Nokia antamassa Maemo-laitteidensa valmistusta ulkopuolisille?

Markus Lehtiniitty
5. lokakuuta, 2009 19:45

Nokia saattaa jatkossa valmistuttaa Maemo-käyttöjärjestelmää käyttäviä laitteitaan myös sopimusvalmistajilla. DigiTimes on kertonut asiasta kiinankielisen Commercial Times -lehden tietoihin perustuen. Nokia ei ole ainakaan toistaiseksi kommentoinut asiaa mitenkään.
Tietojen mukaan Nokia olisi lähestynyt taiwanilaisia sopimusvalmistajia, mukaan lukien Compal Communications ja Chi Mei Communication Systems, niin sanotulla RFI-pyynnöllä ("request for information"). Kyseisten RFI-pyyntöjen tarkoituksena on yleensä selvittää valmistajien valmiuksia laitteiden tuotantoon ja ne edeltävät varsinaisia tarjouspyyntöjä.
Nokia ei ole aiemmin antanut älypuhelintensa valmistusta ulkopuolisten ODM-valmistajien ("original design and manufacturing") hoiviin, vaan on valmistanut ne itse. Viime vuosina Nokia on kuitenkin käyttänyt ODM-valmistajia erityisesti CDMA-puhelimiensa osalta, joka onkin nostanut esiin spekulaatioita, että mahdollisesti tulossa oleva Maemo-laitteiden ODM-valmistuskin voisi koskea erityisesti Yhdysvaltain markkinoille suunnattuja, mahdollisesti CDMA-verkkoa hyödyntäviä laitteita.
Nokialla on yhteensä kymmenen omaa puhelintehdasta yhdeksässä eri maassa. Kalliimman hintaluokan älypuhelinmalleja on toistaiseksi valmistettu kuitenkin lähinnä Salon tehtaalla Suomessa, Pekingin tehtaalla Kiinassa sekä Masanin tehtaalla Etelä-Koreassa muiden tehtaiden keskittyessä edullisempien hintaluokkien puhelinten tuotantoon.
Ensimmäisen myös puhelinominaisuuksilla varustetun Maemo-laitteen, N900:n (kuvassa), odotetaan saapuvan markkinoille tuoreimman tiedon mukaan loka-marraskuun vaihteessa. Ennakkoarvioissa N900 on kerännyt paljon kehuja ja onpa Nokian jopa arvioitu aliarvioineen N900:n hyvyyden sekä samalla myös tulevan menestyksen.
Sekalaisten huhujen mukaan seuraava uusi Maemo-käyttöjärjestelmällinen laite, nimeltään mahdollisesti N920, olisi tulossa joskus vuoden 2010 kesällä tai syksyllä. Siitä ei löytyisi N900:sta tuttua esiin liukuvaa fyysistä QWERTY-täysnäppäimistöä, vaan N920:ssa luotettaisiin täysin vain kosketusnäyttöön, joka mahdollisesti olisi toteutettu kapasitiivisella tekniikalla. Kooltaan N920 olisi toistaiseksi saatavilla olevien tietojen mukaan N900:aa ainakin ohuempi - sekä myös mahdollisesti muutenkin kompaktimpi. Käyttöjärjestelmänsä osalta N920 perustunee vielä N900:n kanssa samalle Maemo 5 -pohjalle. Joskus vuoden 2010 lopussa tai vuoden 2011 alussa tulossa olevan Maemo 6:n myötä Maemo-laitteita lieneekin sitten odotettavissa jo runsaammin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.