Nokian Ovi Kaupan alkutaival ei vakuuta: vain 10 miljoonaa latausta kolmessa kuukaudessa

Markus Lehtiniitty
6. syyskuuta, 2009 20:16

Nokian Ovi Storen, suomalaisittain Ovi Kaupan, alku ei ole sujunut kovinkaan vaikuttavasti. Tietojen mukaan kaupasta tehtiin vain 10 miljoonaa latausta sen kolmen ensimmäisen aukiolokuukauden aikana. Asiasta on kertonut muun muassa mocoNews-sivusto.
Nokian Ovi Store avautui käyttäjille 26. toukokuuta. mocoNewsin mukaan Nokian Devices-yksikön johtaja Kai Öistämö kertoi aiemmin tällä viikolla Nokia World 09 -tapahtuman yhteydessä toimittajille kaupasta tehdyn toistaiseksi 10 miljoonaa latausta ja käyttäjien ladanneen keskimäärin kuusi sovellusta. Tämä tarkoittaisi, että kaupalla olisi toistaiseksi ollut 1,67 miljoonaa käyttäjää.
Ovi Storen selkeä vertailukohta on Applen iPhone-puhelinten vastaava App Store, joka käynnisti nykyisen laitteista valmiina löytyvien sovelluskauppojen trendin. App Store saavutti ensimmäisenä kahtena kuukautenaan 100 miljoonan latauksen rajan avauduttuaan viime kesänä. Viimeisimmän tiedon mukaan kaupasta on tehty yli 1,5 miljardia sovelluslatausta ja kahden miljardin raja lienee jo hyvin lähellä.
Ovi Storen heikko menestys ei kuitenkaan ole kovin suuri yllätys, sillä kauppasovellusta ei vielä toimiteta monienkaan puhelimien mukana esiasennettuna. Ensimmäinen puhelin, josta Ovi Store valmiina löytyi, oli N97. Se saapui markkinoille laajamittaisemmin vasta heinäkuussa. Ovi Store tukee itsessään yli 100 laitetta ja on saataville viidellä eri kielellä. Operaattorin kautta toimiva laskutus on toistaiseksi mahdollista kahdeksassa maassa yhteensä 27 operaattorin kautta.
Heikon laitteista löytyvyyden lisäksi myöskään Ovi Storen tarjoama käyttökokemus ei vielä ole aivan ensiluokkainen. Tätä suurempi ongelma kuitenkin on toistaiseksi ollut ainakin kosketusnäytöllisten puhelinten osalta tarjolla olevan sisällön suppeus. Ovi Storea on krisoitu muun muassa erilaisten tyyriiden sertifikaattien vaatimisesta sovelluksilta, jotka vähentävät kehittäjien kiinnostusta tuoda sovelluksensa saataville sen kautta.
Nokian palveluliiketoiminnasta vastaava johtaja Niklas Savander kertoi Nokia World 09:ssä pitämänsä esityksen yhteydessä Ovi Store -latausten kasvaneen elokuussa 50 prosenttia heinäkuuhun verrattuna.
Ovi Storea laajemmin Nokian palveluliiketoiminnan menestystä voi seurata muun muassa aktiivisten käyttäjien lukumäärällä mitattuna. Tämä luku on tällä hetkellä 55 miljoonaa, ja Nokian tavoitteena on nostaa se 80 miljoonaan vuoden 2009 loppuun mennessä ja vuonna 2012 300 miljoonaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.