Yli 50 päivää Nokian N97:n käyttöä - tässä kokemuksia

Markus Lehtiniitty
31. elokuuta, 2009 20:43

Nokian N97 saapui Suomessa markkinoille heinäkuun alussa, laajamittaisemmin 9. heinäkuuta. Tuosta päivästä lähtien olen käyttänyt N97:ää ykköspuhelimenani - takana on siis jo yli 50 tehokasta käyttöpäivää. Tässä jutussa on tarkoitus luoda pieni katsaus fiiliksiin hieman pidemmän käytön jälkeen ja nostaa muutamia asioita esille.
Olemme jo aiemmin käsitelleet N97:ää kattavasti käyttökokemusten pohjalta:
-N97 kaupoissa ja Puhelinvertailun käsissä
-Kommentti: N97 - fiilikset vuorokauden käytön jälkeen
-Kommentti: N97 - laturisekoilua
-Testissä Nokian lippulaiva N97 - hintansa veroinen?
-Nokia N97 vastaan Apple iPhone 3GS - kumpi vie voiton?
Vajaan parin kuukauden aikana N97:n yleinen hintataso on tippunut 650 eurosta jo noin 600 euroon. Kyseessä on kuitenkin yhä Nokian lippulaivamalli, jollaisena se myös tulee pysymään N900:n markkinoilletuloon asti.
Aiemmissa artikkeleissamme niin sanotut perusasiat puhelimesta on jo tullut käsiteltyä, joten puhelimesta kiinnostuneille suosittelen lämpimästi niiden lukemista. Pidemmittä alkupuheitta alla nostetaan kymmenen erillistä pointtia esille N97:stä sekä muodostetaan jonkinlainen yleismielipide pidemmän käyttökokemuksen perusteella.
1. Ensimmäinen ohjelmistoversio uskomattoman surkea
10-sarjan ohjelmistoversio, jolla ensimmäiset toimitetut N97:t Suomessa käyttäjille saapuivat, oli lyhyesti kamala ja todella keskeneräinen.
Aktiiviset muistiinpanot -sovelluksen sai helposti kaatumaan, lukituskytkin ei toiminut kunnolla, puhelin ei reagoinut liu'un avaamisen kovinkaan rivakasti ja myös puheluiden kanssa oli suuria ongelmia.
Nokian ei olisi pitänyt toimittaa N97:siä 10-ohjelmistoversiolla. Se oli virhe, jonka kuitenkin ymmärtää. Nokian tavoitteena on varmasti ollut tuoda N97 niin aikaisin myyntiin kuin vain mahdollista, koska mallia kipeästi tarvittiin.
Uudemmat ohjelmistoversiot ovat parantaneet, korjanneet ja nopeuttaneet N97:n toimintaa merkittävästi. Yhä riittää kuitenkin töitä.
2. Ohjelmiston päivittäminen
Sain vihdoin menneenä viikonloppuna päivitettyä N97:ni uusimpaan 12.0.024-versioon. Aiemmin käytössä oli 10-sarjan alkuperäinen ohjelmistoversiolla, jolla ensimmäiset Suomessa toimitetut N97:t oli varustettu.
En tiedä syytä, miksi päivitys ei ikinä onnistunut tietokoneen kautta. Yritin sitä kolme kertaa 11-sarjan ohjelmiston julkaisun jälkeen ja kertaalleen 12-sarjaan, mutta ilman onnea. 12.0.24-päivityksen tultua saataville myös suoraan puhelimena FOTA-päivityksenä onnistui päivittäminen vihdoin.
Risuja Nokialla siitä, että päivitys tietokoneen kautta on onnistumiseltaan niin epävarmaa. Päivitykset olisi myös pitänyt tuoda nopeammin saataville FOTA-päivityksinä.
3. Puheluongelmat
Käytin N97:ääni ensimmäisellä 10-sarjan ohjelmistoversiolla melko pitkään. Sen kanssa N97 toimi ehkä heikoiten ikinä mistään puhelimistani.
Ongelma oli, että puhelua soitettaessa se aina onnistunut ja vastavuoroisesti puhelut eivät aina tulleet perille. Soitettaessa näytöllä näkyivät muun muassa varoitustekstit "Verkko varattu" ja "Ei sallittu". Useammankin kerran 50 päivän aikana myös sain tietää jonkun yrittäneen soittaa minulle - ilman että N97 olisi hälyttänyt lainkaan, ilman että soittoääni olisi soinut tai ilman että puhelusta olisi jäänyt mitään merkkiä.
Tämänkaltaiset ongelmat puheluiden kanssa eivät voi olla hyväksyttäviä enää tänä päivänä - ne kuuluvat jonnekin 10-15 vuoden taa. Edelleen, Nokian ei olisi pitänyt päästää N97:ää myyntiin 10-sarjan ohjelmistolla.
4. Kameran linssiongelmat
Paljon puhuttu asia N97:n yhteydessä on ollut sen ongelmat kameran linssinsuojukseen liittyen. Linssinsuojus naarmuttaa kameran linssiä - se ei siis suojaa kuten sen pitäisi, vaan vahingoittaa.
Omassa N97:ssäni kameran linssiin on ilmestynyt yksi suurempi ylimenevä naarmu.
Olemme kertoneet tästä ongelmasta jutuissamme aiemminkin - viimeksi tänään kerroimme Nokian myöntäneen ongelman ja takuun kattavan vian.
5. Kotinäyttö miellyttää edelleen
Yli 50 päivänkin käytön jälkeen N97:n myötä lanseerattu uusi kotinäyttötila tuntuu vieläkin erittäin mukavalta ja on yksi N97:n parhaimpia puolia.
