Apple vie rahat - iPhone tuotti alkuvuonna enemmän voittoa kuin Nokian puhelimet

Markus Lehtiniitty
5. elokuuta, 2009 18:42

Apple kahmii suuren osan puhelinalan voitoista. Vaikka Applen markkinaosuus koko puhelinmarkkinoista on kappalemäärissä vain parin prosentin luokkaa, vei Apple alan voitoista jopa 32 prosenttia, kertoo Bernstein Researchin analyytikon Toni Sacconaghin uusi raportti.
Luvut käsittelevät vuoden 2009 ensimmäistä puoliskoa eli ajanjaksoa tammikuusta heinäkuuhun. Bernsteinin mukaan Applen iPhone-liiketoiminta tuotti tällä aikavälillä enemmän voittoa kuin maailman suurimman puhelinvalmistajan Nokian puhelinliiketoiminta ja Apple teki puhelinvalmistajista eniten voittoa. Applen kannattavuus on aivan omissa lukemissaan. Yhtiö saavutti iPhonellaan yli 40 prosentin liikevoittomarginaalin, kun toiseksi parhaimman RIM:n marginaali jäi alle 20 prosenttiin.
Applen osuus koko puhelinmarkkinoiden liikevaihdosta oli Bernsteinin mukaan vuoden alkupuoliskon aikana kahdeksan prosenttia, joka myös on merkittävästi Applen kappalemääräistä markkinaosuutta korkeampi lukema. Liikevaihdolla mitattuna Apple on kasvanut jo viidenneksi suurimmaksi puhelinvalmistajaksi.
Millään perusteella Applen valitsemaa strategiaa puhelinmarkkinoilla ei siis voida pitää huonona. Yhtiö on noussut nykyiseen asemaansa puhelinmarkkinoilla vain reilussa kahdessa vuodessa. Apple noudattaa puhelimissa pääajatukseltaan samaa strategiaa kuin tietokonepuolella, eli keskittyy lähinnä kalliimman hintaluokan hyväkatteisiin tuotteisiin. Jatkaakseen kasvua tulevaisuudessa puhelinmarkkinoilla on Applen mahdollisesti kuitenkin tuotava markkinoille myös aiempaa edullisempia iPhone-malleja sekä monipuolistettava valikoimaansa nykyisestä.
Apple toi uuden iPhone 3GS -mallinsa markkinoille suurimmilla markkinoilla kesäkuun puolenvälin tienoilla, jolla oli merkittävä positiivinen vaikutus Applen toisen neljänneksen lukuihin.
Tuoreesta raportista kertoi Wall Street Journalin alaisessa Digital Daily -blogissa toimittaja John Paczkowski. Artikkelissa raportin takana oleva analyytikko arvioi myös Applen voivan yltää iPhonellaan älypuhelinmarkkinoilla eräänlaisen de facto -standardin asemaan, samoin kuin tapahtui musiikkisoitinmarkkinoilla iPodin myötä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.