Uutiskommentti: Uusi iPhone - liian vähän uutta?

Markus Lehtiniitty
9. kesäkuuta, 2009 19:18

Apple julkisti eilen uuden iPhone 3G S:n, joka edustaa jo kolmatta iPhone-sukupolvea. Kyseessä on melko pieni päivitys edeltävään iPhone 3G -malliin, jonka kahdeksan gigatavun tallennusmuistilla varustettu versio pysyy myös yhä markkinoilla aiempaa halvemmin hinnoiteltuna.
Ensireaktiot uutta iPhone 3G S:ää kohtaan ovat yleisesti ottaen olleet melko nihkeitä. Uutta nimittäin ei ole paljoa: S:n pitäisi olla nopeampi, siinä on parempi kamera, videokuvaus, äänikomennot ja digitaalinen kompassi. Ohjelmistopuolella iPhone 3.0 -ohjelmistoversion uudistuksiin lukeutuvat muun muassa tuki multimediaviesteille, stereo-Bluetoothille ja leikkaa ja liitä -ominaisuudelle. Apple ei siis tällä kierroksella tarjoa mitään kovinkaan mullistavaa, vaan ominaisuuksia, joita muut ovat tarjonneet jo vuosia. Mutta tarvitseeko Applen edes tuoda mitään uutta?
Toki edellisetkään iPhone-sukupolvet eivät ole muuten kuin kosketusnäyttöteknologiansa osalta loistaneet teknisillä ominaisuuksillaan, vaan lähinnä yksinkertaisella käyttömukavuudellaan, tyylikkäällä muotoilullaan ja App Store -ohjelmistokaupan valikoimalla.
On erittäin mielenkiintoista nähdä, millaisen vastaanoton iPhone 3G S tulee markkinoilla saamaan. iPhone-myynnissä on aiemmin ollut selkeästi näkyvissä ennakkohypen nostama suuri suosio mallin tullessa markkinoille, minkä jälkeen pikku hiljaa kysyntä on hiljentynyt ostajien jo jäädessä odottelemaan uudistunutta mallia. iPhone 3G S:n kohdalla tilanne saattaa kuitenkin olla erilainen - se ei välttämättä pysty synnyttämään aivan samanlaista myyntipiikkiä heti myynnin alkuun kuin kaksi edellistä sukupolvea, mutta kysyntä voi pysyä tasaisempana.
Apple tuli jo vuosi sitten iPhone 3G:n kanssa helpon tien päätepisteeseen puhelimensa uudistamisessa. iPhone 3G S:ssä Apple on tyytynyt paikkailemaan puhelimensa heikkouksia, parantamaan tuotetta, ei innovoimaan uutta, kuten se vielä vuosi sitten iPhone 2.0 -ohjelmiston yhteydessä App Storellaan teki. iPhone 3G S ja iPhone 3.0 tuovat pääasiassa ominaisuuksia, joita kilpailijoiden laitteista on löytynyt jo vuosia ja esimerkiksi kameratekniikan osalta uusikin iPhone on jo merkittävästi kilpailijoitaan perässä.
Ehdottomasti jo iPhone 3G oli kuitenkin erittäin hyvä mobiililaite ja nyt Apple on korjannut muutamia typeriä ominaisuuspuutteita, joiden avulla iPhone-kriitikot ovat aiemmin pystyneet mollaamaan laitetta. Selkeää on myös se, että iPhone 3G S on vielä parempi mobiililaite kuin iPhone 3G. Mutta onko se tarpeeksi hyvä, jotta Apple pystyy säilyttämään kasvu-uransa ja ei jää suurempien valmistajien tallomaksi tulevina kuukausina? Samsung, LG ja pikku hiljaa ehkä myös Nokia ja Sony Ericsson ovat päässeet tai ovat pääsemässä jyvälle kosketusnäyttöpuhelinten kehittelyssään. On mielenkiintoista nähdä, miten iPhone 3G S tulee kilpailussa pärjäämään. Kesäkuun ja kolmannen vuosineljänneksen myyntiluvut tulevat olemaan erittäin mielenkiintoista seurattavaa tässä mielessä.
Vieläkin mielenkiintoisempaa on kuitenkin, mitä Apple tekee iPhonelleen vuoden kuluttua tai mahdollisesti jo aiemmin. Nyt iPhoneen tehtiin nimittäin niin pieni päivitys, että uutta voi olla tulossa aiempaa vuoden sykliä nopeamminkin. Alkuperäinen iPhone mullisti markkinat kosketusnäytöllään ja helpolla käytettävyydellään - kaikki valmistajat joutuivat seuraamaan, vuosi sitten App Store puolestaan mullisti puhelinten ohjelmistomarkkinat täydellisesti ja kaikki muut joutuivat jälleen seuraamaan perässä. Nyt Apple ei tarjoillut uutta mullistusta.
Tulevaisuuden kysymys kuuluukin: onnistuuko Apple seuraavalla kierroksella vetämään nyt koetun tauon jälkeen taas ässän hihasta vai onko jatkossakin luvassa vain nyt nähdyn kaltaista tylsää pikkunäpertelyä?

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.