Testissä Nokia E75 - minikommunikaattori?

Markus Lehtiniitty
28. toukokuuta, 2009 18:40

Nokia on rummuttanut tuoretta E75-puhelintaan melko voimakkaasti, jopa yllättävänkin vahvasti. E75:stä on puhuttu muun muassa minikommunikaattorina. E-sarjan järkevät ja konstailemattoman tyylikkäät älypuhelimet ovat nousseet viime aikoina yhä vahvemmin Nokian kalliimpien älypuhelinten selkärangaksi - eikä ihme, enemmän viihdepainotteiseksi mielletty N-sarja on ollut viime aikoina ikään kuin horroksessa. E-sarjahan oli alun perin suunnattu lähinnä yritys- ja hyötykäyttöön, mutta viime aikoina E-sarja on ottanut askeleita myös viihdeominaisuuksien määrässä N-sarjaa kohti.
E-sarjan malleista erityisesti QWERTY-täysnäppäimistöllä varustettu E71 on ollut erittäin suosittu, ja Nokia onkin kertonut tuovansa markkinoille aiempaa enemmän täysnäppäimistöllisiä puhelimia. E75 kuuluu tähän sarjaan. Mutta onko siitä E71:n tasoiseksi huippumalliksi?
Katso E75:n tekniset tiedot Puhelinvertailu-osiostamme!
E75:n vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti
+vakuuttava rakenne (lukuun ottamatta etupuolen halvan näköistä muovia)
+vahvat hyötyominaisuudet (mukaan lukien sähköposti)
+paljon hyvää kompaktissa paketissa
-...mutta toisaalta pieni koko tuo rajoituksensa
-heikot toiminta-ajat
-heikohko kamera
-hinta/ominaisuussuhde
-ei paljoa uutta

Myyntipakkauksen sisällöstä
-E75-1-puhelin (RM-412)
-4 gigatavun microSD HC -muistikortti
-BL-4U-akku
-AC-8E-laturi
-CA-101-datakaapeli
-HS-43-kuulokkeet
-pikaopas
-käyttöohjekirjat
-Nokia Kartat -opas

E75:n myyntipakkaus sisältää kaiken tarpeellisen, mutta ei juurikaan mitään ylimääräistä. Toki neljän gigatavun muistikorttia voidaan pitää varsin mukanava. E75:n myyntipakkauksessa ei enää tule mukana ohjelmistolevyä tietokoneelle (ainakaan meidän pakkauksemme mukana ei tullut eikä levyä mainita myöskään Nokian sivuilla).

Muotoilusta ja rakenteesta

E75:n rakenne edustaa Nokialle melko tuoretta aluevaltausta, niin sanottua sivuliukurakennetta (side slide). E75:n mitat ovat 111,8 x 50 x 14,4 millimetriä ja painoa on kertynyt 139 grammaa. E75 ei siis ole aivan minimaalinen, mutta ominaisuuksiinsa nähden hyvin kompakti. Painoa on melko paljon, mutta se tuo laitteeseen lähinnä vain lisää laadunvaikutelmaa.

E75 tuntuu kädessä hyvältä - se ei nitise ja natise, vaan on erittäin jämäkkä. Puhelimen ulkopinnoissa on käytetty runsaasti metallia: etupuolta reunustaa kiiltävänkrominen metallireunus ja myös irroitettava takakansi on valmistettu ruostumattomasta teräksestä.


Etupuolen näppäimet ja näyttöosa on kuitenkin päällystetty halvan vaikutelman antavalla kiiltävänmustalla muovilla, joka kerää itseensä kaikki mahdolliset - ja mahdottomatkin - sormenjäljet. Harmi, että muuten niin tyylikäs puhelin on pilattu näin.


Näytön yläpuolelta löytyvät tuttuun tapaan toinen kamera videopuheluja varten sekä valoisuuden tunnistin. E75:n sivut ovat hyvin siistit. Pohjasta löytyy laturiliitin ja mikrofoni ja yläpäästä 3,5 mm:n standardi kuulokeliitin. Vasemmalta sivulta löytyvät puolestaan avautuvien luukkujen takaa microUSB-liitäntä sekä microSD-muistikorttipaikka. Luukut ovat hieman liian tiukasti kiinni, joten niiden avaaminen tuottaa aina välillä ongelmia. E75:n oikealta puolella sijaitsevat kameranäppäin, äänenvoimakkuusnäppäimet sekä äänikomentonäppäin.


