Mitä uutta tuo Symbian^2?

Markus Lehtiniitty
23. elokuuta, 2009 21:08

Symbian Foundation valmistelee käyttöjärjestelmästään seuraavaa, Symbian^2-nimellä kulkevaa versiota. Muun muassa Nokian tuoreissa kosketuspuhelimissa käytetään Symbian^1-versiota, joka tunnetaan myös Symbian OS 9.4:n ja S60 5th Editionin yhdistelmänä.
Symbian Foundation on nyt julkaissut kehittäjäsivuillaan ensimmäisen luonnoksen tulevan Symbian^2:n ominaisuuksista.
Nykyiseen Symbian^1:een verrattuna tuleva Symbian^2 tulee tuomaan monien pienten uudistusten lisäksi myös muutamia merkittävämpiä asioita. Uudistuksiin kuuluvat Nokian N97:stä tutun, widgeteillä personoitavissa olevan kotinäytön tuleminen vakiotavaraksi alustaan, joustava tuki useille laitetyypeille ja tekstinsyöttömenetelmille sekä uusi sijaintirajapinta.
Sen sijaan uusi Symbian^2-versio ei tuo muutoksia näytön tarkkuuteen, joka pysyy edellään 360x640 pikselissä (ainoa tuettu tarkkkuus). Tuettu näytöntarkkuus asettaa ei-kosketusnäytölliset puhelimet hieman hämyiseen asemaan, mutta ilmeisesti jatkossa myös niissä tullaan käyttämään edellä mainittua näyttötarkkuutta. Symbian^2 tukee kuutta erilaista käyttö/tekstinsyöttövaihtoa: kosketusnäyttö, täys-QWERTY, puoli-QWERTY, perinteinen puhelinnäppäimistö sekä joko puhelinnäppäimistön tai kosketusnäytön ja täysnäppäimistön yhdistelmä.
Symbian^2 tulee olemaan ensimmäinen avoin versio Symbian-käyttöjärjestelmästä. Nokia osti Symbianin viime vuonna, minkä jälkeen käyttöjärjestelmän kehitystyö on siiretty alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Symbian Foundation -säätiön alaisuuteen minkä yhteydessä käyttöjärjestelmä on myös avautumassa.
Symbian-käyttöjärjestelmän uusien versioiden tahdin odotetaan olevan jatkossa varsin tiuha: noin puolen vuoden välein on uusi versio. Todella merkittäviä muutoksia alustaan odotetaan Symbian^4-version myötä, jolloin aiotaan luopua vanhaa perua olevista käyttöliittymäkomponenteista ja korvata ne Qt:lla ja sen Orbit-käyttöliittymämäärittelyillä.
Nokian tuleva älypuhelinten käyttöjärjestelmästrategia on ollut paljon pinnalla viime aikoina. Nokian odotetaan julkistavan 2. syyskuuta ensimmäisen Maemo-käyttöjärjestelmällä varustetun, myös puhelinominaisuuksilla varustetun laitteen. Tämän hetken arvioiden mukaan Nokia tulee käyttämään Maemo-käyttöjärjestelmää jatkossa huippumalleisaan, kun taas Symbian siirtyisi enemmän kohti edullisia ja keskihintaluokan puhelimia. Qt-rajapintojen avulla Nokia yrittää helpottaa sovelluskehitystä alustoille ja ehkäistä kahdesta erillisestä alustasta muodostuvia haittoja.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.