Miltä puhelimet näyttävätkään tulevaisuudessa?

Markus Lehtiniitty
4. elokuuta, 2009 18:42

Emme yleensä tartu Puhelinvertailu.comissa monen moniin puhelinvalmistajien jättämiin patenttihakemuksiin, koska ne ovat yleensä niin turhia lopulta markkinoille tulevien puhelinten näkökulmasta.
BlackBerry-laitteistaan tunnettu RIM on kuitenkin jättänyt pari vuotta sitten nyt julkisuuteen tulleen patenttihakemuksen, jossa esitellään monenlaisia ennennäkemättömiä rakennevaihtoehtoja puhelimille. Myös suurin osa näistä erilaisista rakenteista edustavat kaukaista tulevaisuutta, tai jos edes sitä. Ne antavat kuitenkin osviittaa siitä, mitä tulevaisuuden puhelinmuotoilulta voi mahdollisesti odottaa.
Kaikissa alla olevissakin näkyvä trendi, joka jo nykyään valtaa alaa, on rakenteiden monimutkaistuminen. Perinteisistä patukkapuhelimista siirrytään yhä enemmän puhelimiin, joissa on ainakin jotain liikkuvia rakenteita. Useat tuoreet, sivusta esiin liukuvalla täysnäppäimistöllä varustetut puhelimet kuuluvat muun muassa tähän sarjaan. Toisaalta näppäimistöttömissä kosketuspuhelimissa tarvetta erikoisrakenteille ei ole, mikä saattaa hidastaa puhelinten rakenteiden jakautumista.
Alla käydään läpi RIM:n patenttihakemuksessa esittelemiä puhelinten rakenneratkaisuja. Kommenteissa olisi mielenkiintoista kuulla, onko lukijoidemme mielestä alla näkyvillä rakenteilla tulevaisuudessa mitään mahdollisuuksia.

Yllä olevan tyyppinen rakenneratkaisu on toimiva ja myös realistinen. Se mahdollistaa suuren kosketusnäytön ja näppäimistön yhdistämiseen samaan laitteeseen kätevästi. Itse asiassa tämän tyylisiä ratkaisuja on jo markkinoillakin.

Yllä olevassa kuvassa rakenteessa puhelimessa on tavallinen puhelintila sekä täysnäppäimistötila. Sinällään idea on hyvä, mutta täysnäppäimistön tuomiseksi kompaktiin puhelimeen on keksitty jo yksinkertaisempiakin rakenteita.

Edellisen kuvan kommentit koskevat myös tätä yllä olevaa, tosin tässä on kyse vielä jopa hieman monimutkaisemmasta ratkaisusta.

Myöskään yllä oleva ei välttämättä ole kätevin ratkaisu rakenteeksi, mutta jollain erikoisella tavalla se on melko kiehtova. Kyseessähän on hieman Motorolan legendaarista V70:ää ja AURA-luksuspuhelinta muistuttava rakenne, jossa kuitenkin on mukana avattuna QWERTY-täysnäppäimistö.

Yllä oleva rakenne on mielestäni näistä tässä jutussa esitellyistä kaikista oudoin. Onko siinä mitään järkeä?

Ja viimeisenä, yllä olevassa rakenteessa mukana on myös QWERTY-täysnäppäimistö ja suljettuna näyttö on suojassa. Mutta miten on käytettävyyden kanssa - miten puhelimeen vastataan ja kuinka mukavaa on joka kerta puhelinta käyttääkseen joutua avaamaan vähintään näppäimistön toinen puoli?
---
Teidän mielipiteitänne odotellessa. Millaisia puhelimet tulevat olemaan tulevaisuudessa? Samanlaisia kuin nykyään vaiko aivan erilaisia? Yksi kehityssuunta toki myös voi olla puhelimen liittäminen kiinteäksi osaksi ihmisen kehoa, mutta se tuskin on aivan lähivuosien asia...

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.