Mitä ihmettä? Puhelin Windows XP:llä

Markus Lehtiniitty
20. syyskuuta, 2009 21:01

Aiemmin puhelimet on lähinnä jaettu perinteiseen puhelimiin sekä älypuhelimiin. Älypuhelinjärjestelmiksi on luettu muun muassa Symbian, Google Android sekä Microsoft Windows Mobile. Nyt kuitenkin julkisuuteen on tullut tiettävästi ensimmäinen Microsoftin tietokoneisiin suunnatulla Windows XP -käyttöjärjestelmällä varustettu puhelin, ITG xpPhone. Laitteen takana oleva Investment Technology Group on kiinalainen puhelinvalmistaja.
xpPhonen tärkeimpiin ominaisuuksiin kerrotaan kuuluvan AMD:n mobiiliprosessori, 4,8 tuuman kosketusnäyttö (tarkkuus 800x480 pikseliä), QWERTY-täysnäppäimistö, 1,3 megapikselin kamera, GPS-paikannus, WLAN- ja Bluetooth-yhteydet, VGA- ja USB-liitännät, 512 tai 1024 megatavua RAM-muistia, 8-64 gigatavun SSD-levy sekä 30-120 gigatavun kiintolevy.
Myöskään xpPhonen verkkoyhteysvalikoima ei jätä kylmäksi: mahdollisuuksien joukossa on niin GSM- ja WCDMA-perustainen, GPRS-, EDGE- sekä HSPA-datayhteyksiä tukeva versio, kuin myös CDMA- tai kiinalaisten TD-SCDMA-verkkojen tuki. Lisäksi tarjolla on vaihtoehtoisesti myös WiMAX.
Jatkuvaa käyttöaikaa xpPhonelle luvataan seitsemän tuntia vakioakulla ja 12 tuntia tavallista suuremmalla akulla. Luonnollisestikin ITG xpPhone on puhelimeksi varsin kookas - tarkkoja mittoja ei ole virallisesti kerrottu, painoa pitäisi olla 400 grammaa. ITG xpPhone ei myöskään näytä yhtään puhelimelta.
Kokonaisuutena kyseessä on jotain aivan erilaista, mikä myöskin asettaa suuren kysymysmerkin lopullisen markkinoilletulon päälle. Tuleeko xpPhone ikinä löytämään tietänsä loppuasiakkaille asti? Ennakkotilattavissa se jo on, mutta se ei lopulta kerro tulevasta mitään.
Myöskään xpPhonen hinnasta ei ole toistaiseksi minkäänlaista tietoa. Se tulee kuitenkin olemaan erittäin korkea muun muassa laitteesta löytyvän tallennustilan ansiosta - siis jos ITG xpPhone ikinä saataville tulee. ITG xpPhone on mielenkiintoinen, mutta onko se myös mielikuvitusta?
Lisätietoa xpPhonesta löytyy ITG:n omilta englanninkielisiltä xpPhone-sivuilta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.