Nokian N900:ssa ei tukea MMS-multimediaviesteille

Markus Lehtiniitty
31. elokuuta, 2009 17:14

Nokian viime viikon torstaina julkistama uusi N900-huippumalli ei tue käytännössä kaikista nykyisistä värinäyttöpuhelimista löytyviä MMS-multimediaviestejä. N900:ssa käytetään uutta Maemo 5 -käyttöjärjestelmää, ja se on ensimmäinen puhelinominaisuuksilla varustettu Maemo-laite. Nokia ei kuitenkaan markkinoi laitetta puhelimena vaan mobiilitietokoneena.
Multimediaviestituen puuttuminen ominaisuuslistauksista aiheutti heti julkistuksen jälkeen hämmennystä ja ihmetystä, mutta täyttä varmuutta asiasta ei vielä tuolloin ollut. Lisäksi arvailtiin MMS-tuen olevan tulossa mahdollisesti myöhemmin päivityksenä.
Kysyimme asiaa Nokialta ja saimme tänään seuraavan vastauksen: "Maemo 5 ei tue MMS:ää, eikä allaolevaa WAP-teknologiaa. Kohderyhmä, jolle tämä laite on suunnattu, on tottunut jakamaan korkeatarkkuuksisia kuvia verkossa - lataamalla ne suoraan Flickriin, Facebookiin, Picasaan, Oviin ja niin edelleen - ja N900:ssä ja Maemo 5:ssä tämä on se, mihin olemme keskittyneet."
Multimediaviestit eivät ole saavuttaneet odotetunlaista suosiota, mutta tuen puute voi kuitenkin olla monille, jollei nyt ongelma, niin ainakin harmittava seikka. Vaikka multimediaviestejä ei itse lainkaan lähettäisi, joutuu myös muiden lähettämät viestit N900:ssa tarkistamaan selaimen kautta verkkosivulta. Applen iPhonesta, yhdestä N900:n tärkeimmästä verrokista, multimediaviestien tuki puuttui myös pitkään, mutta tuli aiemmin tänä kesänä julkaistun iPhone 3.0 -käyttöjärjestelmäversion myötä.
Multimediaviestien uupumisen ohella ihmetystä julkistuksen jälkeen herätti myös FM-radion puuttuminen ominaisuuksista, vaikka laitteesta löytyykin FM-lähetin. Arvailut vahvistuivat myös tältä osin kysyttyämme asiaa Nokialta: "Emme ainakaan toistaiseksi toimita FM-radiota valmiiksi asennettuna sovelluksena N900:ssa. Odotamme kuitenkin kehittäjäyhteisön rakentavan mielenkiintoisia mash-up-sovelluksia FM-radioon ja muihin mediakokemuksiin liittyen varustettuna paikallisilla sisällöillä. Laitteesta löytyy tähän mahdollisuudet rautapuolelta."
N900:n myyntiintulon ajankohdasta Suomessa ei toistaiseksi ole oikeastaan mitään tietoa. Nokia on toistaiseksi kertonut vain N900:n saapuvan markkinoille lokakuussa 2009 "valituilla markkinoilla". Suomen kuulumisesta tähän joukkoon ei ole tietoa, kuten ei myöskään N900:n markkinoilletulosta muilla kuin kyseisillä valituilla markkinoille.
N900:n tänne saapuessa pitäisi sen kuitenkin olla tulossa suomalaisella näppäimistöllä, josta ääkköset löytyisivät omina näppäiminään. Asiasta on kertonut MobiiliBlogi Nokian viestinnän antamiin tietoihin perustuen. Nokian tämän hetken N97-lippulaivamallista ei ääkkösiä itsenäisinä näppäiminään löydy. Myöskään N900:n QWERTY-täysnäppäimistössä ei liiemmin ylimääräisiä näppäimiä ole, joten on mielenkiintoista nähdä, kuinka Nokia onnistuu ääkkösnäppäimet mukaan mahduttamaan. Mahdollisesti ne tulevat jollakin tavalla korvaamaan osan suuntanäppäimistä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.