Vahva Nokia osoittautui heikoksi

Markus Lehtiniitty
22. tammikuuta, 2009 18:43

Nokia julkisti tänään vuoden 2008 viimeisen vuosineljänneksen sekä koko vuoden tuloksensa. Nokian raportoimat luvut olivat lähes tulkoon kautta linjan markkinaodotuksia heikompia. Kerroimme tänään aiemmin Nokian, Applen ja LG:n tänään julkistamista tuloksista. Tässä uutiskommentissa syvennymme hieman tarkemmin Nokian tulosraportin antiin.
Nokian on aiemmin nähty selviävän pienimmin vaurioin ja jopa hyötyvän heikentyneestä taloudellisesta tilanteesta ja kuluttajien luottamuksen rapautumisesta. Tänään Nokian kasvoille kuitenkin lyötiin märkää rättiä. Nokia esitti markkinoille heikon tuloksen ja heikot tulevaisuuden näkymät kuluvalle vuodelle. Nokian kulut olivat yksinkertaisesti liian suuret loppuvuonna myynnin hiipuessa. Tämä johti Nokian Devices & Services -yksikön liikevoittomarginaalin putoamiseen edellisvuoden vastaavan ajanjakson 22,8 prosentista 12,1 prosenttiin. Kannattavuus rapautui siis oikein urakalla.
Hieman yllättävämpää on kuitenkin se, että Nokian markkinaosuus putosi. Neljännellä neljänneksellä Nokia arvioi osuutensa olleen 37 prosenttia, kun kolmannella neljänneksellä osuus oli 38 prosenttia ja vuoden 2007 lopulla 40 prosenttia. Nokian markkinaosuuden lasku on huolestuttavaa. Myös Motorola ja Sony Ericsson ovat menettäneet osuuksiaan, voittopuolella on ollut ainakin LG ja luultavasti myös Samsung, joka raportoi tuloksensa huomenna. Samsung on noussut Nokian tärkeimmäksi kilpailijaksi.
Nokian ylemmän hintaluokan tuotevalikoima on tällä hetkellä heikko. Erityisesti multimediapuhelinten N-sarjassa ei tällä hetkellä ole markkinoilla yhtään todellista menestystuotetta. Tämä johtuu siitä, että uusimmat N-sarjan mallit N79, N85 ja N96 tarjoavat niin vähän uutta aiempiin malleihin verrattuna etteivät ne voita asiakkaiden sydämiä. Nokian mukaan se myi vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä 15,1 miljoonaa älypuhelinta, kun vuotta aiemmin niitä meni kaupaksi 18,8 miljoonaa. Nokian älypuhelinten myynti laski reilusti, kun samaan aikaan älypuhelinten kokonaismarkkina kasvoi 40,1 miljoonasta 48 miljoonaan puhelimeen. Nokian myymistä 15,1 miljoonasta älypuhelimesta noin 8 miljoonaa oli N-sarjan ja yli kolme miljoonaa E-sarjan puhelimia. E-sarjan suhteellisen vahva myynti ei riitä korvaamaan N-sarjan surkeaa myyntiä.
Nokian pitäisi nopeasti parantaa kalliimman hintaluokan tuotevalikoimaansa tai muuten Nokia saattaa ajautua täysin ulos näiltä markkinoilta ja jäädä pelkäksi halpapuhelinten valmistajaksi. E-sarjaa kannatelleen E71:n lisäksi Nokian mallistosta löytyy oikeastaan vain yksi valonpilkku: kosketusnäytöllinen 5800 XpressMusic. Nokian toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuo mukaan Nokia toimitti joulukuun aikana puoli miljoonaa 5800 XpressMusicia markkinoille ja kysyntä ylittää yhä saatavuuden. 5800 XpressMusic kuitenkin edustaa keskihintaluokkaa, ja Nokian suuremmat ongelmat ovat sitä kalliimmissa puhelimissa.
Nokialla voi olla suuren koon tuomia skaalaetuja, arvostettu brändi, ylivoima tuotannossa, ylivertainen logistiikka ja jakelu sekä yleinen kustannusetu takanaan, mutta edellä mainituilla asioilla ei ole mitään merkitystä, jollei yksi asia ole kunnossa - tuotevalikoima. Ja Nokialla tällä hetkellä kalliimmassa hintaluokassa se ei ole. Nokian kehittyneempiä puhelimia vaivaa niiden heikko käytettävyys. On yhdentekevää, kuinka hienoja teknisiä ominaisuuksia puhelimessa on jos niiden käyttäminen ei ole hauskaa. Nokialta kaivattaisiin nyt puhelinten käytettävyyden merkittävää parantamista. Tätä ei kuitenkaan kovin nopeasti valitettavissa ole näköpiirissä sillä S60-käyttöliittymä ei nykyisellään tähän tavoitteeseen pysty venymään.
Puhelinten heikko käytettävyys haittaa myös Nokian palveluliiketoimintaponnistuksia - jos Nokian Ovi-palvelut olsiivat helpommin käytettävissä, voisi Nokia palveluillaan lyödä kilpailijoiltaan luun kurkkuun. Toistaiseksi se ei ole mahdollista: puhelimet ovat liian vaikeaselkoisia palveluiden tuomiseksi paremmin esiin ja myös itse palvelut ovat vielä pahasti keskeneräisiä. Viimeisen vuoden aikana onkin todistettu jälleen yksi Nokiaan liittyvä vanha viisaus: Nokia on huono tekemään ohjelmistoja. Tämän väitteen juuret juontuvat jo PC Suite -ohjelman menneistä ankeuden päivistä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.