Kumisaapasyritys koitui iPhonen kohtaloksi Intiassa

Matti Robinson
6. huhtikuuta, 2009 17:31

Applen iPhone rantautui maailman nopeimmin kasvaville puhelinmarkkinoille Intiaan viime elokussa. Applen toiveena ja tavoitteena oli varmasti räjäyttää pankki ja nostaa puhelimensa myyntii uusiin lukemiin. Toisin kuitenkin kävi.
BusinessWeekin mukaan kauppojen varastot täyttyvät myymättömistä iPhone-puhelimista. Yli kuuden kuukauden aikana Intiassa on arvioiden mukaan myyty trendipuhelinta korkeintaan muutamia kymmeniä tuhansia kappaleita. Intialainen Bharti Airtel, joka myy yhdessä Vodafonen kanssa iPhonea Intiassa, on kertonut, että Applen puhelinta on heillä myyty alle 20 000 kappaletta.
Analyytikkojen arviot kertovat, että globaali matkapuhelinoperaattori Vodafone ei ole todennäköisesti päässyt edes näin korkeisiin lukuihin. Arvioiden mukaan mustasta pörssistäkään ei ole ostettu kuin 15 000 iPhonea, vaikka sieltä sen saa puolet halvemmalla.
Lukua voidaan pitää varsin mitättömänä, kun otetaan huomioon, että samana aikana operaattorit ovat keränneet yli 20 miljoonaa uutta asiakasta.
Lehti listaa kaksi selvää syytä iPhonen flopille. Ensimmäisenä on laitteen hinta, 700 dollaria, joka on yli kolmannes vasta julkistetun Intialaisen Tata Motorsin Nano-auton hinnasta. Toisena syynä on markkinoilla dominoiva Nokia, jolla on sekä matkapuhelimien kokonaismyynnistä että älypuhelinmyynnistä hallussaan 40 prosenttia.
Apple keskittääkin varmasti pian voimavaransa Kiinaan, jossa iPhonen suosio on taattu jo ennen virallista julkistusta. Arvioiden mukaan Kiinaan on tuotu ulkomailta jo yli miljoona iPhonea.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.