iPhone 3GS:ää joutuu odottamaan Suomessa tajuttoman pitkään

Markus Lehtiniitty
15. syyskuuta, 2009 18:59

Applen iPhonea Suomessa ainoana virallisena jakelukanavana myyvä Sonera on ajautunut suuriin toimitusvaikeuksiin tuoreimman iPhone 3GS -mallin kohdalla.
Tällä hetkellä uusien iPhone 3GS -tilausten arvioitu toimitusaika on 8-12 viikkoa, joka kuulostaa uskomattoman pitkältä ajalta ottaen huomioon, että laite saapui täällä markkinoille jo 31. heinäkuuta eli noin puolitoista kuukautta sitten. Pahimassa tapauksessa iPhone 3GS:n nyt tilatessaan sen saa vasta joulukuussa.
Soneran iPhonen saatavuudesta kertovan sivun mukaan "suuren kysynnän vuoksi laitteiden saatavuudessa on aluksi niukkuutta". Soneran mukaan se toimittaa laitteet tilausjärjestyksessä.
Saatavuudesta kertovan sivun mukaan kuitenkaan edes kaikkia viimeistään 31. heinäkuuta tehtyjä enakkotilauksia ei edes olla toimitettu vielä. Soneran tavoitteena on saada kaikki ennakkotilatut iPhone 3GS:t toimitettua syyskuun loppuun mennessä ja aloittaa ennakkomyynnin jälkeen tilattujen puhelinten toimitukset lokakuussa.
Kokonaisuutena iPhone 3GS:n saatavuus on siis ollut Suomessa heikko ja sellaisena se myös tulee pysymään näillä näkymin vielä pitkään. Soneran yhä kokemat ongelmat ovat hieman yllättäviä, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa iPhone 3GS:n saatavuus on jo parantanut huomattavasti.
Koska Sonera ei ole virallisesti kommentoinut iPhone 3GS:n myyntimääriä muuten kuin ennakkovarausten osalta, on toimitusongelmien perimmäistä syytä vaikea arvioida. Varmastikaan toimitusvaikeudet eivät ole olleet hyödyllinen asia Soneralle tai sitä paremmin Applellekaan, sillä heikko saatavuus on varmasti ajanut ainakin joitakin asiakkaita myös kilpailijoiden tuotteita kohti.
Applen antamien tietojen perusteella laskettujen lukujen mukaan heinä-elokuussa yhtiö toimitti yhteensä 3,6 miljoonaa iPhonea. Tämä tarkoittaisi, että tasaisella vauhdilla iPhonen kappalemääräinen myynti yltäisi kolmanneksellä neljänneksellä suunnilleen samoihin lukuihin huhti-kesäkuun lukujen kanssa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.