Applen iPhone 3.0 -päivitys tuo MMS-viestit, kopioinnin ja liittämisen sekä muuta

Kaarlo Räihä
18. maaliskuuta, 2009 8:46

Apple piti eilen tilaisuuden, jossa se esitteli yhtiön puhelimiin ja iPod touch -soittimiin tarkoitetun iPhone OS 3.0 -käyttöjärjestelmän uusia ominaisuuksia.
Yhteensä kuluttajille ja ohjelmien kehittäjille näkyviä muutoksia on noin 100 kappaletta, joista monet ovat tietyille tahoille varsin merkittäviä.
Yksi suurimmista uudistuksista on tuki MMS-multimediaviesteille. Vaikka lähes kaikkien muiden valmistajien puhelimissa MMS-tuki on löytynyt jo useiden vuosien ajan, lisää Apple tuen MMS-viesteillä vasta uuden päivityksen myötä. Valitettavasti MMS-tuki tulee toimiaan ainoastaan iPhone 3G -mallissa ja iPhone classic -malleihin MMS-tukea ei siis tule laitteistorajoitusten takia.
Toinen suuri uudistus on kopioiminen ja liittäminen, joka toimii kaikissa ohjelmissa. Täten kuluttajat voivat kopioida esim. webbisivujen tai tekstiviestiensä sisältöä sähköposteihin. Tekstin lisäksi myös kuvien kopioiminen ja liittäminen pitäisi onnistua ominaisuutta tukevissa sovelluksissa.

Muita lisäyksiä ovat mm. Mac OS X -käyttöjärjestelmästä tuttu Spotlight-hakutoiminto, jolla voi etsiä esim. kalenterimerkintöjä, sähköposteja ja osoitekirjan tietoja; vaakatasonäppäimistön tuki kaikkiin ohjelmiin (helpottaa erityisesti sähköpostien kirjoittamista); Stereo Bluetooth -tuki, joka on hyvä lisä erityisesti musiikin kuuntelussa; äänimuistio-ohjelma, jolla onnistuu erilaisten äänien nauhoittaminen jo olemassa olevien ohjelmien tapaan; Bluetoothin kautta toimiva P2P-tuki, jonka avulla lähellä olevat iPhonet voivat vaihtaa tietojaan (toimii myös verkkopelien toteuttamisessa); YouTube-sovelluksen tuki käyttäjätileille ja videoiden arvioimiselle sekä Safari-selaimen tuki HTML 5 -standardin tuomille video- ja audio-tageille, joiden myötä videoiden katselu ja audion kuuntelu helpottuu tietyillä sivustoilla.
Ohjelmien kehittäjille Apple lupaa puolestaan 1 000 uutta rajapintaa, joiden avulla kehittäjät pääsevät hyödyntämään entistä paremmin mm. puhelimen GPS-paikannusta ja Googlen karttoja. GPS-paikannuksen uuden rajapinnan avulla puhelimeen voi vihdoinkin toteuttaa reaaliaikaisia suunnistusvinkkejä antavan paikannussovelluksen. Valitettavasti lisensointiongelmien takia Apple ei tarjoa tätä ominaisuutta vakiona sen omassa paikannusohjelmassa, vaan sen toteuttaminen jää kolmansien osapuolien harteille. Lisäksi ohjelmien kehittäjät voivat sisällyttää maksullisia latauksia suoraan ohjelmiinsa, jolloin esim. lisäkenttien ostaminen omaan lempipeliin onnistuu suoraan pelistä, eikä kuluttajien tarvitse enää käydä App Storen puolella tämän takia.
Muita kehittäjille tarkoitettuja uudistuksia ovat Apple Push Notification -tuki, joka mahdollistaa erilaisten viestien lähettämisen puhelimen sovelluksiin, vaikka sovellukset eivät olisi päällä. Täten pikaviestisovellusten ikoneihin saa tarvittaessa näkymään esim. lukemattomien viestien määrän. Jatkossa kehittäjät pääsevät käsiksi myös laitteiden mediakirjastoihin, joten tulevaisuudessa ohjelmat voivat soittaa taustamusiikkia suoraan käyttäjien omista musiikkikirjastoista.
Aiemmista huhuista huolimatta iPhone OS 3.0 -päivitys ei tuo puhelimelle vakio-ominaisuuksiksi videoiden kuvaamista, taustalla ajettavia ohjelmia, Flash-tukea tai modeemitoimintoa, jonka avulla puhelimen 2G- tai 3G-yhteyden voisi jakaa WLAN-verkkoon.
iPhone OS 3.0 -päivitys tulee ladattavaksi tämän kesän aikana ja iPhone-puhelinten omistajille se on ilmainen. iPod touch -mediasoittimien omistajille päivitys maksaa 9,95 dollaria.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.