Qt tuo monikosketuksen ja eletoiminnot niin Nokian Maemo- kuin Symbian-kosketuslaitteisiin

Markus Lehtiniitty
10. syyskuuta, 2009 14:27

Uudet Qt-käyttöliittymärajapinnat tuovat tulevaisuudessa myös monikosketuksen ja erilaiset eletoiminnot niin Nokian kosketusnäytöllisiin Maemo- kuin myös Symbian-laitteisiin. Ensimmäisissä lopputuotteissa kyseiset ominaisuudet tultaneen näkemään vuoden 2011 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.
Uudet Qt- ja Orbit-käyttöliittymärajapinnat ovat tulossa vahvasti mukaan seuraavassa Maemo 6 (Harmattan) -käyttöjärjestelmässä sekä Symbian^4 -käyttöjärjestelmäversiossa. Molempia odotetaan kaupasta löytyviin laitteisiin asti joskus vuoden 2011 ensimmäisellä puoliskolla, mutta tätä tarkempaa aikataulua ei toistaiseksi ole tiedossa.
Nokia julkaisi eilen Qt 4.6 Technology Preview -esiversion. Qt 4.6:n luvataan mahdollistavan uusien, aiempaa mielenkiintoisempien käyttökokemusten luomisen. Monikosketuksen ja eletoimintojen ohella Qt 4.6 tuo mukanaan uuden animaatiorajapinnan sekä kehittyneitä grafiisia tehosteita. Myös Qt:llä kehitettyjen sovellusten toiminnan kerrotaan nopeutuvan merkittävien päivitysten myötä - ja erityisesti verkkoselaimiin luvataan merkittäviä parannuksia. Lisää Qt 4.6:sta ja sen tuomista lukuisista teknisistä uudistuksista voi lukea muun muassa täältä.
Qt-rajapintojen ansiosta sovelluskehityksen Nokian laitteille pitäisi helpottua merkittävästi. Symbianin nykyiset Avkon-käyttöliittymäkomponentit korvautuvat Symbian^4:stä lähtien Qt-komponenteilla ja jatkossa ainakin teoriassa samojen sovellusten pitäisi toimia niin Maemo- kuin myös Symbian-käyttöjärjestelmän päällä. Tämä on sovellusten saatavuuden osalta jatkossa erittäin tärkeää, kun Nokia tulee käyttämään ja tukemaan kahta kehittynyttä käyttöjärjestelmää rinnakkain.
Mobiilialustojen ohella Qt:ta käytetään myös perinteisiin tietokoneisiin suunnattujen käyttöjärjestelmien yhteydessä. Qt 4.6:n pitäisi tuoda tuki Microsoftin Windows 7:lle sekä Applen Mac OS X 10.6 Snow Leopardille.
Aiemmin olemme käsitelleet Qt-rajapintojen tuloa kertoessamme Symbian^4:n rikkovan sovellusten yhteensopivuuden sekä analysoidessamme Symbian- ja Maemo-käyttöjärjestelmien tulevaa suhdetta Nokian mallistossa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.