E75:n takapuolelta löytyy kaiutin sekä kameran linssi, LED-kuvausvalo ja pieni peili omakuvien ottamista varten. Takakannen irroittaminen on helppoa. Yleensä helpon irroittaminen vastapainona on kannen nitinät, mutta E75:n tapauksessa näin ei ole.


Etupuolen näppäimistä ja näppäimistöstä

E75:n näytön alta löytyy numeronäppäinten ohella kahdeksan näppäintä: kaksi toimintonäppäintä, puhelun aloitus- ja lopetusnäppäimet sekä koti/valikkonäppäin, peruutusnäppäin, kalenterinäppäin ja sähköpostinäppäin. Puhelun lopetusnäppäin (punainen luuri) toimii myös virtanäppäimenä. Kalenterinäppäimen ja sähköpostinäppäimen toiminnot ovat käyttäjän muokattavissa. Kumpaankin näppäimeen voidaan yhdistää kaksi toimintoa - lyhyelle painallukselle ja pitkälle painallukselle.

Edellä mainittujen näppäinten käytettävyys jättää toivomisen varaa. Ne ovat niin pienikokoisia ja lähellä toisiaan, että virhepainalluksia syntyy usein. Myöskään nelisuuntaisen suuntaohjaimen käytettävyys ei täysin tyydytä. Sen sijaan varsinaiset numeronäppäimet toimivat käytössä tyydyttävästi - vaikkakin ulkonäön lisäksi myös tuntuvat erittäin heikkolaatuisilta.
QWERTY-näppäimistöstä
E75:n QWERTY-täysnäppäimistö paljastuu puhelimen vasemmasta sivusta liu'uttamalla. Näppäimistö koostuu neljästä näppäinrivistä. Numerot löytyvät apunäppäimen kautta ylimmältä riviltä.

E75:n QWERTY-näppäimistö on niin hyvä kuin se tässä koossa voi olla. Tuntuma on hyvä, näppäinasettelu onnistunut ja kirjoittaminen mukavaa. Pienen koon vuoksi harhapainalluksia kuitenkin esiintyy - varsinkin käytön alkuvaiheessa. Suurempisormisille QWERTY-näppäimistö voi tuottaa hankaluuksia, koska näppäimet ovat aivan kiinni toisissaan.
Näytöstä
E75:n näyttö on kooltaan 2,4 tuumaa, sen tarkkuus on 240x320 pikseliä ja se on toteutettu TFT-tekniikalla. Näyttö on sinällään loistava ja ajaa asiansa mainiosti - tosin vakioasetuksin kirkkautta näytössä on liian vähän. Luultavasti kirkkaudessa on säästetty, jotta heikkoja toiminta-aikoja saataisiin hilattua edes hieman paremmiksi.
Näytössä on oikeastaan vain yksi ongelma: se on todella pieni. On oikeastaan väärin sanoa näin sillä ei E75:n kuoriin olisi paljoakaan suurempaa näyttöä mahtunut. Mutta kaikille, jotka ovat jo totuttaneet itsensä kosketusnäyttöpuhelinten suuriin, yli kolmen tuuman näyttöihin, tuntuu E75 kuin paluulta kivikaudelle. Kokoa lukuun ottamatta E75:n näytössä ei ole valittamista. Esimerkiksi luettavuus säilyy tyydyttävänä ulkona auringonvalossakin
Testiversiomme näytössä oli yksi rikkinäinen pikseli - jollaiseen ei kuitenkaan niin kovin usein puhelinten kohdalla törmää.
Yhteyksistä
E75 tarjoaa oikeastaan tiedon lähettämistä 3G-verkoissa nopeuttavaa HSUPA:aa lukuun ottamatta kaiken, mitä verkkoyhteysrintamalta voi odottaa.
E75:n Suomessa myynnissä oleva E71-1-versio tukee neljää GSM-taajuutta (850/900/1800/1900 MHz) ja kahta WCDMA-taajuutta (900/2100 MHz). 900 MHz:n WCDMA-verkkojen tuki on erittäin tärkeä sillä suomalaiset operaattorit ovat laajentaneet 3G-verkkojaan suurten kaupunkien ulkopuolelle mittavasti 900 MHz:n taajuudella. Näin ollen 900 MHz:n WCDMA-verkkoa tukevalla puhelimella pääsee paljon kattavammalla alueella kiinni korkeampiin datasiirtonopeuksiin kuin pelkästään 2100 megahertsin taajuutta tukevilla yksitaajuus-3G-puhelimilla.
E75 tukee luonnollisesti GSM-verkoissa GPRS- ja EDGE-datasiirtoa ja 3G- eli WCDMA-verkoissa tiedon lataamista nopeuttavaa HSDPA:ta.


