Microsoft julkisti OneApp-puhelinsovellusalustan

Markus Lehtiniitty
25. elokuuta, 2009 16:54

Microsoft on tänään julkistanut OneApp-sovellusalustan. Pääasiassa niin sanottuihin peruspuhelimiin suunnattu OneApp-alusta on Java-sovellus, jonka sisällä voidaan puolestaan ajaa XML:llä ja JavaScriptillä kehitettyjä, yksinkertaisia sovelluksia.
Ensimmäinen versio OneAppistä tarjoaa muun muassa seuraavat pienoisohjelmat: Facebook, Twitter, Windows Live Messenger, uutis-, pörssi-, urheilu-, säätietosovellukset sekä RSS-lukija. OneApp on kuitenkin suunniteltu operaattoreiden kustomoitavaksi ja käyttöönotettavaksi, ja sen sisältö voi vaihdella operaattoreittain. Microsoftin mukaan OneApp tarjoaa mahdollisuuden käyttää monenlaisia sovelluksia myös edullisemmilla peruspuhelimilla.
OneApp vie itsessään vain 150 kilotavua muistia ja pilvipalvelun kautta puhelimella pääsee kiinni erilaisiin sovelluksiin. Pääasiassa OneApp on tarkoitettu vain Javaa sovellusten osalta tukeviin puhelimiin ja kehittyville markkinoille. OneAppin ensimmäinen kumppani tuleekin olemaan Blue Label Telecoms Etelä-Afrikassa.
Toistaiseksi OneAppin tuettujen laitteiden lista sisältää Nokian Series 40:llä ja S60:llä varustettuja puhelimia, Samsungin U900 Soul -mallin sekä useita Sony Ericssonin omalla alustalla varustettuja puhelinmalleja.
Microsoft aikoo tarjota OneApp-sovelluskehitysympäristön kehittäjille vuoden 2009 kolmannen neljänneksen aikana.
OneApp-alusta on mielenkiintoinen siinä mielessä, että Microsoft laajenee sen kautta jälleen mobiilimaailmassa muuten kuin oman Windows Mobile -käyttöjärjestelmänsä kautta. Pari viikkoa sitten Microsoft ja Nokia solmivat yhteistyön Office- ja muiden tuottavuussovellusten tuomiseksi ensimmäistä kertaa natiivisti Microsoftin ulkopuoliselle mobiilikäyttöjärjestelmälle.
Alta löytyy liitettynä YouTubesta video, jolla OneAppia esitellään Nokian E65-puhelimella:

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.