Nokia N97 vastaan Apple iPhone 3GS - kumpi vie voiton?

Markus Lehtiniitty
20. elokuuta, 2009 18:23

Apple, joka on ollut puhelinmarkkinoilla vasta reilut kaksi vuotta, on vallannut älypuhelinmarkkinoilla tuoreimpien tietojen mukaan jo reilusti yli 10 prosentin markkinaosuuden. Samaan aikaan Nokian osuus myydyistä älypuhelimista on pudonnut jopa yli 60 prosentista reiluun 40 prosenttiin. Näiden lukujen valossa ei siis ole epäselvää, kuka viime aikoina on menestynyt kaksikosta paremmin.
Nokian ensimmäistä iPhone-haastajaa, edullisemman hintaluokan 5800 XpressMusicia seurannut Nokian nykyinen lippulaivamalli N97 on parasta, mitä maailman suurimmalla puhelinvalmistajalla on toistaiseksi tarjota kamppailussa iPhonea vastaan. Applen tuore iPhone 3GS puolestaan on toinen päivitysversio yhtiön alun perin 2007 tammikuussa julkistamasta iPhonesta. Sekä N97 että iPhone 3GS saapuivat Suomessa markkinoille heinäkuun aikana: N97 alkupuolella ja iPhone 3GS aivan lopussa.
Olemme aiemmin julkaisseet sekä N97:stä että iPhone 3GS:stä omat testiartikkelinsa:
Testissä Applen iPhone 3GS - kolmas kerta toden sanoo?
Testissä Nokian lippulaiva N97 - hintansa veroinen?
Tämän artikkelin sisältö tulee koostumaan pääosin tekstistä, joten jos puhelimista tai niiden käyttöliittymistä haluaa nähdä kuvia, suosittelen tutustumaan edellä mainittuihin itsenäisiin artikkeleihin. Tarkoituksena on ollut myös pitää tämä artikkeli verrattain kompaktina - ei megapitkänä pilkunviilauksena jokaisen puhelinten välisen pienimmänkin eron osalta.
Emme ole aiemmin Puhelinvertailu.comissa julkaisseet ainuttakaan vertailevaa testiartikkelia kahden tai useamman puhelimen välillä. Kyseessä on siis eräänlainen hyppy tuntemattomaan. Yritin ensin keksiä jotain osa-aluejaoteltua ja pisteytettyä vertailumallia, mutta totesin sen lopulta turhaksi. Siitä olisi tullut liian monimutkainen. Tämän vuoksi lopun yhteenvedon päätös voittajasta ei perustu mihinkään erillisiin arvostelukohtiin vaan yksinkertaisesti kokemukseen laitteista kokonaisuuksina. Osa-alueiden osalta kuitenkin mainitaan myös selkeästi voittaja - tai jos sellaista ei löydy, niin kyseeseen tulee tasapeli.
Artikkelin sisältö tulee melko varmasti nostattamaan myös kritiikkiä kiitosten ohella. Kritiikki on kuitenkin myös toivottua ja omien mielipiteiden esittäminen kommenteissa vieläkin toivotumpaa. Siellä jokainen kykenevä voi tehdä oman vertailunsa näiden puhelinten välillä. Ja toivottavaa vielä olisi, että jokainen myös perustelisi oman mielipiteensä. Äärimmäisen hienoa olisi jos puhelinten paremmuudesta syntyisi kommenteissa laadukasta keskustelua. Sitä odotellessa.
Artikkelin sisältö
-Myyntipakkauksen sisältö
-Muotoilu ja rakenne
-Näyttö
-Yhteydet
-Muisti
-Käyttöliittymä ja käytettävyys yleisesti
-Tekstinsyöttö
-Toiminta puhelimena
-Viestitoiminnot
-Sähköposti
-Selain
-Kamera, kuvat ja videot
-Musiikki
-Kartat ja navigointi
-Ajanhallinta- ja hyötysovellukset
-Ohjelmistokauppa
-Toiminta-ajat
-Saatavuus
-Hinta
-Yhteenveto - kumpi vie voiton?
Myyntipakkauksen sisältö
iPhone 3GS:
-iPhone 3GS -puhelin
-USB-kaapeli
-laturi ja laturin seinäpistoke
-kuulokkeet säätimellä ja mikrofonilla
-SIM-korttipaikan käyttötyökalu
-pikaopas ja tuotetietovihkonen suomeksi ja ruotsiksi
-kaksi Applen logotarraa
N97:
-N97-puhelin
-irrallinen akku
-laturi
-laturiadapteri
-datakaapeli
-kuulokkeet ja erillinen säädin
-yksi stylus
-puhdistusliina
-Nokia Ovi Suite -DVD-levy
-suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet
N97:n myyntipakkauksen sisältö on niukasti kattavampi, vaikka suuria eroja ei olekaan. Ainakaan itse en kuitenkaan pidä Applen ratkaisusta käyttää yhtä ja samaa USB-johtoa sekä tietokoneyhteyksiin että seinästä lataamiseen. Lisäksi tässä yhteydessä N97:ää voidaan myös "palkita" erillisestä, irroitettavasta ja helposti itse vaihdettavissa olevasta akusta.
Voittaja: N97
Muotoilu ja rakenne, laatutuntuma

