HTC: 2,8 tuuman koko liian pieni kapasitiiviselle kosketusnäytölle

Markus Lehtiniitty
9. syyskuuta, 2009 16:12

HTC julkisti eilen uuden, yhtiön toistaiseksi edullisimman Android-käyttöjärjestelmällä varustetun älypuhelimen, Tattoon. Tattoon kosketusnäyttö on toteutettu resistiivisellä tekniikalla, kun HTC:n aiemmista Android-puhelimista on löytynyt kapasitiivisella tekniikalla toteutettu kosketusnäyttö.
HTC:n Twitterin kautta lähettämän viestin mukaan Tattoon näytön koko ei olisi ollut riittävä kapasitiiviselle kosketusnäytölle. Ongelmaksi olisi muodostunut näytön kosketuksen rekisteröimistarkkuus.
Kapasitiivisten ja resistiivisten näyttöjen paremmuudesta on käyty paljon keskusteluja. Yleinen mielipide suosii kapasitiivisia näyttöjä, mutta myös resistiivisellä tekniikalla on kannattajansa.
Kapasitiivinen näyttö on herkempi, mutta ei mahdollista styluksen käyttöä, on ainakin periaatteessa epätarkempi ja vaatii koskettamista juurikin sormella - ei esimerkiksi kynnellä tai hanskan läpi. Myöskään toistaiseksi ainakaan yhdenkään suuremman valmistajan puhelimessa ei ole nähty monikosketusta resistiivisen näytön yhteydessä.
Mutta miksi HTC käyttää Tattoossa resistiivistä kosketusnäyttöä? Osasyy voi toki olla resistiivisen näytön tarjoama tarkempi tarkkuus pienellä näytöllä, mutta pääosin asiassa lienee kyse resistiivisten näyttöjen edullisemmasta hinnasta - Tattoohan tulee olemaan varsin edullinen ominaisuuksiinsa nähden asettuessaan hinnaltaan 200-250 euroon.
Palm julkisti myös myöhään eilisiltana uuden kosketusnäytöllä varustetun Pixi-puhelimen. Sen näytön koko on vain 2,63 tuumaa, mutta kyseessä on silti kapasitiivinen kosketusnäyttö. Näytön koko ei siis ole varsinainen rajoite kapasitiiviselle näytölle.
On mielenkiintoista nähdä, miten kahden eri näyttötekniikan kehitys tulee jatkossa kehittymään. Nokiakin on jo julkistanut ensimmäisen kapasitiivisella näytöllä varustetus kosketuspuhelimensa, X6:n. Resistiivisten näyttöjen puolesta puhuu yhä niiden tuki stylukselle, jonka vuoksi ne soveltuvat paremmin muun muassa Kiinan markkinoille. Resistiivinenkin tekniikka kehittyy jatkuvasti herkemmäksi. Puhetta on myös ollut molempien tekniikoiden yhdistämisestä yhteen ja samaan näyttöön.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.