Kommentti: N97 - laturisekoilua

Petteri Pyyny
14. heinäkuuta, 2009 15:53

Nyt on takana vajaa viikko värkkäilyä Nokian uuden lippulaivan kanssa ja aiemmassa jutussa esilletuomani plussat ja miinukset ovat aikalailla pitäneet kutinsa myös myöhempinä päivinä. Mutta yksi, ihan oman entrynsä ansainnut "ominaisuus" on tässä päivien lomassa löytynyt, nimittäin N97:n fantastinen laturisekoilu.
N97:han ei enää käytä Nokian aiemmista malleista tuttua pyöreää laturipäätä -- ei sitä vanhaa, paksumpaa, eikä uutta, ohuempaakaan -- vaan N97 ladataan Micro USB-liitännän kautta. Siirtymä on yhteensopivuuden kannalta tavallaan loistava, sillä hiljattain kaikki suurimmat puhelinvalmistajat sopivat Micro USB:n käyttöönotosta ensi vuodesta alkaen älypuhelimissaan. Mutta tietysti ongelmaksi muodostuu myös taaksepäin yhteensopivuus. Voidaan arvella, että monelle suomalaiselle yksi tärkeä syy Nokian puhelinten suosimiseen on sen lähes sataprosenttinen markkinaosuus maassamme -- jokaisessa taloudessa lienee ollut tai on nytkin vähintään yksi kotimaisen kännykkäfirman tuote käytössä. Tämä on tarkoittanut myös sitä, että juuri koskaan ei tarvitse miettiä oman laturin mukaanottamista -- tai akun latauksen tarkistamista -- tuttavilla käydessään, koska talosta kuin talosta löytyy yhteensopiva laturi. Nokia ymmärsi kuitenkin suuressa viisaudessaan tämän yksityiskohdan ja jokaisen N97:n mukana tulee hieno adapteri, jonka avulla sekä wanhat että uudet pyöreäpäiset Nokian laturit käyvät myös N97:aan.
Muttamutta. Ensimmäinen puhelimen käyttövuorokausi kun oli takana, loppui kännykästäni -- luonnollisesti, kaiken sen kokeilun tuloksena -- akku täysin ja puhelin sammui. Satuin jättämään puhelimen oman laturin toimistollemme, mutta fiksuna miehenä otin tuon em. adapterin mukaan. Eikun keittiönlaatikosta Nokian pienipäinen laturi esiin ja adapteri kiinni -- latausvalo Micro USB-portin vieressä alkoi vilkkua, joten ajattelin homman olevan paketissa. Varttituntia myöhemmin ajattelin vielä hieman leikkiä puhelimen kanssa ja päätin pistää sen päälle -- turhaan. Puhelin ei inahtanutkaan, vaikka latausvalo vilkkui iloisesti. Noh, onneksi otin myös mukanatulleen USB<->Micro USB -johdon mukaan ja kytkin ko. piuhan Belkinin pistorasiaan kytkettävään USB-laturiin. Jälleen valo vilkkuu iloisesti -> kokeilen puhelinta päälle ja mitään ei tapahdu. Okei, ajattelin, että puhelin tekee samaa kuin mm. TomTomin navigaattorit, eli akun loputtua vehje menee puolitajuttomaan tilaan 5-30 minuutiksi kunnes on saanut sen verran akkua ladattua, että viitsii vaivautua päälle. Odottelin puoli tuntia ja lopputulos oli edelleen sama, mitään ei tapahdu.
Akkua irti, ihmettelyä, akku takaisin, kaivan vielä yhden "pienipäisen" Nokian laturin, muistaakseni N80:n mukana tulleen. Nyt latausvalo ei vilku, vaan palaa koko ajan. Mutta puhelin ei mene vieläkään päälle. Odottelen taas vartin verran ja vihdoin puhelin onnistuu menemään päälle. Jätän puhelimen johdon nokkaan noin klo 22 illalla. Aamulla katson puhelinta noin yhdeksän maissa ja latausvalo palaa edelleen ja puhelimen akkupalkki pumppaa, merkkkinä latauksesta. 11 tuntia latausta, mielenkiintoista, ajattelin. Puhelin pois laturista ja akkupalkki näyttää 2/3 latauksesta. Jännää.
Pari päivää vastaavia kokemuksia ja ei-tieteellinen yhteenvetoni on tämä: Valtaosa vanhemmista Nokian latureista ei anna puhelimelle niin paljoa virtaa kuin se tarvitsisi akun kunnolliseen lataamiseen. Kaikki laturit tuntuvat kuitenkin puhelinta lataavan, paitsi jos puhelin sammuu ennen laturin löytymistä, sen herättämiseen vaaditaan jollaintavalla "tehokkaampi" laturi kuin mitä vanhempien Nokialaisten laturit ovat. Tietokoneen USB-portista tai N97:n omasta laturista ladattuna akku latautuu järkevähkössä ajassa täyteen ja kestää ihan järkyttävän paljon kauemmin käytössä kuin muilla metodeilla. Niin ja sen latausvalon ei siis kuulu vilkkua, vaan se palaa tasaisesti silloin kun akku latautuu ja sammuu kokonaan, kun akku on täysi.
Akkukesto, nyt ensimmäisen "omalla laturilla ja ihan täyteen" -ladatun testin perusteella tuntuu olevan parempi kuin uskoin. Nappasin luurin laturista irti eilen aamulla noin yhdeksän maissa. Tuosta on nyt vajaa 31 tuntia aikaa tätä kirjoittaessa. Tuona aikana kännykällä on käyty 5-20min mittaisia sessioita netissä WLANin ja/tai 3G:n yli yhteensä reilun kahden tunnin edestä, käytetty SportsTrackeriä noin puolentoista tunnin edestä (kolmessa eri pätkässä) ja soitettu tasan nolla puhelua. Akkua on "yhden palkin verran yli puolenvälin" jäljellä, joka ennakoisi, että (puhelimen omaa..) laturia tarvitsee kaivella esiin vasta huomisiltana.
Koko laturiepisodi on ollut oikeastaan ainoa Todella Rasittava piirre muuten erittäin positiivisessa 5 vuorokauden käyttötestissä. Vastaavia havaintoja muilla N97:n käyttäjillä -- vai olenko ihan yksin tämän asian kanssa?-)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.