Lähiyhteyksienkin puolella E75 tarjoaa kaiken tarpeellisen: Bluetoothin A2DP-stereotuella, WLAN:in (802.11b/g) sekä myös USB 2.0 -tuen datakaapelille.
Prosessorista ja muistista
E75:n prosessori on Forum Nokian mukaan ARM 11 - perustainen ja toimii 369 megahertsin kellotaajuudella.
Sisäistä tallennusmuistia E75:ssä jää käyttäjälle vapaaksi reilut 60 megatavua. Lisäksi E75:ssä on microSD-muistikorttipaikka - mukana toimitetaan neljän gigatavun kortti. Nokia kertoo E75:n tukevan maksimissaan 16 gigatavun kortteja.
Käyttöliittymästa ja käytettävyydestä yleisesti
E75:ssä on S60-alustan 3rd Edition Feature Pack 2 -versio, joka on tuorein versio S60:sta ei-kosketusnäyttöpuhelimille. S60-alustan alla pyörii Symbian-käyttöjärjestelmän 9.3-versio.





Valittavana kolme erilaista aloitusnäyttövaihtoehtoa: tyhjä valmiustila, aktiivinen valmiustila sekä puhuva valmiustila. Aktiivinen valmiustila on hyvin samanlainen E75:ssä kuin aiemminkin muissa S60-puhelimissa. Sen sijaan puhuva vaihtoehto on uusi ja se on korvannut aiemmin erillisenä sovelluksena S60-puhelimista löytyneen Ääniapu-sovelluksen.


Mukana E75:ssä on myös aiemmista E-sarjalaisista tuttu Tilat-ominaisuus, joka mahdollistaa aloitusnäytön asetusten muuttamisen kätevästi kahden eri vaihtoehdon (esimerkiksi työ ja vapaa-aika) välillä. Tämä on mainio ominaisuus.





Valikotkin noudattelevat tuttua S60-kaavaa - mitäpä muuta voisi odottakaan. Valittavina on kaksi erilaista valikkotyyliä: ruudukko ja lista. E75:ssä puhelimen eri sovellukset on järjestetty tiukasti kansioihin. Yhteensä puhelimen valikkorakenne sisältää 7 kansiota ja 64 itsenäistä sovellusta. Sanomattakin on selvää, että tämä on liikaa ja tekee puhelimen sisältämien ominaisuuksien hahmottamisesta kokemattomammille käyttäjille hyvin vaikeaa. Esimerkiksi itselleni tuotti ensimmäisellä käyttökerralla vaikeuksia löytää Kello-sovellusta puhelimen valikoista. Asia ei saisi olla näin, vaan valikoiden tulisi olla niin yksinkertaisen intuitiivisia, että käyttäjä ei voi erehtyä. Onneksi Nokia on tainnut itsekin ymmärtää tämän ja ainakin 5800 XpressMusicin osalta S60 5th Edition oli paljon yksinkertaisempi. Valikoiden graafinen ilme on tyylikäs - kuvakkeiden tyyli on tuttu S60 5th Editionista.













Teemoja E75:ssä tulee esiasennettuna mukana vain kaksi kappaletta (Silver Black Business ja Silver Black Personal), jotka ovat tarkoitettu Tilat-ominaisuuden käyttöön.


Käytännössä kaikki toiminnot ovat E75:ssä käytettävissä niin näyttö pysty- kuin vaakasuuntatilassa. E75:ssä on sisäänrakennettu kiihtyvyysanturi, mutta se on vakioasetuksissa kytketty pois päältä, joka onkin järkevää sillä näytön suuntaus kääntyy myös, kun täysnäppäimistö liu'utetaan esiin tai pois käytöstä. Liukuun liittyy muitakin asetuksia: on esimerkiksi mahdollista määritellä jokin tietty sovellus avautuvaksi, kun täysnäppäimistö liu'utetaan auki ja määritellä, mitä tapahtuu kun täysnäppäimistö suljetaan. Siirtymiin on myös mahdollista määritellä yksilölliset äänitehosteet.





