Palm julkisti mullistavan Pre-puhelimen - mahdollista myös ladata langattomasti

Markus Lehtiniitty
8. tammikuuta, 2009 22:09

Palm julkisti tänään CES-messuilla Yhdysvaltain Las Vegasissa täysin uuden käyttöjärjestelmänsä, Palm webOS:n, sekä ensimmäisen sitä käyttävän laitteensa, joka tuntee nimen Palm Pre. Prestä mullistavan tekevät sen tehokas prosessori, uusiin ideoihin perustuva käyttöjärjestelmä sekä langattoman lataamisen mahdollisuus.
Ennakkoon Palmin tämän päivän julkistusten arvioitiin olevan elintärkeitä Palmille, sillä yhtiö on viime aikoina kärsinyt vanhentuneesta tuotevalikoimastaan ja menettänyt markkinaosuuksiaan. Palm yrittää nyt korjata tilanteensa pitkään kehittämällään uudella alustalla ja siihen perustuvilla uusilla puhelimilla.
Kiiltävänmustassa Palm Pressä on sekä kosketusnäyttö että esiin liukuva QWERTY-täysnäppäimistö. Kosketusnäyttö on kooltaan 3,1 tuumaa ja sen tarkkuus on 320x480 pikseliä. Palm Pren kosketusnäyttö ja Palmin uusi webOS-käyttöjärjestelmä tukevat monikosketusta. Uuden käyttöjärjestelmän toiminta perustuu pitkälti erilaisille eletoiminnoille, joita käytetään pääosin varsinaisen näytön alta löytyvän ns. eletoimintoalueen kautta. Kuten käyttöjärjestelmän nimestäkin voi päätellä, on myös verkolla merkittävä rooli alustassa ja puhelin onkin käytännössä jatkuvasti yhteydessä verkkoon. Palmin uusi alusta on toteutettu Java-, CSS- ja XHTML-tekniikoilla. Myös kolmannen osapuolen sovelluskehittäjät käyttävät webOS:lle sovelluksia kehittäessään edellä mainittuja tuttuja verkkotekniikoita ja osana uutta alustaa on myös ohjelmistokauppa.
Pre on tiettävästi ensimmäinen julkistettu puhelin, joka perustuu Texas Instrumentsin uuden sukupolven OMAP3430-prosessorille. Uusi prosessori edustaa merkittävää tehohyppäystä eteenpäin, ja Palm kehuukin Pren tarjoavan samaan aikaan jopa kannettavaa tietokonetta vastaavan suorituskyvyn samalla säilyttäen muita puhelimia vastaavan virrankulutuksen. Yksi esimerkki uuden alustan tehokkuudesta on se, että kaikki ohjelmat ovat jatkuvasti käynnissä. Pren keskinäppäintä painamalla saa esiin kaikki alustan ohjelmat, joiden välillä voi vaihtaa liu'uttamalla sormea näytöllä.
Pren tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat kolmen megapikselin kamera LED-kuvausvalolla, kahdeksan gigatavun sisäinen muisti, GPS-paikannus ja -navigointi, kiihtyvyysanturi, stereo-Bluetooth, WLAN sekä 3,5 mm:n standardi kuulokeliitäntä. Palm Pre painaa 135 grammaa ja sen mitat ovat 100,5 x 59,5 x 16,95 millimetriä.
Palm Pre on CDMA-puhelin, joten se ei toimi Euroopassa. Se on kuitenkin erittäin mielenkiintoinen esimerkki Palmin täysin uuden sukupolven laitteesta. Myöhemmin Palm julkistanee myös vastaavia GSM- ja WCDMA-verkoissa toimivia puhelimia.
Palm Pre on myös mahdollista ladata langattomasti. Pre lasketaan vain Touchstone-latausalustalle puhelimen akun lataamiseksi. Jos Pre on Touchstone-alustalla puhelun tullessa, puheluun vastataan vain nostamalla Pre pois alustalta. Koskettamalla sitä voi kytkeä voi kytkeä päälle kaiutinpuhelintoiminnon.
Uudessa webOS -käyttöjärjestelmässä Palmin kantavana ideana on ollut myös asioiden yhdistäminen. Alusta yhdistää Palmin Synergy-palvelun avulla niin eri lähteistä synkronoidut osoitekirjat, kalenterit kuin sähköposti- ja pikaviestitilitkin näkymään yhtenäisinä. Myös esimerkiksi tietyn henkilön kanssa käydyt keskustelut yhdistetään, olivatpa ne teksti-, pika- tai sähköpostiviestejä. Tämä auttaa Palmin mukaan pitämään asiat paremmin järjestyksessä. Lisäksi uudessa käyttöjärjestelmässä on aina päällä oleva hakutoiminto: puhelin alkaa etsiä tietoja koko puhelimen sisällöstä heti kun näppäimistöllä alkaa kirjoittamaan jotakin. Uuden käyttöjärjestelmän internetselain tukee luonnollisesti monikosketusominaisuuksia kuten zoomaamista. Lisäksi selaimessa voi pitää auki monia sivuja kerrallaan.
Palm Pre tulee saataville Yhdysvalloissa yksinoikeudella vain Sprint-operaattorin kautta. Markkinoille Palm Pren luvataan saapuvan vuoden 2009 ensimmäisellä puoliskolla eli viimeistään kesäkuussa. Palmin mukaan se tuo laitteen kauppoihin kuitenkin niin pian kuin mahdollista. Pren hinnasta ei toistaiseksi ole tietoa.
Palmin Pre-tuotesivu
Palmin lehdistötiedote
Palmin Touchstone-tuotesivu

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.