Symbian^3:ssa riittää yksi kosketus

Markus Lehtiniitty
21. syyskuuta, 2009 19:48

Muun muassa Nokian kosketuspuhelimista löytyvän Symbian-käyttöjärjestelmän ja S60 5th Editionin yhdistelmää, joka tunnetaan myös nimellä Symbian^1, on kritisoitu voimakkaasti heikosta käytettävyydestään ja käyttöliittymän jälkeenjääneisyydestään.
Merkittäviä muutoksia on kuitenkin tulossa useammassa erässä: ensimmäinen askel on kineettisen selauksen käyttöönotto kautta käyttöliittymän - tämä on tapahtumassa jo ohjelmistopäivityksinä vanhoihinkin laitteisiin, muun muassa Nokian N97 on saamassa kyseisen päivityksen ensi kuussa.
Käyttöliittymää on lisäksi merkittävästi kritisoitu epäjohdonmukaisuudesta: kun muun muassa kotinäytöllä ja valikossa riittää kohteen avaamiseen yksi kosketus, tarvitaan erilaisissa listoissa kohteen avaamiseen kaksi kosketusta. Nykyisin ensimmäinen kosketus vain aktivoi kohteen ja toinen vasta avaa sen. Tähän on kuitenkin tulossa jatkossa muutos.
Symbian^3-käyttöjärjestelmäversion kehityksessä tehdyn ehdotuksen mukaan kaikkien käyttöjärjestelmän vakiosovellusten listakohteidenkin avaamiseen tarvitaan vain yksi kosketus. Ehdotuksen toteutuminen vaikuttaa hyvin todennäköiseltä. Muutoksen hyvä puoli olisi, että se ei vaikuttaisi ei-kosketuspuhelimiin eikä kolmansien osapuolten sovelluksiin. Ensimmäiset Symbian^3-puhelimet ovat mahdollisesti tulossa vuoden 2010 syksynä. Luultavasti tätä aiempiin malleihin yhden kosketuksen uudistus ei tule kineettisestä selauksesta poiketen yltämään.
Ehdotuksen takana on suomalainen Ixonos-yhtiö. Asiaa käydään läpi Symbianin dokumentaatiowikissä, jossa mukana on myös Inoxosin jättämä ehdotus muutoksista kattavien selitysten ja esimerkkien kera (PDF-linkki), ja asia on nostettu esiin myös Symbianin pääblogissa.
Symbian Foundationilla on Symbian UI Brainstorm -blogi, johon kuka tahansa voi lähettää käyttöliittymän kehitysehdotuksia.
Symbianin blogin mukaan Symbian^3:ssa pyrkimyksenä on pienehköt, mutta silti merkitykselliset käytettävyysparannukset. Aiemmin olemme kertoneet Symbian^4:n tuovan suurempia uudistuksia käyttöliittymään. Kineettisen selauksen ja yhden kosketuksen jatkoksi Symbian^4:ssä käyttöliittymää ja sen ulkonäköä uusittaneen ja modernisoitaneen rankemmalla kädellä - käyttöön otettavat Qt-rajapinnat tuovat mukanaan myös monikosketus- ja eletoiminnot. Ensimmäisiä Symbian^4:llä varustettuja puhelimia voitaneen odotella vuoden 2011 alkupuolella.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.