iPhonen Skype-rajoitukset viranomaisten käsittelyyn?

Kaarlo Räihä
4. huhtikuuta, 2009 22:59

Applen iPhone-puhelin sai tällä viikolla oman Skype-ohjelman, jonka myötä iPhonen omistajat pystyvät tekemään VoIP-puheluita. Yhdysvalloissa monia kuluttajia on kuitenkin harmittanut matkapuhelinoperaattori AT&T:n vaatima rajoitus ohjelmalle, jonka takia puheluita ei pysty soittamaan 3G-verkon kautta, vaan puhelut onnistuvat ainoastaan WLAN-yhteyden ylitse.
Yhdysvaltain telehallintovirasto eli Federal Communications Commission (FCC) saattaa kuitenkin tutkia asian laillisuuden, sillä virasto sai avoimen kirjeen (PDF) Free Press -järjestöltä, jossa pyydetään tutkimaan nykyisen tilanteen laillisuutta. Kirjeessä viitataan mm. FCC:n omaan ohjeistukseen, jonka mukaan kuluttajien täytyy saada vapaasti valita ne ohjelmat ja palvelut, joita he haluavat käyttää internet-yhteytensä kanssa.
Apple ei ole toistaiseksi kommentoinut tilannetta, mutta AT&T:n edustaja kertoi Wall Street Journal -lehdelle, että AT&T ei estä Skypen käyttöä sen verkoissa. Edustajan mukaan AT&T:llä ei ole kuitenkaan pakko avustaa tai helpottaa kilpailijoiden toimintaa sen verkossa. AT&T:n johtoportaassa työskentelevä Jim Cicconi vertasi Skypeä Yhdysvalloissa toimiviin Verizon- ja Sprint-operaattoreihin, jonka johdosta AT&T:n ei tarvitse auttaa Skypeä. Tämä tarkoittanee sitä, että AT&T:n iPhone-asiakkaat joutuvat jatkossakin tekemään Skype-puhelut WLAN-verkon kautta, jos asia jää AT&T:n päätettäväksi.
Viime kesänä FCC totesi internet-operaattori Comcastin jarruttaneen ja estäneen luvatta sen tietoverkoissa kulkenutta BitTorrent-liikennettä. Free Press haluaisi saman lausunnon koskevan myös matkapuhelinverkkoja, jolloin matkapuhelinoperaattorit eivät voisi estää esim. 3G-verkkossa tapahtuvia VoIP-puheluita.
AT&T:n lisäksi VoIP-puheluita vastustaa Saksassa T-Mobile-operaattori, joka on kieltänyt Skypen käytön iPhonessa sen matkapuhelin tai WLAN-verkoissa. T-Mobilen mukaan VoIP-puhelut ruuhkauttaisivat sen tietoverkkoja, jonka takia niitä ei sallita. Myös Saksassa monet iPhonen omistajat ovat olleet raivoissaan T-Mobilen päätöksestä ja The Voice on the Net -järjestö (VON) on vaatinut EU-lainsäätäjiä puuttumaan tällaiseen toimintaan, koska se on haitallista kuluttajia kohtaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.