Applen markkinointijohtaja kommentoi sanakirjasensurointia

Markus Lehtiniitty
7. elokuuta, 2009 12:24

Kerroimme eilen Applen pakottaneen kehittäjän sensuroimaan Ninjawords-nimistä, iPhone- ja iPod touch -laitteiden App Store -sovelluskauppaan tarkoitettua sovellusta. Nyt Applen markkinointijohtaja (SVP of Worldwide Product Marketing) Phil Schiller on vastannut syytöksiin. Hänen mukaansa ne eivät pidä paikkaansa.
Ninjawords-tapahtumista kertoi ensimmäisenä Daring Fireball -blogissa John Gruber, jolle myös Phil Schiller vastasi sähköpostilla ja kertoi asiasta.
Schillerin mukaan saatuaan tietää asiasta, hän tutki sitä yhdessä App Store -sovellusten hyväksymisestä vastaavan tiimin kanssa. Hän kertoo, että Apple ei sensuroinut sovellusta eikä hylännyt sitä sen sisältämien epämukavien, mutta melko tavallisten sanojen - kuten "fuck", "shit" ja "ass" - vuoksi. Schiller kertoo, että ensimmäinen hylkäys tapahtui Ninjawords-sovelluksen sisältämien, edellä mainittuja sanoja vielä mauttomimpien, slangiperäisten sanojen vuoksi, joita ei myöskään löydy perinteisistä sanakirjoista. Samalla Apple suositteli kehittäjälle, että he lähettäisivät sovelluksensa uudestaan sitten, kun lapsilukkorajoitukset olisi otettuun käyttöön iPhonen 3.0-ohjelmistoversion myötä, jolloin sovellus voitaisiin hyväksyä.
Tämän jälkeen kehittäjä itse päätti kuitenkin poistaa sanakirjasta mauttomia sanoja päästäkseen nopeammin markkinoille, mutta niitä jäi kuitenkin yhä jäljelle niin paljon, että sovellus sai yhä ikärajakseen 17 vuotta App Storen hyväksymisprosessissa.
Schiller myös painottaa, että sanakirjaa ei olisi tarvinnut sensuroida, koska se sai 17 vuoden ikärajan. Schillerin mukaan sensurointi johtuikin täysin kehittäjän tekemistä päätöksistä, ei Applen.
Schillerin kommenttien perusteella Ninjawords-sovellus joutuikin lähinnä huonon ajoituksen uhriksi. Alun perin kehittäjät lähettivät sen hyväksyttäväksi jo 13. toukokuuta, mutta ikärajarajoitukset tulivat saataville vasta 17. kesäkuuta iPhone 3.0 -ohjelmistopäivityksen myötä. Kehittäjä halusi sovelluksensa nopeasti markkinoille ja tämän vuoksi oli valmis sensuroimaan sitä.
Kaikesta huolimatta asia pysyy yhä hieman outona, sillä Ninjawords-kehittäjien mukaan Apple osoitti heille hylkäysilmoituksen yhteydessä vain sanat "fuck", "shit" ja "cunt". Nämä sanat löytyvät kuitenkin monista App Storesta löytyvistä sanakirjoista, joiden ikärajarajoitus on alimmillaan vain neljä vuotta. App Storen hyväksymisprosessia vaivaa siis yhä suuri linjattomuus ja epäjohdonmukaisuus.
Phil Schillerin, korkean tason Apple-johtajan, kattava vastaus kuitenkin osoittaa myös, että Apple on oikeasti kiinnostunut parantamaan toimintaansa App Storen osalta ja tiedostaa, että toistaiseksi erityisesti sovellusten hyväksyminen tuottaa heille liikaa ongelmia.
Lisätietoa asiasta löytyy Daring Fireball -blogin merkinnästä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.