Äänikomentojen osalta E75 tukee SIND-äänikomentoja, eli äänitunnisteita ei tarvitse nauhoittaa ennakkoon. Esimerkiksi kalenterin avaamiseksi painetaan ensin puhelimen sivussa olevaa ääninäppäintä, jonka jälkeen sanotaan "kalenteri" jolloin puhelimen pitäisi avata Kalenteri-sovellus. E75:ssä on paljon mahdollisuuksia äänikomentojen käyttämiseen tärkeimpien sovellusten yhteydessä.
E75 toimii yleisesti ottaen vakaasti ja nopeasti, mikä on ilahduttavaa.
Pieni huomio on vielä käytettävyydestä tehtävä: E75:ssä suuntaohjaimen ympärillä oleva huomiovalo on erittäin kätevä. Siitä näkee nopeasti, jos puheluita on jäänyt vastaamatta tai uusia viestejä on saapunut.


E75:n ohjelmisto on myös päivitettävissä Laitehallinan kautta FOTA-päivityksenä eli siis matkapuhelinverkon yli. Päivitys ei myöskään tuhoa puhelimeen tallennettuja tietoja.
Puheluista ja osoitekirjasta
Kuten odottaa sopiikin, E75 on mitä mainioin laite puhelinkäytössä.





Osoitekirja tarjoaa vahvat ominaisuudet. Mukana on myös aiemmin E-sarjassa esitellyt uudet pikatoiminnot (nimen kohdalla suuntaohjaimesta oikealle) yhteydenottoon. Erilaisia tietomahdollisuuksia, joita yhteystietoihin voi liittää, on käytännössä loputtomasti.


Myös aiemmin E-sarjassa esitelty yhteystietojen haku aloitusnäytöltä on mukana E75:ssä: aloitusnäyttötilassa voi hakea yhteystietoja osoitekirjasta alkamalla kirjoittaa henkilön nimeä.





E75 tarjoaa myös naputus- ja kääntötoiminnot. Puhelinta napauttamalla tai kääntämällä se alaspäin saa halutessaan mykistettyä tulevan puhelun tai asetettua herätyskellon torkkutilaan. Ainakin testiversiossamme soittoäänet eivät kuitenkaan puhelimen ollessa taskussa tai pöydällä soineet lainkaan tai lopettivat soimisen samantien, jos napautustoiminto puhelujen mykistämiseksi oli kytketty päälle.
Soittoäänissä on mahdollista ottaa käyttöön 3D-tehosteita.


E75 tukee myös internet-puheluja. Gizmo5 ja Vyke Mobile -palveluihin on valmiina puhelimen internetpuheluasetussovelluksessa linkit.
Viesteistä ja sähköpostista
Tekstiviestien, multimediaviestien ja ääniviestien, joita E75 myös tukee, osalta ei liene kovin suuri yllätys, että suurempia erikoisuuksia E75 ei tarjoa. Hyvää ei tarvitse muuttaa. Uudet tekstiviestit ja multimediaviestit luodaan samalla sovelluksella - viesti muuttuu multimediaviestiksi, jos siihen lisätään esimerkiksi kuva.


