Nokia soitti ensimmäisen LTE-puhelun kaupallisella laitteistolla

Markus Lehtiniitty
18. syyskuuta, 2009 14:45

Nokian verkkoyksikkö Nokia Siemens Networks on soittanut ensimmäisen puhelun LTE-verkoissa kaupallisella laitteistolla sekä standardin mukaisella kaupallisella ohjelmistolla.
NSN:n mukaan puhelu suoritettiin 3GPP Release 8:n mukaisella ohjelmistolla. Tarkempia tietoja käytetyistä laitteista tai puhelun sisällöstä ei kuitenkaan julkisuuteen annettu. Puhelu soitettiin NSN:n Ulmin tutkimuskeskuksessa Saksasa.
LTE:tä (Long Term Evolution) voi pitää neljännen sukupolven matkapuhelinverkkoteknologiana. Sen odotetaan mahdollistavan huomattavasti kolmannen sukupolven verkkoja nopeammat datayhteydet - yltäen todellisiin kymmenien megabittien sekuntinopeuksiin.
"Tämä puhelu on merkittävä virstanpylväs LTE-ympäristön luomisessa ja vahvistamisessa ja osoittaa sitoutumisemme teknologiaan", sanoi NSN:n Radio Access -yksikön johtaja Marc Rouanne yhtiön tiedotteessa. "Näemme asiakkaiden ottavan LTE:n käyttöön erilaisissa aikatauluissa ja olemme valmiina niin ensimmäisten käyttöönottajien kuin myös operaattoreiden, jotka siirtyvät LTE:hen 3G/HSPA+:n kautta palvelemiseen", Rouanne jatkoi.
Nokian virallinen Nokia Conversations -blogi muistuttaa, että myös maailman ensimmäinen GSM-puhelu soitettiin Nokian puhelimella Nokian verkossa vuonna 1991 ja ensimmäinen kaupallinen 3G-puhelu 3GPP:n mukaisella Nokian laitteistolla vuonna 2001.
Yleisesti ensimmäisiä LTE-puhelimia voitaneen odotella markkinoille ensi vuoden loppupuolella ja laajemmin vuonna 2011. Ensimmäiset LTE-verkot avautuvat kuitenkin jo ensi vuoden alkupuolella, jolleivat jopa tämän vuoden lopulla. Ensimmäiset niissä käytettävät laitteet kuitenkin tulevat olemaan vain datan siirtoon kykeneviä modeemeita. Suomessa LTE-toimiluvat kaupataan vielä tämän vuoden aikana.
Nokian ensimmäisen LTE:tä tukevan puhelimen julkistus- tai markkinoilletuloajankohdasta ei toistaiseksi ole mitään tietoa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.