Adobe tuo täyden Flashin useimmille älypuhelimille, mutta ei iPhonelle

Markus Lehtiniitty
5. lokakuuta, 2009 17:56

Adobe on tuomassa verkosta tutun Flash-tekniikkansa huomattavasti aiempaa laajemmin saataville myös puhelimissa. Applen iPhonea lukuun ottamatta kaikille merkittävimmille älypuhelinalustoille tulee jatkossa olemaan tarjolla täysi Flash-tuki. Adobe on kertonut asiasta vuotuisessa Adobe MAX -kehittäjätapahtumassaan.
Jatkossa siis niin Symbiania, Googlen Androidia, Microsoftin Windows Mobilea, Palmin webOS:ia kuin myös RIM:in BlackBerryä hyödyntäville laitteille on saatavilla kattava Flash-tuki uuden Flash Player 10.1:n myötä. Sen sijaan Apple ja Adobe eivät vieläkään ole löytäneet yhteistä säveltä Flash-tuen osalta. Adoben mukaan 20 suurimmasta puhelinvalmistajasta se tekee yhteistyötä 19 valmistajan kanssa.
Flash Player 10.1 tuo puhelimiinkin mukanaan täden Flash-tuen grafiikkakiihdytyksen kera, mikä mahdollistaa muun muassa YouTube-videoiden toistamisen HD-laatuisena. Lisäksi uusi Flash-versio tuo mukanaan tuen mobiililaitteiden tarjoamille ominaisuuksille, kuten kiihtyvyysanturille, monikosketukselle sekä eletoiminnoille. Lisäksi Adobe kertoo huomiota kiinnitettävän erityisesti virrankulutuksen sekä resurssien käytön minimoimiseen.
Kyseessä on merkittävä edistysaskel, sillä toistaiseksi monista älypuhelimista ei ole löytynyt Flash-tukea lainkaan tai sitten mukana on ollut vain kevyempi Flash Lite. Uusi Flash tulee tuomaan puhelinten tarjoaman selailukokemuksen jälleen yhden askeleen verran lähemmäs perinteistä tietokonetta.
Flash-uudistusta saadaan vielä kuitenkin odottaa hetken aikaa. Beta-testiversiot uudesta Flashistä julkaistaan Windows Mobilelle ja Palmin webOS:ille vielä tänä vuonna ja puolestaan Androidille sekä Symbianille alkuvuodesta. Valmiit versiot uudesta Flashistä ovat vuorossa vasta vuoden 2010 puolen välin paikkeilla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.