Sen sijaan sähköpostin osalta tilanne on erilainen. E75:ssä vanha S60-alustan perussähköpostisovellus on korvattu uudella Nokia Messaging -sovelluksella. Tämä Nokia Messaging -sovellus on integroitu tiukasti osaksi puhelinta: erillisiin postilaatikoihin pääsee suoraan käsiksi Viestit-sovelluksenkin kautta erillisen Sähköposti-sovelluksen lisäksi.
Uusi sähköpostisovellus on hyvä muutos. Sähköpostiviestejä voi järjestellä eri vaihtoehtojen mukaan ja niitä voi myös etsiä, ja kunkin kansion esittämisasetuksia voi muuttaa. Erittäin hienoa uudessa sähköpostisovelluksessa on sähköpostin helppo käyttöönotto. Sovelluksesta löytyy tuki monille suosituille sähköpostipalveluille (yhteensä yli 1000 eri palvelua), mukaan lukien Gmail ja Windows Live Hotmail. Näiden osalta sähköpostin asetuksia ei tarvitse syöttää: tarvitaan vain oma sähköpostiosoite ja salasana ja sovellus hakee muut asetukset automaattisesti. Muiden palveluiden osalta tarvittavat asetukset tulee syöttää vanhanaikaisesti.
Yrityskäyttöön liittyen tuki löytyy esimerkiksi Microsoftin Exchangelle ja Lotus Notesille. Yritysominaisuuksien osalta E75 tukee myös VPN:ää ja viestien enkryptausta.
Itse sähköpostin käyttäminenkin, lähettäminen ja vastaanottaminen, on jouhevaa. Sovelluksen voi antaa hakea postit automaattisesti palvelimelta tietyin määritellyin asetuksin tai sovelluksen voi aina välillä sulkea ja hakea postit manuaalisesti. Positiivista on sovelluksen tuki HTML-sähköposteille.
Vähän voisi kritisoida sitä, että erillisenä sovelluksena Nokia Messagingin käyttöliittymä eroaa puhelimen muusta yleisestä käyttöliittymäsuunnittelusta. Tämä pätee myös kaikkiin muihin Nokian palveluihin - ne tuntuvat hieman irrallisilta, ikään kuin päälle liimatuilta monissa puhelimissa.
Kokonaisuutena E75 on mainio väline sähköpostin kanssa työskentelyyn. Luonnollisesti QWERTY-täysnäppäimistön läsnäololla on tässä myös suuri merkitys.
Kalenterista





E75:ssä on aiemmista E-sarjan puhelimista tuttu "parannettu" kalenteri. Se tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet ja vaihtoehdot ajanhallintaan. Kuukausinäkymässä näkyy samaan aikaan näytöllä myös päivän merkintöjä ilman, että päivää täytyy erikseen "avata". Merkintätyyppejä on viisi erilaista: Kokous, Kokouskutsu, Muistiinpano, Merkkipäivä ja Tehtävä.




Hieman täytyy moittia kalenterin hieman tahmaista toimintaa efekteineen.
Toimisto-ohjelmista
E75:n mukana toimitetaan Quickoffice-toimisto-ohjelmistosovellus. E75:stä löytyvä versio tukee myös dokumenttien muokkaamista - niin Word-, Excel- kuin PowerPoint-tiedostojenkin osalta. Esiasennettu versiokaan ei kuitenkaan ole aivan kaikkea kattava sillä se ei tue Office 2007 -tiedostoja. Niitä tukevasta päivityksestä joutuu maksamaan erikseen.


Toimisto-ohjelmat ajavat asiansa. Lähinnä E75:n kanssa on kuitenkin pitäydyttävä muokkaamisessa luomisen sijaan, mutta tuskinpa kukaan E75:llä romaania lähtisikään kirjoittamaan muutenkaan...
Mukana tulee myös Adobe Reader PDF-dokumenttien lukemiseen ja sekä pakkaussovellus pakattujen tiedostojen purkamiseksi.
Sanakirjasta
E75:n mukana tulee mainio Sanakirja-sovellus. Vakiona sovelluksessa on asennettu vain englannin kieli, mutta tarvittavia lisäkieliä (mukaan lukien suomi) on helposti ladattavissa maksutta.





Sanakirjan sisältämä sanasto suomen ja englannin kielen välillä vaikuttaa olevan melko kattava. Kaiken kaikkiaan Sanakirja-sovellus edustaa mainiota viime aikojen lisäystä Nokian älypuhelinten mukana tulevaan sovellusvalikoimaan.
Kartoista, paikannuksesta ja navigoinnnista
E75:ssä on esiasennettuna 2.0-versio Nokian Kartat-sovelluksesta (Nokia Maps). Myyntipakkauksen sisältöön kuuluu myös ääniohjattu navigointi yhden vuoden ajaksi.





Kartat-sovelluksesta ei ole juurikaan uutta sanottavaa. Se ajaa asiansa. Nokia on ollut kartoissa ja navigoinnissa muita puhelinvalmistajia edellä ja on myös edelleen. Kartat-sovelluksesta on myös tulossa uusi 3.0-versio, johon voi tällä hetkellä tutustua Nokia Beta Labsin kautta.
Kartat-sovelluksen lisäksi mukana tulevat tutut GPS-sovellukset Maamerkit ja GPS-tiedot. Nämä tulisi mielestäni jatkossa integroida osaksi Kartat-sovellusta.
Kamerasta, kuvista ja Galleriasta

E75:n kameran kuvanlaatua voisi ehkä parhaiten kuvata sanalla mukiinmenevä. Kamera ei missään nimessä häikäise tuottamallaan kuvanlaadulla, mutta kuvaamiseen erityisesti onkin olemassa omat puhelimensa. Kamera on kuitenkin yksi osa-alue, jolla E75 ei ole aivan omimmillaan.