Itselläni kotinäytön kokoonpano on vakiintunut sisältämään sovellusten ja henkilöiden pikavalintapalkit, sähköpostipalkin sekä kaksi RSS-syöteuutispalkkia. En tosin ymmärrä RSS-syötteiden päivittymislogiikkaa aivan täysin - aina välillä vaikuttaa siltä, että vain toinen niistä päivittyy.
Kotinäyttöjä olisi kuitenkin mukavampaa olla enemmän kuin yksi, kuten aiemmin olemme todenneet.
6. Ovi Storen sisältötarjonta vieläkin heikkoa
Pidemmässä käytössä Ovi Store on jäänyt aika paitsioon eikä se enää sellaiselta mullistukselta kuin alun perin. Tämä tosin johtuu lähes täysin sisällön niukkuudesta - jos sisältöä olisi merkittävästi enemmän, tulisi Ovi Storeakin käytettyä vastaavasti enemmän.
Nyt olen asentanut Ovi Storesta yhteensä vain reilu kymmenen sovellusta ja peliä. Sinällään Ovi Store on kohtalainen suoritus, mutta suuri ongelma toistaiseksi on sisällön puute.
Kehittäjien on toistaiseksi liian kallista (ja vaikeaakin) saada sovelluksensa Ovi Storeen - tämän tulee muuttua ja nopeasti, jos Nokia aikoo menestyä tällä saralla.
7. Käyttötuntuma parempi ilman värinävastetta
N97:stä löytyy värinävasteominaisuus, joka tarkoittaa, että koko puhelin värisee aina näyttöä kosketettaessa. Värinävasteelle on valittavissa kolme voimakkuutta tai sen voi kytkeä kokonaan pois päältä.
Käytin aluksi N97:ää koko ajan värinävaste pienimmällä voimakkuudella. Yllätyin kuitenkin, kuinka paljon käyttötuntuma ja -fiilis parani, kun jätin sen kokonaan pois käytöstä. Oma mielipiteeni on, että värinävaste tuo mukanaan eräänlaisen halpuuden tunteen ja ehdottomasti mieluummin käytän N97:ääni ilman sen päälläoloa.
8. Näppäimistö ja liukusysteemi eivät miellytä
N97:n QWERTY-täysnäppäimistö on mielestäni yhä käytettävyydeltään surkea. Ä- ja ö-kirjainten sekä pilkun hakeminen, joka kerta toisen painalluksen takaa syö kirjoitusnopeutta merkittävästi ja ajaa jopa itseni kirjoittamaan välillä niitä välttäen.
Ajan myötä liukusysteemin viehätys on jatkuvasti laskenut. Ottaisin mieluummin laitteeseen tavallisen liukurakenteen N97:n "ylöspomppaavan" rakenteen sijaan. En käyttökokemukseni perusteella koe näin monimutkaista rakennetta tarpeelliseksi ja pitäisin itse enemmän siitä, että näyttö olisi näppäimistön kanssa samassa linjassa. Tämä on toki myös pitkälti makukysymys ja monet varmasti pitävätkin N97:n erikoisliukurakennetta perinteistä, yksinkertaista parempana.
9. Kestävyys
Oma N97:ni on saanut kokea käyttöaikanaan myös ikäviä hetkiä, joista se kuitenkin on selvinnyt hengissä.
Pieniä ruhjeita putoamiset, iskut ja hankaukset ovat kuitenkin N97:een jättäneet. Keskelle ylhäälle näyttöön on tullut muutama naarmu, joiden syntytaustaa en tiedä.
Lisäksi luultavasti putoamisten myötä liukurakenne on hieman löystynyt ja auki ollessaan liikkuu hieman. Kestävyydeltään yhtä palaa oleva puhelin olisi aina paras...
10. Tottuuko kosketusnäyttöön ja käyttöliittymään?
N97:n ehkäpä kritisoidummat puolet ovat, ansaitusti, olleet sen resistiivinen kosketusnäyttö sekä heikosti kosketusnäyttökäyttöön kilpailuun verrattuna taipuva S60-käyttöliittymä. Mutta ovatko nämä tottumiskysymyksiä?
Tavallaan ainakin käyttöliittymään tottuu ajan myötä - sen kanssa oppii elämään. Siltikään tämä ei ole mikään puolustus sille, että käyttöliittymä on surkea käytettävyydeltään sekä myös tyylikkyydeltään. N97 on myös melko vaikea puhelin käyttää käyttöliittymän sekavuutensa ansiosta.
Kosketusnäyttöön olen ehkä hieman tyytyväisemmäksi myös tullut ajan myötä - siltikin iPhonen kapasitiivisen näytön herkkyyttä kaipaa lähes joka kerta, kun puhelinta käyttää.
---
Mitä luultavimmin N97 tulee vaihtumaan N900:aan heti kun se markkinoille Suomessa saapuu. Aiemmin iPhone 3GS:ää testattuani olen todennut jääväni odottamaan seuraavaa iPhonea, mutta en halua elää N97:n kanssa niin kauaa. Ja N900 on ainakin toistaiseksi saatavilla olevien tietojen perusteella tehnyt allekirjoittaneeseen suuren vaikutuksen.
N97 ei missään nimessä ole kokonaisuutena mitenkään surkea tai edes huono laite. Siinä on sekä hyvät että huonot puolensa - kuten varmasti kaikissa asioissa elämässä.
Tässä kuitenkin lyhyt suositus: jos et tarvitse uutta puhelinta (=mobiililaitetta) aivan vielä ja haluat nokialaisen, niin odota hetki ja hanki N900. Se vaikuttaisi jättävän N97:n kauas taakseen. Jos olet avoin myös muille valmistajille, harkitse Applen iPhone 3GS:ää. N97:ää en enää voi suositella.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.