Uutiskommentti: Maemosta Nokian pelastaja?

Markus Lehtiniitty
20. elokuuta, 2009 16:43

Tämän päivän suurin uutinen mobiilirintamalla on ehdottomasti ollut Nokian tuleva, luultavasti N900-nimen lopulta saava laite. Merkittävän laitteesta tekee sen sisältämien ominaisuuksien sijaan uusi Maemo-käyttöjärjestelmä. Kyseinen laite tulee olemaan ensimmäinen myös puhelinominaisuuksilla varustettu Maemo-käyttöjärjestelmällinen laite.
Nokia ottaa siis käyttöön älypuhelimissaan pitkään suosimansa Symbianin ja S60:n yhdistelmän lisäksi myös toisen, erillisen ja aivan erilaisen käyttöjärjestelmän. Tämä on positiivista, sillä Nokia tarvitsee ehdottomasti tuleviin huippumalleihinsa uutta verta.
Kun Nokian uusinta lippulaivamallia, N97:ää, verrataan sen tärkeimpiin kilpailijohin nousevat usein esiin seuraavat asiat:

Nyt Maemo-käyttöjärjestelmän Nokia vaikuttaisi olevan korjaamassa näistä ensimmäisen. Mobile-review'n artikkelista löytyvien kuvien perusteella uusi Maemo-käyttöliittymä vaikuttaa tyylikkäältä ja järkevästi toteutetulta. Mukana on myös muutamia erityisiä hienouksia, kuten erittäin laajasti muokattavissa oleva aloitusnäyttö ja tyylikkäästi toteutettu avoimien sovellusten esitys. Lopullisen käsityksen muodostamiseen uuden käyttöliittymän hyvyydestä toistaiseksi saatavilla olevat tiedot ja kuvat eivät vielä riitä, mutta ne antavat luvan odottaa paljon.
Vaikka Maemo-käyttöjärjestelmä on nyt ja jatkossa yhä vahvemmin tulossa Nokian huippumalleihin, säilyy myös Symbianin asema vahvana edullisemmissa puhelimissa. Jatkossa yhä suurempi osa Nokian keskihintaisestakin mallistosta on älypuhelimia ja perustuu Nokian oman suljetun Series 40 -alustan sijaan Symbianille. Vuoden 2011 alkupuolella asiat käyvät todella kiinnostaviksi: silloin myös Symbianin odotetaan saavan rajusti uudistetun käyttöliittymän Symbian^4-käyttöjärjestelmäversion myötä. On mielenkiintoista nähdä, miten Maemon ja Symbianin keskinäinen asema tulee kehittymään pidemmällä aikavälillä.
Palatakseni edellä listassa mainittuihin Nokian nykyisten Symbian-kosketuspuhelinten heikkouksiin, täytyy Nokian ihastusta resistiivisiin näyttöihin yhä ihmetellä. Myös tänään mobiilimaailmaa vavisuttaneesta N900:sta löytyy yhä resistiivinen kosketusnäyttö eikä (ainakaan yleensä) huomattavasti herkempää ja paremman käyttökokemuksen tarjoavaa kapasitiivista kosketusnäyttöä. Nokia alkaa jäämään resistiivisten kosketusnäyttöjensä kanssa melko yksin, sillä niin Applen, HTC:n, Samsungin kuin LG:nkin uusimmat huippumallit on varustettu kapasitiivisilla näytöillä.
Jonkinlainen kysymysmerkki on myös uuden Maemo-alustan sovellustarjonta. Maemo-käyttöjärjestelmähän perustuu Linuxiin, joten sovelluskehityksen sille voisi olettaa olevan helpompaa kuin tältä osin todella paljon parjatulle Symbianille. Mutta pystyykö Nokia tukemaan kahta erillistä älypuhelinkäyttöjärjestelmää? Nokia osaltaan yrittänee ratkaista tätä ongelmaa tuomalla Qt-kehitysrajapinnat sekä Symbian- että Maemo-kehitykseen. Toistaiseksi tämä on kuitenkin kaukana tulevaisuudessa ja kyseessä on enemmän vuoden 2011 kuin tämän päivän juttu. Lyhyellä tähtäimellä Maemo-alustan sovellustarjonta voikin jäädä heikohkoksi, mikä on sääli.
Kokonaisuutena tämä päivä ja Maemo-käyttöjärjestelmän vakuuttavuus onnistuivat kuitenkin ainakin allekirjoittaneen mielestä tuomaan paljon lisää valoa Nokian tulevaisuudennäkymiin. Maemosta voi siis hyvinkin olla Nokian huippupuhelinten pelastajaksi, mutta kun nyt ollaan alkuun päästy, niin resistiivisistä kosketusnäytöistäkin pitäisi huippumalleissa myös Symbianin ja S60:n ohella luopua. Oikeasti. Sitä odotellessa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.