E75:n kameran tarkkuus on 3,2 megapikseliä ja se on automaattitarkenteinen. Kameraa komppaa LED-kuvausvalo. Kameran käynnistämisessä ja kuvan ottamisessa käytettävä kameranäppäin on melko epämukava. Se ei tarjoa sellaista luotettavaa tuntumaa, jota siltä voisi odottaa. Vahinkopainallusten välttämiseksi kameran käynnistysaika kameranäppäintä painamalla on myös säädetty todella pitkäksi, mikä oikeastaan vesittää koko idean - kameran käynnistää nopeammin muuta tietä kuin kameranäppäintä painamalla.


Kameran käyttöliittymä perustuu totutusti vasemmassa reunassa näyttöä sijaitsevaan pikavalintapalkkiin, joka on muokattavissa. Monimutkaisempiin säätöihin pääsee käsiksi valikkonäppäinten kautta. Erilaisia kuvaussäätöjä voi E75:ssä tehdä monipuolisesti, aina valkotasapainosta kirkkauden ja kontrastin kautta ISO-asetuksiin. E75:n kamerassa on myös itselaukaisin- ja sarjakuvaustoiminnot. Mahdollista on myös tallentaa paikkatieto kuviin, mutta vakiona tämä asetus on kytketty pois päältä.


E75 tukee luonnollisesti myös videokuvausta. E75:llä voi kuvata videoita VGA-tarkkuudella (640x480 pikseliä) 30 kuvan sekuntinopeudella.
Galleriasovellus on tuttu aiemmista S60-puhelimista. Se on erittäin toimiva ja ajaa asiansa. Kuvien selaaminen tapahtuu jouhevasti ilman hidasteluja. Kuvien jakaminen onnistuu Online-jako-sovelluksen kautta, jonka kautta kuvia pääsee jakamaan esimerkiksi Nokian omaan Ovi Shareen, Flickriin tai Voxiin.





Muutamia E75:n kameralla otettuja esimerkkikuvia










Musiikista ja videoista
On ilahduttavaa, että nykyään myös E-sarjan niin sanotuista hyötypuhelimista löytyy tasokas musiikkisoitin. Aivan ensimmäisten E-sarjan laitteidenhan kanssa näin ei vielä ollut.





E75:n musiikkisoitin ei tarjoa sijaa moitteille. E75 tukee monia musiikkiformaatteja (MP3, AAC, eAAC, eAAC+, WMA). Tavalliseen tapaan puhelimen sisältämää musiikkivalikoimaa voi selata artistin, albumin, genren tai säveltäjän perusteella. Soittimesta löytyy taajuuskorjain sekä erilaisia visuaalisaatiovaihtoehtoja.




Äänenlaadullisesti ei nykypuhelimissa enää (ainakaan maallikon korvin) eroja ole.
Mukana toimitettavat kuulokkeet ovat vähemmän yllättäen musiikin kuunteluun varsin keskinkertaiset. E75:ssä on kuitenkin 3,5 millimetrin standardi kuulokeliitäntä, joka mahdollistaa käytännössä minkä tahansa kuulokkeiden liittämisen. E75 tukee myös Bluetoothin A2DP-stereoprofiilia, joka mahdollistaa langattomien kuulokkeiden käytön. Musiikkia voi luonnollisesti kuunnella myös ilman kuulokkeita kaiuttimen kautta. E75:n kaiuttimen äänenvoimakkuus kuitenkin jää aika heikoksi verrattuna moniin muihin uudehkoihin puhelinmalleihin verrattuna.








Nokia lupailee E75:n musiikintoistoajan olevan 25 tuntia.
E75:stä löytyy myös linkki Nokian omaan Musiikkikauppaan sekä erillinen sovellus podcasting-äänileikkeiden hallintaan.




