Samsung ja LG myyvät lähes puolet Pohjois-Amerikan puhelimista, Nokia pieni tekijä

Markus Lehtiniitty
11. elokuuta, 2009 20:04

Strategy Analytics -tutkimusyhtiö on julkaissut tänään raporttinsa puhelinvalmistajien alueellisista markkinaosuuksista vuoden 2009 toisella neljänneksellä (huhti-kesäkuu). Raportin ehkäpä mielenkiintoisimmat tiedot liittyvät Pohjois-Amerikan markkinoihin. Niistä ovat kertoneet muun muassa Yonhap-uutistoimisto ja Unwired View -sivusto.
Raportin mukaan toisella neljänneksellä Samsung myi Pohjois-Amerikassa 11,7 miljoonaa puhelinta ja sen markkinaosuus oli 24,7 prosenttia toisen korealaisvalmistajan LG:n myydessä 10,7 miljoonaa puhelinta, joka johti 22,6 prosentin osuuteen markkinoista. Yhteensä nämä kaksi korealaisvalmistajaa hallitsevat siis 47,3 prosenttia, eli lähes puolta, koko Pohjois-Amerikan puhelinmarkkinoista. Valmistajien yhteenlaskettu osuus nousi 1,4 prosenttia vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä.
Samaan aikaan maailman puhelinmarkkinoita kokonaisuudessaan ylivoimaisesti hallitsevan Nokian osuus Pohjois-Amerikan markkinoilla ylsi vain 6,8 prosenttiin. Laskua tuli vuoden ensimmäisen neljänneksen 7,9 prosentista 1,1 prosenttiyksikköä. Nokian osuus koko maailman puhelinmarkkinoista on liikkunut viime aikoina hieman 40 prosentin alapuolella.
Aikoinaan Nokia oli melko vahva myös Pohjois-Amerikassa: kahdeksan vuotta sitten sen osuus siellä oli 25 prosenttia, mutta sen jälkeen suunta on ollut käytännössä koko 2000-luvun jatkuvasti alaspäin.
Ehdottomasti suurimpana syynä Nokian nykyiseen heikkouteen Pohjois-Amerikassa on yleisesti pidetty sitä, että sen puhelimia ei löydy tarpeeksi Yhdysvaltain suurten operaattoreiden valikoimista. Tämä on suuri ongelma, sillä Yhdysvalloissa yhdeksän kymmenestä puhelimesta myydään operaattoreiden kautta. Nokia ei ole ollut valmis räätälöimään omia puhelimiaan ja tuomaan täysin yksilöllisiä puhelimia jenkkioperaattoreille samassa mittakaavassa kuin kilpailijat. Vasta aivan viime aikoina Nokian operaattorisuhteissa on nähty mahdollisia, pieniä parantumisen merkkejä.
Toinen yleisesti mainittu syy Nokian Pohjois-Amerikan heikkouteen on yhtiön hitaus uusien trendien seuraamisessa. Nokia on tullut kilpailijoitaan paljon perässä niin simpukkamuotoilun, ohuiden puhelinten kuin myös nykyiseen kosketuspuhelinten trendiin.
Parin vuoden kuluttua on nähtävissä, onko Nokian uusimmillakaan Pohjois-Amerikan strategiamuutoksilla merkittävää vaikutusta saavutettuun menestykseen. Nokia on viime aikoina panostanut Pohjois-Amerikan markkinoille operaattorisuhteiden parantamisen ohella myös tuomalla uusista puhelinmalleistaan Pohjois-Amerikkassa käytetyillä verkkotaajuuksilla varustetut versiot aiempaa huomattavasti nopeammin markkinoille.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.