Näin syntyi Nokian N97:n kotinäyttö

Markus Lehtiniitty
14. heinäkuuta, 2009 23:41

Nokian toisen uuden sukupolven kosketusnäyttöpuhelimen ja yhtiön nykyisen lippulaivamalli N97:n yksi tärkeimpiä uusia ominaisuuksia on sen uudistettu kotinäyttötila.
N97:ssä kotinäyttötila on laajasti käyttäjän muokattavissa: näytöllä näkyy yhteensä kuusi palkkia, joista viiden sisällön käyttäjä saa päättää käytännössä täysin vapaasti. Ainoa pysyvä palkki näytöllä sisältää tiedon kellonajasta, päivämäärästä sekä käytössä olevan profiilista.
Käyttäjä itse puolestaan voi lisätä kotinäytölle muun muassa pikavalintapainikkeita suosikkihenkilöihinsä ja käyttämiinsä sovelluksiin, tietoa saapuneista sähköposteista, kalenterimerkinnöistä, soittimesta, FM-lähettimestä tai valita monista mukana tulevista internetsisältöä hyödyntävistä widgeteistä, kuten AccuWeatherin sääpalkki tai Facebook. Lisäksi kotinäytölle voi lisätä minkä tahansa sivuston uutisvirran RSS-syötteen. Tarvittaessa kotinäytön sisällön voi nopeasti piilottaa vetämällä sormella näytön yli reunalta toiselle.
Mutta miten Nokia kehitteli uuden kotinäyttötilan? Alla olevalla videolla kotinäyttötilan suunnittelusta vastanneet suunnittelijat Juliana Ferreira ja Lee Cooper kertovat asiasta.

Erittäin mielenkiintoinen tieto on, että suunnittelijat kertovat tutkimusten osoittaneen puhelimen käyttöajasta jopa 85 prosentin kuluvan kotinäyttötilassa. Kotinäytön sisällöllä ja käytettävyydellä on siis selkeästi erittäin suuri merkityksensä.
Juliana Ferreira ja Lee Cooper ovat työskennelleet kotinäyttötilan kehityksen parissa viimeisen kahden vuoden ajan ja ensimmäiset hedelmät työstä näkyvät nyt N97:ssä. Tällä kertaa voi sanoa, että kehitystyö ei ole mennyt hukkaan.
Kotinäyttötilan jatkokehityksessä esillä ovat muun muassa palkkien koon muuttuminen automaattisesti niiden relevanttiuden mukaan, uudenlaisen kotinäytön laajentaminen useampiin puhelinmalleihin sekä mahdollisuus useamman kuin yhden kotinäytön käyttöön.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.