Oikeastaan iPhone 3GS:n ja N97:n rakenteen vertaileminen on hieman jopa typerää - sillä kyse on perusidealtaan erilaisista laitteista. iPhone 3GS perustuu vain kosketusnäyttöön ja on rakenteeltaan yksinkertaisempi kuin N97, josta löytyy myös kannen alta paljastuva täysnäppäimistö.
iPhone 3GS tarjoaa kuitenkin kaksikosta paremman laatutuntuman. Siitä on lähes mahdoton saada esiin mitään nitinää tai natinaa edes kovalla vääntämisellä. Lisäksi puhelin näyttää paremmalta ja myös ainakin omiin käsiini tuntuu paremmalta. N97:n takakuori on halvan näköinen.
Voittaja: iPhone 3GS
Näyttö
iPhone 3GS:n on toteutettu kapasitiivisella ja N97:n resistiivisellä tekniikalla. Tämä on merkittävin ero näyttöjen välillä. Molempien näyttöjen kooksi ilmoitetaan 3,5 tuumaa, mutta tästä huolimatta iPhone 3GS:n näyttö on suurempi: se on yhtä korkea, mutta hieman leveämpi. Tarkkuutta N97:n näytössä on enemmän: 360x640 pikseliä iPhone 3GS:n 320x480 pikseliä vastaan.
iPhone 3GS:n näyttöä on ilo koskettaa, sillä kapasitiivisen tekniikan ansiosta se on hyvin herkkä. N97:n näytön käyttö taas tuntuu iPhoneen verrattuna jatkuvalta taistelulta ja ihmettelyltä. Näytön tarkkuuksien käytännön ero ei ole kovin merkittävä - myös iPhone 3GS:n näyttö on aivan riittävän tarkka. Näytön osalta selkeääkin selkeämpi voittaja on iPhone 3GS.
Voittaja: iPhone 3GS
Yhteydet
N97 ja iPhone 3GS tukevat kumpainenkin neljää GSM-taajuutta ja kolmea 3G/WCDMA-taajuutta. Puhelinten välillä on kuitenkin merkittävä ero tuettujen 3G-taajuuksien osalta. iPhone 3GS tukee taajuuksia 850, 1900 ja 2100 megahertsiä, N97 puolestaan 900, 1900 ja 2100 megahertsin taajuuksia. 850 ja 1900 megahertsin taajuuksia ei Euroopassa käytetä, mutta 900 megahertsiä käytetään. Sen tuen ansiosta N97 pääsee kiinni 3G-verkkoon huomattavasti iPhone 3GS:ää useammin, millä on todella suuri merkitys käytännön datasiirtonopeuksiin.
Molemmat tukevat 3G-verkossa latauksia nopeuttavaa HSDPA-tekniikkaa, mutta Apple tukee sitä 7,2 megabittiin asti N97:n tyytyessä 3,6 megaan. Käytännössä, ainakin toistaiseksi, tämän merkitys ei ole vielä niin suuri kuin se äkkiseltään voisi kuulostaa.
Lähiyhteyksien osalta molemmat tukevat langattomia Bluetoothia ja WLAN:ia. iPhonessa Bluetoothia ei kuitenkaan voi käyttää tiedostojen lähettämiseen tai vastaanottamiseen. Tämä sinetöi N97:n voiton yhteyksien osalta.
Voittaja: N97
Muisti
Sekä N97:stä että iPhone 3GS:stä löytyy 32 gigatavua sisäänrakennettua kiinteää tallennusmuistia. N97:stä löytyy lisäksi microSD-muistikorttipaikka, mutta suuren sisäisen muistin myötä muistikorttipaikan tarve jäänee useimmilla käyttäjillä melko vähäiseksi. Tämän ja muistikortin pakkauksesta puuttumisen vuoksi Muisti-osa-alueen kamppailu päättyy tasapeliin.
Voittaja: Tasapeli
Käyttöliittymä ja käytettävyys yleisesti






