurimman kameravalmistajan sekä musiikkisoitinvalmistajan tittelit.
Juttumme kuvana on Nokian N97, joka on Nokian kehittynein puhelin, tietokone tai miksi sitä ikinä haluakaan kutsua. Tärkeässä osassa N97:ssä ovat juuri erilaiset internetpalvelut ja se on toistaiseksi paras esimerkkilaite Nokialta puhelinten muuttumisesta enemmän ja enemmän tietokoneiksi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.