Uutiskommentti: Nokian Maemo vakuuttaa

Markus Lehtiniitty
27. elokuuta, 2009 20:26

Nokia julkisti tänään N900:n ja Maemo 5 -käyttöjärjestelmän (katso myös videot!). Julkistuksen odotettiin tapahtuvan vasta ensi viikolla Nokia World -tapahtumassa, mutta kuten tämän viikon aiempienkin yllätysjulkistusten kohdalla, Nokia päätti tuoda ensimmäiset tiedot julki jo nyt.
N900 itsessään tarjoaa laitteena lähes kaiken, mitä vaan tällä hetkellä puhelimista voi odottaa löytävänsä - silti kovin juttu uutuudessa on sen Maemo-käyttöjärjestelmä ja -liittymä.
Maemo tarjoaa muutaman erityisen kovan jutun vanhoihin Symbian S60 -alustan puhelimiin verrattuna:

Itse omistan N97:n, jota käytän päivittäin vaikka en pidä sen käyttämisestä. Kun katson Maemoa videoilla ja kuvissa, vaikuttaisi se olevan kuin eri vuosituhannelta. Ero kahden ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan melko vastaavan laitteen välillä muuttuu käsittämättömän suureksi käyttöliittymän myötä.
N900:ssa käytetään yhä resistiivistä kosketusnäyttö Nokian aiempien kosketuspuhelinten tapaisesti, mutta ainakin toistaiseksi videoiden perusteella näyttö näyttäisi aiempaa herkemmältä. Toivottavasti se on jo "riittävän herkkä", sillä olisi mainiota, jos Nokia pystyisi korjaamaan kaksi N97:n heikointa kohtaa yhdellä iskulla N900:ssa.
Yksi asia itseäni huolestuttaa yhä Maemon suhteen ja se on sovellustarjonta. Kehittäjänäkökulmasta Maemon olettaisi olevan mukavampi kuin Symbian, jolle koodaamista pidetään todella todella ikävänä joten toivottavasti huoleni Maemo-sovellusten saatavuudesta osoittautuukin aiheettomaksi.
Jos ei muuta, niin ainakin N900:n myötä Nokia jälleen kirii huomattavasti Applen iPhonen etumatkaa kiinni. Mutta meneekö N900 jo iPhonen ohikin? Ei, sillä Apple hyötyy erittäin laajasta sovellusvalikoimasta. Maemo edustaa kuitenkin todella merkittävää hyppäystä eteenpäin Nokialle. N97 on nyt historiaa. Nokialla on nyt iPhonen kanssa ainakin lähes samalle viivalle yltävä laite - vieläkin joillain osa-alueilla N900 ja Maemo jäävät iPhonesta, mutta monilla myös voitetaan. Nokia on palannut.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.