Tämän osalta ei ole paljoa mietittävää, sillä iPhone on tällä osa-alueella suorastaan ylivoimainen. Käyttöliittymä on yksinkertaisuudessaan ihana käyttää. Se sisältää monia hyviä, N97:aa parempia ratkaisuja.
N97:n S60-käyttöliittymä on liian vaisun näköinen, monimutkainen, epäjohdonmukainen ja yksinkertaisesti tylsä verrattuna iPhonen hiottuun, tyylikkääseen ja erittäin selkeään käyttöliittymään.
Selkeä käyttöliittymä ja herkkä kosketusnäyttö yhdessä takaavat iPhonessa loistavan käytettävyyden. N97:stä ei löydy selkeää käyttöliittymää, herkkää kosketusnäyttöä eikä näin ollen myöskään loistavaa käytettävyyttä.
Voittaja: iPhone 3GS
Tekstinsyöttö
N97:n kannen alta paljastuvan QWERTY-täysnäppäimistön perusteella voisi olettaa, että tämä osa-alue päättyisi helposti N97:n voittoon. Näin ei kuitenkaan näppäimistön puutteellisuuden vuoksi ole. Ääkkösten ja käytännössä kaikkien erikoismerkkien hakeminen toisen painalluksen takaa syö näppäimistön käytettävyyttä huomattavasti.
Edellä mainitun vuoksi iPhone yltää näytöllä näkyvällä virtuaali-QWERTY-näppäimistöllään yllättävänkin lähelle N97:aa, mutta ei kuitenkaan ohi asti. Itse kaipaisin kuitenkin myös N97:een virtuaalinäppistä tulevien ohjelmistopäivitysten myötä (nykyisin saatavana vain peruspuhelinnäppäimistö).
Voittaja: N97
Toiminta puhelimena
Puhelintoiminnallisuuksien osalta näiden kahden välille ei mielestäni pysty keksimään niin paljon eroa, että jomman kumman voisi kruunata tämän osa-alueen voittajaksi. Kumpikin ajaa asiansa puhelimena jopa erinomaisesti - toiminnot ja toteutustavat hieman eroavat, mutta kokonaisuutena kumpaakin on äärimmäisen miellyttävää käyttää.
Voittaja: Tasapeli
Viestitoiminnot
Molemmat tarjoavat perushyvät tekstiviestitoiminnot. N97 nousee kuitenkin voittajaksi tällä osa-alueella, lähinnä parin iPhonesta puuttuvan yksityiskohdan. iPhonesta ei nimittäin löydy viestiä kirjoitettaessa jäljellä olevien merkkien laskuria eikä tukea välitystiedoille.
Voittaja: N97
Sähköposti
Jos N97 vei voiton teksti- ja multimediaviestien osalta, niin sähköpostin osalta vertailu päättyy puolestaan iPhone 3GS:n voittoon. Jos N97:n mukana toimitettaisiin esiasennettuna ja integroituna Nokia Messaging, olisi kisa tiukempi. Nyt iPhone 3GS vie voiton sähköpostisovelluksen sujuvalla käytettävyydellä ja muun muassa HTML-viestien tuella. Mail-sähköpostisovellus on myös nostettu iPhonessa hienosti keskeiseksi ominaisuudeksi ja se on esillä erilaisissa jakovalikoissa kautta käyttöliittymän.
iPhonen Mail-sovellustakin voi kuitenkin moittia käytettävyyspuutteesta: tarjolla ei ole helppoa ja nopeaa mahdollista merkitä useampia viestejä luetuiksi.
Voittaja: iPhone 3GS
Selain


