Mikä on Nokian N-sarjan ongelma?

Markus Lehtiniitty
17. heinäkuuta, 2009 16:24

Nokia julkaisi eilen vuoden 2009 toisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksensa. Kerroimme muutamista katsaukseen sisältyneistä mielenkiintoisista asioista eilen.
Yksi kertomistamme faktoista oli se, että ensimmäisen kerran ikinä E-sarjan hyötypuhelinten kappalemääräinen myynti ylitti N-sarjan viihdepuhelinten myynnin. E-sarjalaisia meni kaupaksi 4,7 miljoonaa ja N-sarjalaisia 4,6 miljoonaa.
Tarkastellaan N-sarjan myynnin kehitystä viimeisen 10 vuosineljänneksen osalta:
Q2/2009: 4,6 miljoonaa kappaletta
Q1/2009: 5 miljoonaa kappaletta
Q4/2008: 8 miljoonaa kappaletta
Q3/2008: 9 miljoonaa kappaletta
Q2/2008: 10 miljoonaa kappaletta
Q1/2008: 10 miljoonaa kappaletta
Q4/2007: 11 miljoonaa kappaletta
Q3/2007: 9 miljoonaa kappaletta
Q2/2007: 9 miljoonaa kappaletta
Q1/2007: 8 miljoonaa kappaletta
Eikö näytäkin huolestuttavalta kehitykseltä? Kyllä. N-sarjan vuosineljännesmyynti pyöri pitkään 10 miljoonan molemmin puolin, mutta aivan viime aikoina ollaan lasketeltu rivakkaa tahtia alle viiden miljoonan lukemiin.
Mistä N-sarjan alennustila johtuu? Yksinkertaisesti tuotevalikoiman heikkoudesta ja kiinnostavien uutuustuotteiden puutteesta. Vuonna 2006 julkistetulla N95:llä oli aikaansa edellä, mutta on sen jälkeen jäänyt pysyvämmin ajastaan jälkeen. Toki N-sarjan myynnin laskuun on vaikuttanut myös se, että pienempi osa Nokian älypuhelimista kuuluu nykyään N-sarjaan. E-sarjan ja numeroperusteella nimettyjen älypuhelinten myynnit ovat olleet kasvusuunnassa. Lisäksi kilpailu älypuhelinmarkkinoilla on ollut aivan eri luokkaa vuonna 2009 kuin, mitä se oli vielä 2007. Tuolloin Nokia sai vielä käytännössä mellastaa älypuhelinrintamalla oman mielensä mukaan. Nyt kakkua jakavat Apple, Googlen Android-alustaan perustuvat puhelimet sekä RIM BlackBerryillään huomattavasti vahvempana.
Kuitenkin N-sarja edustaa Nokian ykköstarjontaa, joten millä keinoin Nokia aikoo oikoa viime aikoina tapahtuneen kehityksen? Riittävätkö uutuusmallit kuten N86 8MP ja N97 tähän? N86 8MP:n nousemiseen menestysmalliksi en itse jaksa uskoa, N97:stä en uskalla vielä toistaiseksi sanoa mitään. Nokia kertoi eilen toimittaneensa kesäkuussa 2009 puoli miljoonaa N97-puhelinta kesäkuussa. N97 vastasi siis 11 % N-sarjan myynnistä. Parhaillaan käynnissä olevalla kolmoskvarttaalilla N97:n osuus N-sarjan myynnistä noussee huomattavasti korkeammaksi, jopa 35-45 prosenttiin.
N97:llä on siis ehdottomasti positiivinen vaikutus N-sarjan myyntiin, mutta onko se tarpeeksi suuri, sitä ei voi tietää. Onnistuuko Nokia nostamaan N-sarjan myynnin takaisin 10 miljoonan neljänneslukuihin lähiaikoina? Ei pysty, jollei se tuo merkittävästi uutuuksia markkinoille (ja toistaiseksi niitä ei ole näköpiirissä). Tuoreimmat julkistetut N-sarjalaiset ovat jo markkinoilla, joten jo julkistetuista, markkinoille saapumista vielä odottavista puhelimista ei vetoapua ole tulossa. Nokian tulee siis tehdä uusia julkistuksia N-sarjaan ja luultavasti niitä on luvassa syyskuun alussa Nokia World -tapahtumassa.
N-sarjan menestyminen on tärkeää, koska N-sarjalaisten ainakin tulisi edustaa Nokian parasta osaamista. Jollei Nokia saa parasta osaamistaan myytyä, niin mitä muutakaan sitten.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.