Symbian uskoo voivansa säilyttää enemmistön älypuhelinmarkkinoista

Markus Lehtiniitty
18. syyskuuta, 2009 12:18

Toistaiseksi yhä selkeästi suosituimpana älypuhelinkäyttöjärjestelmä pysynyt Symbian, joka on viime vuosina menettänyt merkittävästi osuuttaan markkinoista, uskoo voivansa säilyttää jatkossakin yli 50 prosentin osuuden myydyistä älypuhelimista.
Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters Symbianin David Woodin haastatteluun perustuen. "Symbianilla on loistava mahdollisuus säilyttää johtava asema. Meillä pitäisi olla kyky pitää itsellämme 50 prosentin osuus älypuhelinmarkkinoista", Wood totesi.
Tavoitteeseensa Symbian aikoo päästä helpottamalla Symbiania niin kehittäjä- kuin käyttäjänäkökulmasta katsottuna. Aiemmin Symbiania on kritisoitu voimakkaasti molempien osalta: jo pidempään kehittäjät ovat nähneet alustan hyvin vaikeana ja toisaalta kosketusnäytöllisiin puhelimiin Symbian ei ole taipunut kovinkaan näppärästi.
Symbian aikoo kasvattaa käyttöjärjestelmällään varustettujen puhelinten kumulatiivisen myyntimäärän yli yhteen miljardiin 3-4 vuodessa. Aiemmin helmikuussa Symbian kertoi sen käyttöjärjestelmällä varustettuja puhelimia olevan markkinoilla jo 250 miljoonaa. Osana tässä kehityksessä on uusien puhelinvalmistajien houkuttelu mukaan. Nokia osti Symbianin viime vuonna, jonka jälkeen käyttöjärjestelmän kehitys on säätiöity Symbian Foundationiin ja tarkoituksena on tehdä käyttöjärjestelmästä avointa koodia.
Symbian on menettänyt viime vuosina osuutta älypuhelinmarkkinoilla erityisesti Applen iPhonelle ja RIM:n BlackBerry-laitteille. Jatkossa myös Googlen Android-käyttöjärjestelmä tulee kasvattamaan merkitystään. Älypuhelinmarkkinat ovat kasvaneet ja kasvavat yhä vauhdikkaasti. Vuodelle 2009 odotetaan yleisesti noin 30 prosentin kasvua kappalemäärissä viime vuoteen verrattuna, kun koko puhelinmyynti samaan aikaan on laskusuunnassa.
"Käyttöjärjestelmämarkkina on nykyisin tungokseen asti täysi, liiallisuuksiin asti. Kaikki näkevät tämän markkinan potentiaalin", kertoi David Wood Reutersin haastattelussa.
Symbianin suurin käyttäjä on Nokia, joka on käyttänyt sitä tähän asti käytännössä kaikissa älypuhelimissaan. Jatkossa Nokian huippulaitteista saattaa kuitenkin löytyä Linuxiin perustuva Maemo-käyttöjärjestelmä - tästä suunnasta esimakua tarjoaa tuore N900-malli. Samaan aikaan Symbianin käyttö kuitenkin laajenee yhä edullisempiin hintaluokkiin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.