Älä tekstaa kun ajat - raju video varoittaa nuoria

Ilkka Ketola
17. elokuuta, 2009 10:27

Tutkimusten mukaan tekstiviestin kirjoittaminen autolla ajaessa kasvattaa onnettomuusriskiä 23-kertaiseksi, kun huomio siirtyy useiksi sekunneiksi muualle kuin liikenteen seuraamiseen. Walesin Gwentin kreivikunnassa on tehty opetusvideo, jonka on tarkoitus muistuttaa nuoria kuskeja näistä vaaroista järkyttävällä tavalla.
Videossa nuori nainen, Cassie, ajaa kolmen kaverinsa kanssa ja samalla naputtelee tekstaria. Huomion ollessa kiinnittyneenä muualle Cassie ajautuu vastaantulijoiden kaistalle ja törmää vastaantulevaan autoon. Kolaroinnin tuloksena neljä henkilöä menettää henkensä.
Yhteensä 30-minuutin mittainen video on tarkoitettu valistusmateriaaliksi Walesin kouluille. Walesin poliisin toiveissa on, että videota esitettäisiin myös muualla Isossa-Britanniassa. Poliisi toivoo, että video saa miettimään kahdesti ennen kuin autoilija alkaa kirjoittamaan tekstiviestiä. Kolarin hidastuksena näyttävä video on sen verran mieleenpainuva, että poliisin toive varmasti toteutuu useimpien kuljettajien kohdalla.
Brittitutkimuksen mukaan nuorten, 17-24-vuotiaiden kuljettajien reaktionopeus huononee 35 %:lla tekstiviestiä kirjoittaessa. Tekstaaminen autoillessa on myös pelottavan yleistä: puolet 18-24-vuotiaista briteistä kirjoittaa tekstiviestejä ajaessa.
Suomessa puhelimen käyttö ilman hands free -lisälaitetta on autoillessa kielletty. Kielto koskee myös tekstiviestien kirjoittamista. Poliisi valvoo sääntöjen noudattamista osana normaalia liikennevalvontaa. Rikkomuksesta on seurauksena 50 euron rikesakko.
Alla on muutaman minuutin mittainen pätkä opetusvideosta. Varoitus: video sisältää rajuja kohtauksia, joten sitä ei suositella kaikkein herkimmille.

Lue myös nämä
Tägit
Nopeat
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.