Megapikseleitä ei pidetä kamerapuhelimissa tärkeinä

Markus Lehtiniitty
29. heinäkuuta, 2009 17:01

Nokia käynnisti Nokia Conversations -blogissa pienimuotoisen kyselyn menneellä viikolla käyttäjien kamerapuhelimissa tärkeimpänä pitämistään ominaisuuksista.
Kyselyyn voi yhä osallistua täällä, mutta jo nyt tulokset ovat varsin selviä: megapikselien lukumäärä ei ole tärkein asia kamerapuhelimissakaan, vaan tärkeimpänä kyselyn vastaajat pitävät kameran korkealaatuista optiikkaa.
Kameran optista laatua tärkeimpänä on toistaiseksi pitänyt 44 prosenttia kyselyyn toistaiseksi vastanneista. Toiselta sijalta tärkeyslistalta löytyy nopea automaattitarkennus ja kuvanotto (16 %), jota seuraavat seuraavat voimakas salama (9 %) ja korkea megapikselimäärä (8 %). Kyselyn muut-vaihtoehto keräsi yhteensä 13 prosentin kannatuksen.
Kyselyssä valmiiksi annetut muut vaihtoehdot keräsivät vain alle 5 prosentin ääniosuuksia. Näihin kuuluvat tallennustilan määrä, laadukas zoom-toiminto, aukko-toiminnot, kuvaefektit sekä välitön online-jakomahdollisuus.
Kyselyn tulokset heijastuvat osaltaan myös Nokian mallistossa. Nokia ei ole lähtenyt mukaan korealaisvalmistajien megapikselikilpaan, jonka myötä puhelimissa on nähty jo ainakin 12-megapikselisiä kameroitakin. Nokian lippulaivamalli kamerapuhelimissa on tällä hetkellä N86 8MP, josta löytyy "vain" kahdeksan megapikselin kamera.
Mielenkiintoista kyselyssä on myös online-jakomahdollisuuden keräämä pieni kannatus. Nokia on panostanut tähän osa-alueeseen melko voimakkaasti oman Ovi Share -palvelunsa sekä älypuhelimista löytyvän Online-jako-sovelluksen kautta. Muun muassa tuoreessa N97:ssä kuvien jako Ovi-palveluun on nostettu todella näkyvästi esiin. Käyttäjät eivät kuitenkaan vaikuta olevan kovinkaan kiinnostuneita tästä ominaisuudesta.
Joka tapauksessa pikku hiljaa aletaan olla siinä tilanteessa, että monien käytöstä erillinen perusdigitaalikamera on jo jäämässä pois ja aiempaa kyvykkäämpi kamerapuhelin on korvaamassa sen kokonaan. Syitä tähän ovat se, että puhelin löytyy huomattavasti useammin taskusta kuin erillinen kamera sekä kamerapuhelinten huima kehittyminen alkuajoistaan. Ainakaan itse en enää koe päivittäistä tarvetta erilliselle kameralla. Entä sinä? Kerro kommenteissa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.