Apple heitti App Store -vyöryttäjän ulos - mukana meni yli 900 sovellusta

Markus Lehtiniitty
5. elokuuta, 2009 19:32

Apple on poistanut iPhone- ja iPod touch -laitteidensa sovelluskauppa App Storesta Khalid Shaikh -nimisen kehittäjän kaikki sovellukset. Kaikkiaan näitä sovelluksia oli kertynyt jo pitkälti yli 900 kappaletta.
Khalid Shaikh pyöritti jonkin aikaa menestyvää liiketoimintaa vyöryttämällä päivässä keskimäärin yli viisi uutta, yksinkertaista sovellusta App Storeen. Käytännössä lähes kaikki näistä sovelluksista olivat täysin hyödyttömiä, mutta silti maksullisia - useimmat viiden dollarin hintaisia. Ne muun muassa paketoivat ilmaista verkkosisältöä maksulliseen pakettiin. Sovelluksia on ollut luomassa Shaikhin 26 kehittäjän vahvuinen henkilöstö Pakistanissa.
Massiivisen sovellusmäärän myötä toiminta oli ainakin tiettävästi kannattavaa. Tarkkoja lukuja ei tiedetä, mutta asiasta kertonut MobileCrunch-sivusto arvioi sovellusten yhteensä tuottaneen muutama tuhat dollaria joka päivä. Toiminta sai kuitenkin lopun, kun Apple päätti poistaa kerralla Shaikhin kehittäjälisenssin ja kaikki hänen App Storeen lisäämät 943 erilaista sovellustaan.
Apple on perustellut poistamista muun muassa tekijänoikeusrikkomuksilla. Moniin Shaikhin sovelluksiin tämä päteekin. Hän on käyttänyt sovelluksissaan muun muassa teksti- ja kuvasisältöä, johon hänellä ei ole ollut oikeuksia.
Tuore uutinen nostaa myös jälleen kerran esille Applen ongelmat App Storensa kanssa. Monet kehittäjät ovat äärimmäisen epätyytyväisiä Applen toimintaan yleisesti ottaen. Applen politiikkaa App Store -sovellusten hyväksymisen osalta leimaa suuri linjattomuus. Nytkin Apple ensin hyväksyi 943 eri sovellusta App Storeen, mutta päättikin myöhemmin poistaa ne kaikki kerralla.
Viime aikoina olemme kertoneet myös Google Voice -sovellusten hylkäämisestä sekä poistamisesta, joka on myös johtanut Yhdysvaltain telehallintovirasto FCC:n tutkimuksiin. Nämä tutkimukset koskevat Google Voicen ohella myös laajemmin koko App Store -hyväksymisprosessia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.