Videoiden katseluun E75 tarjoaa RealPlayer-sovelluksen. Videoita voi katsella joko pysty- tai vaakanäytöllä. RealPlayer ei sisällä tukea DivX- tai XviD-videoille, joiden kohdalla joudutaan turvautumaan kolmannen osapuolen lisäsovelluksiin.
FM-radiosta ja Internet Radio -sovelluksesta
E75:n radiosovelluksen takaa paljastuu kaksi eri vaihtoehtoa: FM-radio ja Internet Radio.
FM-radio tukee myös RDS-järjestelmää. Mitään muuta erikoista se ei tarjoa - radio-ominaisuudetkin ovat olleet hyvin pitkään S60-alustassa muuttumattomia. Tosin FM-radion osalta mahdollisuudetkin ovat melko rajoittuneet.




Internet Radio -sovellus sen sijaan on piristävä: valikoimaa piisaa ja nykyisellä kiinteiden datapakettien aikakaudella käytöstäkään ei aiheudu ylimääräisiä kustannuksia. Ja verrattuna FM-radioon positiivsta on, että kuuntelemiseen ei tarvita kuulokkeiden kytkemistä puhelimeen.
Selaimesta


Myöskään selainpuolella E75 tarjoaa uutuuksia. E75:n selain on vanha tuttu, mainio S60:n perusinternetselain. E75:n kohdalla kuitenkin testimme aikana törmäsimme varsin useasti vakausongelmiin - selain kaatui poikkeuksellisen usein.


Pienikokoinen näyttö asettaa selailulle omat rajoituksensa. Käytännössä vakiosivukoko (100 %) on useimmilla sivuilla melko käyttökelvoton - sivuja on huomattavasti mukavampi käyttää joko 50 %:n tai 75 %:n sivukoolla.


E75 tukee myös Flash Litea ja tämän myötä esimerkiksi Flash-videot - esimerkiksi siis YouTube - toimivat selaimessa vastaavasti kuin tietokoneella selattaessa.


Varsinkin mobiilikäytössä myös RSS-syötteet ovat tavallista tärkeämpiä. Näidenkin käyttöön selain tarjoaa hyvät mahdollisuudet.


Mielenkiintoista on huomata selaimessa valmiina olevat kirjanmerkit - WWF:n sivuja sekä Facebook, MySpace Nokian omien sivujen ohella.
N-Gagesta ja Ovi Filesista
E75:ssä on mukana N-Gage-sovellus ja E75 siis tukee N-Gage-pelejä. N-Gage-tuki on siis laajenemassa Nokian mallistossa viihdekäyttöön painottuvien N-sarjan puhelinten ulkopuolelle. Toisaalta koko N-Gage-konsepti on kokenut pienoisen lässähdyksen viime aikoina. Jatkossa uusi Ovi Store -sisältökauppa tullee olemaan tärkeämpi jakelukanava myös pelien osalta Nokialle kuin N-Gage. Voisi jopa siis jo sanoa, että Nokia epäonnistuu N-Gagellaan toistamiseen.
E75:n mukana tulee myös vuoden käyttöoikeus Ovi Files / Files on Ovi -tiedostosäilytyspalveluun, mutta sen toiminnasta ei tässä yhteydessä sen enempää. Tulemme aikanaan tutustumaan tarkasti Nokian eri Ovi-palveluihin omien artikkeleiden muodossa.
Muista sovelluksista ja toiminnoista
E75 tarjoaa vanhat tutut Laskin-, Muunnin-, Kello- ja Äänitys-sovellukset. E75:n yhteydessä näihin ei ole tehty muutoksia.
Laskin tarjoaa siis vain peruslaskutoimitukset - yhteenlasku, vähennyslasku, kertolasku, jakolasku, prosenttilasku ja neliöjuuri. Laskin on säilynyt samanlaisena koko S60:n historian ajan. E75:ssä on siis samanlainen laskin kuin vuoden 2002 ensimmäisessä S60-puhelimessa 7650:ssa. Laskin kaipaisi ehdottomasti päivittämistä.





