Microsoftin Windows Mobilen tulevaisuus on sekava

Markus Lehtiniitty
21. elokuuta, 2009 13:13

Microsoftin Windows Mobilen tulevaisuus on saanut lisävaloa ja vaikuttaa yhä sekavammalta. Jo aiemmin olemme kertoneet huhuista, joiden mukaan Microsoft pitäisi jatkossa aina kaksi käyttöjärjestelmäversiota samanaikaisesti markkinoilla. Nyt nämä huhut ovat saaneet lisätukea DigiTimesin nimettömistä, taiwanilaisista puhelinvalmistajalähteistä.
1. lokakuuta tänä vuonna virallisesti julkistettava tuleva Windows Mobile 6.5 -versio tulee hinnanalennuksen myötä siirtymään edullisempiin puhelimiin Windows Mobile 7:n saapuessa markkinoille joskus vuoden 2010 lopulla. Tästä on myös vedetty vertauksia, että Windows Mobile 6.5:llä Microsoft haastaa Googlen Androidin ja Windows Mobile 7:llä puolestaan Applen iPhonen.
Windows Mobile 6.5:n suurimmat uudistukset aiempiin versioihin ovat uusittu käyttöliittymä ja mukana seuraava Windows Marketplace for Mobile -ohjelmistokauppa. Lisäksi tuoreiden tietojen mukaan Windows Mobile 6.5:lle suunnitellaan myös merkittävää, kosketusominaisuuksia yhä parantavaa, päivitystä vuoden 2010 helmikuulle. Käyttöliittymää olisi muokattu sormiystävällisemmäksi ja mukana olisi myös iPhonesta tuttu suurennuslasitoiminto tekstin valitsemiseen. Lisäksi päivitys toisi mukanaan myös tuen kapasitiivisille kosketusnäytöille. Päivitystä esitellään tämän jutun lopusta liitettynä löytyvällä videolla.
Kokonaisuutena Windows Mobilen tulevaisuus vaikuttaa tällä hetkellä todella sekavalta, sillä parhaillaan markkinoille odotetaan niin Windows Mobile 6.5:tä, Windows Mobile 7:ää kuin myös näiden väliin sijoittuvaa Windows Mobile 6.5:n päivitysversiota.
Microsoft on viime aikoina menettänyt merkittävästi asemia mobiilikäyttöjärjestelmissä ja vastaavan kehityksen odotetaan myös jatkuvan. Varsinkin jatkossa suurin syy tähän tulee olemaan Googlen Android-käyttöjärjestelmä, johon monet aiemmin Windows Mobilea älypuhelimissaan käyttäneet puhelinvalmistajat ovat ainakin osittain siirtymässä.
Viime viikolla Nokia ja Microsoft julkistivat allianssin Microsoftin Office-paketin ja muiden tuottavuussovellusten tuomiseksi Nokian Symbian-käyttöjärjestelmällisiin älypuhelimiin. Tämä liike nähtiin Microsoftin osalta myös Windows Mobilen epäonnistumisen myöntämisenä. Gartnerin analyytikko Nick Jones on jo viitannut jopa mahdollisuuteen Windows Mobilen kuolemasta. Myös Mobile-review'n Eldar Murtazin sivusi aihetta Nokia N900 -ensikatsausartikkelin alustuksessaan. Murtazinin mukaan Microsoft ei kehittäisi Windows Mobile 7:n jälkeen enää erillistä mobiilikäyttöjärjestelmää, vaan myös mobiililaitteissa tulisi käyttöön (karsittu versio) tulevasta, Windows 7:aa seuraavasta, työpöytäkäyttöjärjestelmästä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.