Selaimen osalta jouduin miettimään melko pitkään kumman nostaa osa-alueen voittajaksi. Lopulta päädyin iPhone 3GS:ään, mutta joidenkin mielestä puolestaan N97 voi olla selainkäytössä parempi laite.
Itse pidän kuitenkin enemmän iPhonen Safari-selaimen tavasta sovittaa sivut näytölle kuin N97:n mukana tulevan S60-alustan verkkoselaimen tavasta näyttää sivut sellaisenaan. Osa tykkää toisesta, osa toisesta. iPhonen selain näyttää sivut ehkä hieman N97:ää nopeammin.
iPhonen Safari-selaimessa selkeästi parempaa on kuitenkin kunnollinen useiden samanaikaisten sivujen tuki. Lisäksi esimerkiksi sivun lähentäminen ja loitontaminen toimii iPhonessa todella kätevästi ns. nipistämällä monikosketustuen ansiosta. Näiden syiden vuoksi iPhone 3GS voittaa.
Voittaja: iPhone 3GS
Kamera, kuvat ja videot
Tämä on ehkäpä N97:n ylivoimaisimmin voittama osa-alue. Vaikka iPhone 3GS:ssä on edeltäjiinsä nähden keskitytty juuri kameraominaisuuksien parantamiseen, ovat ne yhä selvästi kilpailijoita jäljessä.
N97 on parempi kamerana suuremman tarkkuutensa, kuvausvalonsa, linssinsuojuksensa sekä monipuolisemman kameran käyttöliittymänsä ansiosta. Myös kuvien ja videoiden jatkokäsittelymahdollisuudet ovat N97:ssä laajemmat.
Voittaja: N97
Esimerkkikuva iPhone 3GS:n kameralla:

Esimerkkukuva N97:n kameralla:

Musiikki
Jos kameran ja kuvien osalta N97 voittaa iPhone 3GS:n on iPod-mediasoittimien kautta puhelinmaailmaan tullut Apple vahvoilla musiikin saralla.
iPod-sovellus on yksinkertaisesti erittäin hyvä ja vie näyttävyydessä ja käytettävyydessä N97:n soitinta kuin pässiä narussa. Erityisen hieno on Cover Flow -ominaisuus. Lisäksi iPhonen mukana toimitettavat kuulokkeet ovat ainakin omasta mielestäni paremmat kuin Nokian vastaavat.
Musiikkikauppojen osalta kilpailua ei juuri ole, sillä Nokia Musiikkikauppa on niin heikko esitys Applen iTunesiin verrattuna.
Voittaja: iPhone 3GS
Kartat ja navigointi






