Ruotsissa avattiin maailman ensimmäinen kaupallinen 4G-tukiasema

Matti Robinson
27. toukokuuta, 2009 15:25

Tulevia 4G-verkkoja on testattu ympäri maailmaa muun muassa Motorolan, LG:n ja Vodafonen toimesta, mutta lopullisen verkon pystyttämistä ollaan vieroksuttu - tähän asti. Verkkoyhtiö Ericsson ja teleoperaattori TeliaSonera ovat kertoneet avanneensa ensimmäisen 4G-tukiaseman, joka käyttää LTE-tekniikkaa (Long-Term Evolution). Toisin kuin testiverkot, kyseinen tukiasema on osa tulevaisuudessa laajennettavaa kaupallista verkkoa.
LTE-verkon käyttäminen on vielä heikoissa kantimissa, sillä päätelaitteita ei ole markkinoilla ja verkon kattavuus on vain pienen pieni osa Tukholmaa. Teknisesti LTE on huomattavasti nykyisiä 3G-verkkoja edellä. Tarjolla on jopa kymmeniä kertoja nykyistä HSPA-verkkoja nopeampia yhteyksiä. Ericsson on demonstroinut LTE-verkkoa jopa 160 megabitin sekunttivauhdilla.
Ruotsalaisyritykset aikovat laajentaa verkkoa Tukholman ja Oslon seuduilla seuraavan vuoden aikana, jonka jälkeen varsinainen kaupallinen potentiaali astuu esiin. Suomessa LTE-verkkojen lupia huutokaupataan syksyllä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.