Soneran 4G-verkkoja saadaan vielä odottaa

Markus Lehtiniitty
15. tammikuuta, 2009 16:36

Ruotsalaissuomalainen TeliaSonera, joka toimii Suomessa pääasiassa Sonera-brändillä, on kertonut aloittavansa neljännen sukupolven matkapuhelinverkkojen rakentamisen ja ensi vuonna TeliaSoneran pitäisi Tukholmassa Ruotsissa ja Oslossa Norjassa avata 4G-verkot ensimmäisten operaattoreiden joukossa koko maailmassa. Suomessa 4G-verkkojen rakentamista ei toistaiseksi aloiteta - Suomessa ei ole edes vielä jaettu tarpeellisia verkkolupia.
"Suomessa panostamme seuraavaksi 3G-verkon laajentamiseen 900 MHz:n taajuudella ja nykyisen 3G-peiton vahvistamiseen. 4G:n aika tulee kun päätelaitteet kehittyvät ja markkinat kypsyvät nopean tiedonsiirron seuraavalle sukupolvelle", sanoo TeliaSoneran Suomen mobiilipalveluista vastaava johtaja Esa Rautalinko yhtiön tiedotteessa.
Tietoa 4G-verkon tarkemmasta Suomen aikataulusta ei toistaiseksi ole. Yksi hidaste Suomessa on vielä jakamatta olevat verkkoluvat, joiden jaon TeliaSonera toivoo tapahtuvan mahdollisimman pian.
Neljännen sukupolven matkapuhelinverkot perustuvat LTE-teknologiaan (Long Term Evolution) ja teoriassa niiden odotetaan tarjoavan yli 100 megabitin tiedonsiirtonopeudet. Käytännössä näin nopeisiin vauhteisin ei tulla pääsemään vaan parhaimmillaankin nopeudet tulevat käytännössä jäämään ehkä noin 30-40 megabittiin sekunnissa. LTE-teknologia edustaa seuraavaa kehitysastetta nykyisistä toisen sukupolven GSM- ja kolmannen sukupolven WCDMA-verkoista.
TeliaSoneran mukaan 4G-verkot tuovat suuren parannuksen muun muassa liikkuvan laajakaistan käyttökokemukseen ja mahdollistavat paremmin muun muassa erilaisten vuorovaikutteisten palvelujen käyttöä.
TeliaSoneran Oslon verkon toimittaa kiinalainen Huawei ja Tukholman verkon ruotsalainen Ericsson. Muiden Pohjoismaiden ja Baltian maiden osalta TeliaSonera kertoo yhä arvioivansa eri verkkotoimittajia.
Neljännen sukupolven verkkotuella varustettuja LTE-puhelimia ei toistaiseksi ole näköpiirissä. Aikaisintaan LTE-puhelimet voivat olla tulossa markkinoille vuoden 2010 loppupuolella tai vasta vuonna 2011. Alkuvaiheessa 4G-verkkoja käytettäneenkin lähinnä erilaisilla tietokoneisiin liitettävillä modeemeilla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.