S60 on historiaa, Symbian jatkaa

Markus Lehtiniitty
8. heinäkuuta, 2009 19:10

S60-brändi on jäämässä historiaan. Jatkossa muun muassa Nokian kaikissa nykyisissä älypuhelimissa käytössä olevaan alustaan viitataan vain Symbian-brändillä. Asia nousi pinnalle, kun Anatolie Papas kirjoitti Symbian-säätiön viralliseen blogiin brändiasioita selventävän merkinnän.
S60:n kuolema oli odotettavissa, sillä Nokia on säätiöinyt Symbian-käyttöjärjestelmän ja on tekemässä siitä avointa koodia. Tässä yhteydessä Symbian-käyttöjärjestelmän päälle aiemmin kasatut käyttöliittymät S60, UIQ ja MOAP yhdistyvät yhdeksi - ja samalla myös kiinteäksi osaksi Symbian-alustaa.
Jatkossa Symbian-käyttöjärjestelmän eri versiot nimetään mallin Symbian ^x mukaan, esimerkiksi Symbian ^2. Nykyinen, tuorein julkistetuissa puhelimissa käytössä oleva yhdistelmä Symbian-käyttöjärjestelmästä ja S60-käyttöliittymästä tuntee uuden numeroinnin mukaan nimen Symbian ^1. Näillä näkymin ensimmäiset Symbian ^2 -käyttöjärjestelmäversiolla varustetut puhelimet tulevat markkinoille vuoden 2010 alkupuolella. Uuden käyttöjärjestelmäversion odotetaan tuovan parannuksia erityisesti käyttöliittymään ja kosketuskäytettävyyteen.
Ainakin vielä uusimpien älypuhelintensa, kuten N97:n, kohdalla Nokia on toistaiseksi puhunut S60 5th Edition -käyttöliittymästä. On mielenkiintoista nähdä, miten kattavasti ja nopeasti Nokia alkaa jatkossa käyttää uuden nimeämisjärjestelmän mukaisia nimiä.
S60-alusta tunnettiin aiemmin nimellä Series 60. Vaikka alustan nimi lyhennettiin virallisesti S60:ksi jo vuosia sitten, on monilla Nokian johtajillakin yhä vaikeuksia käyttää alustasta oikeaa nimeä. Myös Nokian verkkosivustoilla välillä on käytetty on S60:ta ja välillä Series 60:ta. On mielenkiintoista nähdä, kuinka monta vuotta Nokia-johtajat jaksavat vielä paasata S60:sta...
S60:n kuolemasta kertoo myös muun muassa S60.comin sulkeminen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.