Kommentti: N97 - fiilikset vuorokauden käytön jälkeen

Petteri Pyyny
10. heinäkuuta, 2009 13:06

Varsinaista laajempaa arvosteluamme odotellessa, halusin jakaa omat, noin vuorokauden käyttöön pohjautuvat käyttökokemukseni uudesta Nokian lippulaivasta. Suosittelen lukemaan myös "N97 unboxing" -pikajuttumme eiliseltä, josta selviää enemmän mitä pakkaus on syönyt, millaista jälkeä kameralla tulee, jne.
Sitä ennen kuitenkin pieni taustoitus omasta kännykkäkäytöstäni ja historiasta lienee paikallaan. Olen käyttänyt Nokian N80:sta nyt neljän vuoden ajan ja puhelimen käyttöni on jakautunut ajassa mitattuna viimeisen vuoden aikana suurinpiirtein siten, että 75% puhelimen käyttöajasta liittyy nettikäyttöön (noin puolet mailien tarkisteluun ja puolet uutisten lueskeluun Opera Minin avulla), noin 15% käyttöajasta kuluu tekstiviestien kirjoittamiseen ja jäljellejäävä 10% kuluu puhelinta puhelimena käyttäen.
Tämän lisäksi olen omistanut iPod Touchin suurinpiirtein siitä lähtien kuin kyseinen tuote tuli markkinoille -- ja laitehan on siis käytännössä iPhone 2G ilman puhelinta. Hyvin nopeasti iPod korvasi N80:n kotona ollessani ns. surffilautana, laitteena jolla luen mailit ja selailen verkkoa sohvalla maatessani. iPod siirtyi ykkösverkkoselaimekseni N80:n sijaan oikeastaan muutamasta syystä -- sen selain on selkeästi N80:n omaa parempi ja myös Opera miniä parempi. Lisäksi touchin näyttö on selkeästi isompi kuin N80:n, nykytermein varsin vaatimaton, 2 tuuman näyttö. Kolmas syy on ollut selkeästi se, että N80:n oma sähköpostiohjelma haluaa avata sähköposteissa tulevat linkit aina väenväkisin N80:n mukana tulevaan WAP-selaimeen -- ei siis edes puhelimen omaan HTML-selaimeen, saati sitten Opera miniin. S60:n yksi suurimmista ongelmista omassa käytössäni onkin ollut se, että en voi kertoa käyttöjärjestelmälle sitä, miten mikäkin linkki tai tiedosto pitäisi avata ja missä ohjelmassa.
Toisaalta, kumpikaan laite ei ole saanut minua vielä siihen pisteeseen, että olisin suostunut aloittamaan sähköpostien kirjoittamista, koska kummassakin laitteessa sähköpostien kirjoittaminen ja etenkin niiden muotoilu vähänkään luettavampaan formaattiin (hyvä sähköpostiviesti sisältää rivivaihdot, välimerkit, kohteliaan aloituksen ja kohteliaan lopetuksen..) on täyttä tuskaa, oli sitten käytössö N80:n numeronäppäimistö tai iPod touchin kosketusnäyttö.
Joten, ajatus puhelimesta, josta löytyy iso kosketusnäyttö verkkoselailua helpottamaan sekä oikea QWERTY-näppäimistö sähköpostien, verkko-osoitteiden ja tekstiviestien kirjoittamiseen, oli varsin miellyttävä. Tämän ajatusrakennelman pohjalta eilen tarttui mukaan N97. Pienen pikatestailun perusteella siis ajatuslentoa, pohjana vertailu iPod touchiin ja N80:een sekä omiin vaatimuksiini.

N97 plussat

N97 miinukset

N97 totuttelukysymykset -- "plusmiinukset"


Siinäpä omat mietteet N97:sta. En ole toistaiseksi katunut ostostani, vaikka iPhonea myös kauan mietin vaihtoehdoksi. Mutta käyttökokemukset "iPhone liten" eli iPod touchin kanssa, olivat sen verran ristiriitaiset, etenkin virtuaalinäppäimistön suhteen, että N97 vei voiton. Ja vuorokauden jälkeen vie voiton edelleen. Mutta vasta parin kuukauden päästä osaan kertoa paremmin, jäikö touch pölyttymään hyllyyn. Uskoisin, että jää.
Kunnollinen, syvempi arvostelu N97:sta on luettavissa sivuiltamme aivan lähiaikoina.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.