Sekä iPhone 3GS:stä että N97:stä löytyy sisäänrakennettuna sekä GPS-paikannus että kompassi.
Ainakin oma N97:ni toimitettiin vielä Nokia Kartat 2.0 -sovelluksella varustettuna. Nokia tarjoilee kuitenkin puhelimeen jo asennettavaksi Ovi Maps (Kartat) 3.1 -versiota. Applen iPhone 3GS:stä puolestaan löytyy Applen kehittämä, Google Mapsiin perustuva, Kartat-sovellus.
Karttojen ja navigoinnin osa-alueella voittaja on melko selkeä ja se on N97. Tähän on kaksi pääsyytä. Ensinnäkin iPhonen Kartat-sovellus ei mahdollista karttojen lataamista laitteen muistiin vaan niitä ladataan käytettäessä jatkuvasti verkon yli. Toinen syy N97:n paremmuuteen on sen tarjoamat navigointiominaisuudet, joita iPhonen Kartat-sovellus ei tarjoa. iPhone tarjoaa vain reittiohjeet, kun taas N97:n mukana tulee 12 kuukauden lisenssi ääniohjattuun käännös käännökseltä -navigointiin.
Voittaja: N97
Ajanhallinta- ja hyötysovellukset
Tämä on itse asiassa yksi tiukimpia osa-alueita. N97 tarjoaa enemmän ominaisuuksia sovelluksissa, mutta pidin esimerkiksi iPhonen Kalenteri-sovelluksesta juuri sen yksinkertaisuuden vuoksi. Toisaalta esimerkiksi Laskimen osalta iPhone on se, joka tarjoaa enemmän. Mutta erilaisia, tärkeämpiä sovelluksia N97:stä löytyy enemmän kuin iPhonesta.
Kun jompikumpi täytyy valita, niin N97 vääntäytyy tällä osa-alueella voittajaksi Aktiiviset muistiinpanot -sovelluksen sekä valmiina mukana tulevien Sanakirja-, Muunnin- ja Zip-sovellusten ansiosta.
Voittaja: N97
Ohjelmistokauppa
Ohjelmistokauppojen osalta tilanne on melko selkeä. Apple vie App Storellaan voiton sekä käytettävyydessä sekä erittäin selkeästi sisällössä.
App Storen käyttö on Nokian Ovi Storea sulavampaa ja yksinkertaisempaa, mutta ero tältä osin ei ole mitenkään tähtitieteellinen. Sitä se kuitenkin sisällön osalta. Ovi Storen sisällön määrä N97:lle on toistaiseksi joiltakin osin jopa naurettavan suppea, kun taas App Storen sisällön määrän voisi kuvailla lähes rajattomaksi.
Voittaja: iPhone 3GS
Toiminta-ajat
Ilmoitetut toiminta-ajat, iPhone 3GS vs. N97:
Puheaika GSM-verkossa: 12 vs. 9,5 tuntia
Puheaika 3G-verkossa: 5 vs. 6 tuntia
Valmiusaika: 300 vs. 430/400 tuntia
Musiikin toisto: 30 vs. 40 tuntia
Videoiden katselu: 10 vs. 5,5 tuntia
iPhone 3GS oli testissämme niin vähän aikaa, ettemme sen perusteella voi tehdä luotettavia arvioita sen tarjoamista toiminta-ajoista. Jonkinlaisena näppituntumana kuitenkin väittäisin, että N97 on tällä osa-alueella parempi. Tämä on yksi asia, josta erityisesti toivon keskustelua kommenteissa.
Ilmoitettujen toiminta-aikojen perusteella N97 on iPhonea vahvempi - tosin iPhone 3GS murskaa N97:n ilmoitetussa videoiden katseluajassa.
Voittaja: N97
Saatavuus
iPhone 3GS on Suomessa saatavilla vain Soneran kautta, kun taas N97 on saatavilla kaikkien suurten operaattoreiden pakettien yhteyteen kuin myös täysin lukitsemattomana. Pidemmittä puheitta, selkeä voittaja tämän suhteen on N97.
Tämä kohta voi myös monille ratkaista puhelinongelman. iPhone 3GS putoaa laskuista pois, jos ei ole Soneran asiakas tai halua murtaa iPhoneaan (jailbreak).
Voittaja: N97
Hinta
Hinnan osalta kyseessä on hieman kaksiteräinen miekka, sillä iPhone 3GS on kyllä edullisempi mutta vain Soneran liittymän kanssa ostettuna. Koska saatavuus tuli kuitenkin mielestäni käsiteltyä jo edellisessä osa-alueessa, niin hinnan osalta iPhone 3GS on näin ollen yksinkertaisesti edullisempi.
N97:stä joutuu maksamaan yli 600 euroa, kun iPhone 3GS 32GB:n saa käsiinsä reilusti alle 600 eurolla. Ajan myötä hintaero kuitenkin tullee suppenemaan.
Voittaja: iPhone 3GS
Yhteenveto - kumpi vie voiton?
Loppujen lopuksi, omasta näkökulmastani on mielestäni jopa melko selkeää kumman laitteista haluaisin omistaa ja se on iPhone 3GS.
Syitä iPhone-valintaani on useita: tärkeimmät niistä ovat yleisestikin iPhonen kohdalla paljon hehkutetut selkeä käyttöliittymä, ihana kosketusnäyttö ja App Store. Omassa puhelimen, tai pitäisikö sanoa mobiililaitteen, käyttöprofiilissani kamera- tai paikannusominaisuuksilla on pienempi rooli. Monille näillä on kuitenkin suurempi merkitys ja heille N97 voi olla iPhonea parempi valinta.
Selkeää yksinkertaista vastausta iPhone 3GS:n ja N97:n paremmuudesta en voi antaa kuin oman itseni kohdalta ja tällöin valinta kohdistuu Applen tarjokkaaseen. Omana puhelimenani pysyy kuitenkin ainakin toistaiseksi vielä N97, sillä ehdin ostaa sen ennen iPhone 3GS:ään rakastumista. iPhone-ikävä on kuitenkin niin kova, että tekee todella kipeää odottaa seuraavaan iPhone-päivitykseen saakka. N97:n kanssa tulee kyllä toimeen, mutta iPhonea jopa kaipaa.
Voinkin lämpimästi suositella iPhone 3GS:ää! Jos kamera ei ole puhelimessasi tärkein ominaisuus, pitäisin todennäköisenä, että tulet pitämään iPhonestasi hyvin paljon.
Voittaja: iPhone 3GS

---
Ja lopuksi muistutan vielä kerran, että jos iPhone 3GS:stä tai N97:stä haluaa tätä artikkelia kattavampaa tietoa, niin kannattaa tutustua näihin itsenäisiin artikkeleihin puhelimista:
Testissä Applen iPhone 3GS - kolmas kerta toden sanoo?
Testissä Nokian lippulaiva N97 - hintansa veroinen?
Jos jotain kysyttävää ilmenee, niin vastaan mielelläni kommenteissa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.