Muunnin sen sijaan on monipuolisempi ja tarjoaa valuuttamuunnoksista pinta-alojen kautta lämpötiloihin paljon eri muunnosmahdollisuuksia.
Kello-sovellus (herätyskello) tarjoaa myös tutut kattavat ominaisuudet - muun muassa mahdollisuuden asettaa useita eri herätyksiä ja muuttaa torkkuasetuksia.
Äänitys mahdollistaa äänileikkeiden tallentamisen vanhaan malliin.
E75:stä löytyy niin Aktiiviset muistiinpanot -sovellus kuin myös vanha tuttu Muistikirja. Mielestäni nämä pitäisi yhdistää yhdeksi Muistiinpanot-sovellukseksi. Nykyisessä kahdessa sovelluksessa on yksi liikaa. Aktiiviset muistiinpanot erottautuu lähinnä sillä, että niihin voi liittää mukaan esimerkiksi kuvia ja äänitiedostoja.


E75:n mukana tulee myös tuttu Haku-sovellus, joka mahdollistaa joko hakujen tekemisen verkon hakukoneissa tai tiedon etsimisen puhelimen muistista. Nokian tulisi panostaa Haku-sovellukseensa jatkossa entistä enemmän ja nostaa se vielä paremmin esille osaksi puhelimen käyttöliittymää. Myös Haku-sovelluksen nopeudessa olisi parantamisen varaa.
Mukana tulevalla Salaus-sovelluksella voi salata puhelimen sisäisen tallennusmuistin sekä muistikortin tiedot.





Intranet-sovelluksessa pääsee yhdistämään puhelimen yrityksen intranetiin.




Tiedostonhallinta-sovellukseen on tuotu uutena ominaisuutena mahdollisuus etälevyasemiin.
E75:ssä on vielä esiasennettuna vanha, surkea Lataa-sovellus, mutta jatkossa uusi Ovi Store -sisältökauppa tulee valtamaan Lataa-sovelluksen paikan.




Toiminta-ajoista
Toiminta-ajat ovat E75:n ehdoton heikkous. Heikot toiminta-ajat johtuvat yksinkertaisesti melko pienikapasiteettisesta akusta. E75:n BL-4U-akusta löytyy kapasiteettia vain 1000 milliampeerituntia, kun esimerkiksi E71:n akku tarjoaa 1500 milliampeerituntia.
Käytännössä E75:n joutuu lataamaan vähintään joka yö. Raskaammalla käytöllä akku voi jopa loppua kesken päivän. Nokia itse lupaa E75:n puheajaksi GSM-verkossa 5 tuntia 20 minuuttia ja 3G-verkossa 4 tuntia 20 minuuttia sekä valmiusajaksi GSM-verkossa 280 tuntia ja 3G-verkossa 270 tuntia.

Loppuyhteenveto - hyvä vai huono?
Loppujen lopuksi E75:stä jäi ainakin itselleni melko karvas maku. Varsinaisesti tämä ei ole E75:n vika - E75 itsessään on ihan hyvä tuote. Mutta aika saattaa olla jo ajanut ohi näin pienistä näytöistä ja sekavista käyttöliittymistä. E75:kin tarjoaa hyvin vähän mitään varsinaisesti uutta, virkistävää toiminnallisuutta.
Ohjelmistopuolella E75 ei tarjoa oikeastaan mitään uutta vaan sen S60-käyttöliittymä perustuu pohjalle, joka on ollut lähes tässä muodossaan olemassa jo vuosia. Tässä jutussa on moneen kertaan todettu useimpien ominaisuuksien olevan yhteneviä vanhempien mallien kanssa. Tämä onkin E75:n ongelma. Se tarjoaa yksinkertaisesti liian vähän mitään kiinnostavaa.
Varsinaisesti heikoimmat kohdat E75:n ominaisuuksissa ovat kamera ja toiminta-ajat.
E75 ei myöskään mielestäni ansaitse nimitystä minikommunikaattoriksi, jollaiseksi Nokia E75:tä yrittää asemoida. Kommunikaattorit ovat aiemmin eronneet muista puhelimista täysnäppäimistönsä ja suuren laajakuvanäyttönsä ansiosta. E75 täyttää näistä ehdoista vain toisen. Ehkä E75:ää pitäisi kutsua puoliminikommunikaattoriksi...
Lyhyesti: 450-500 euron hintaluokassa, johon E75 tällä hetkellä kuuluu, E75 tarjoaa tällä hetkellä mielestäni liian vähän vastinetta rahalle.

Jos E75:stä jäi jotakin kysyttävää tai testijutustamme löytyy joitain virheitä, niin rohkeasti vain osallistumaan keskusteluun kommenteissa!

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.