ARM:in tulevat prosessorit pyörittävät uusia superpuhelimia

Markus Lehtiniitty
20. syyskuuta, 2009 20:08

Piirisuunnittelija ARM on paljastanut ennakkotietoja tulevista moniytimisistä ARM Cortex-A9 MPCore -prosessoreistaan.
ARM:in mukaan seuraavan sukupolven Cortex-prosessorit yltävät jopa kahden gigahertsin kellotaajuuteen ja niistä voi löytyä jopa kahdeksan ydintä. Lisäksi tarjolle tulee kahden ja neljän ytimen versiot sekä myös samaan perusarkkitehtuuriin perustuva yksiytiminen prosessori.
Vähemmän yllättäen Cortex-A9 -prosessoriperheen suunnitelussa tavoiteina ovat olleet korkea suorituskyky ja pieni virrankulutus. Kahteen gigahersiin pystyvä kaksiytiminen Cortex-A9-prosessori kuluttaa korkeimmillaankin vain alle 250 milliwattia virtaa.
"Cortex-A9 MPcore -prosessori on jo laajasti hyväksytty korkean suorituskyvyn sulautetuissa järjestelmissä tarjoavaksi prosessorivalinnaksi laajassa kuluttaja- ja yrityslaitteiden valikoimassa", sanoi ARM:n prosessoriyksikön markkinointijohtaja Eric Schorn yhtiön tiedotteessa.
Puhelinvalmistajien useimmissa nykyisissä huippumalleissa on käytössä joko ARM:in yksiytiminen Cortex-A8-prosessori 600 megahertsin kellotaajuudella (muun muassa Nokia N900, Apple iPhone 3GS, Samsung i8910 Omnia HD) tai Qualcommin Snapdragon -prosessori yhden gigahertsin kellotaajuudella (mm. Toshiba TG01, HTC:n tuleva Leo).
Ensimmäisiä Cortex-A9-prosessorilla varustettuja laitteita voitaneen odotella markkinoille vuoden 2010 loppupuolella tai 2011 alussa. Puhelinten ohella ARM:in tulevista prosessoreista löytynee jo tarpeeksi tehoa pyörittämään myös niin sanottuja minikannettavia, joihin ARM:in aiemmat ratkaisut eivät ole olleet kelvollisia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.