Adoben Flash saapuu iPhoneen, tavallaan

Markus Lehtiniitty
6. lokakuuta, 2009 17:54

Ohjelmistoyhtiö Adobe on julkistanut sen tulevan Adobe Flash Professional CS5 -ohjelmiston mahdollistavan Flashilla kehitettyjen sovellusten kääntämisen helposti natiiveiksi iPhone-käyttöjärjestelmälle tarkoitetuiksi sovelluksiksi.
Eilen kerroimme varsinaisen Flash-tuen saapuvan Flash Player 10.1:n muodossa kaikille tärkeimmille älypuhelimissa käytettäville käyttöjärjestelmille lukuun ottamatta Applen iPhonea. Kun muilla alustoilla täysi Flash-tuki tulee uuden version myötä saataville verkkoselaimen kautta, niin iPhonen osalta kehittäjille avautuu jatkossa mahdollisuus luoda verkkoon kehittämistään Flash-sovelluksista iPhone-versiot ja tuoda ne saataville Applen App Store -sovelluskaupan kautta.
Julkinen beta-testiversio Flash Professional CS5:stä on tulossa saataville Flash-kehittäjille vielä loppuvuoden aikana. Applen App Storessa on kuitenkin jo saatavilla kahdeksan uudella menetelmällä Flashista iPhonelle käännettyä sovellusta, jotka on luotu tulevan ohjelmiston esiversiolla. Kyseisiä sovelluksia esitellään Adoben sivuilla.
Applen kanta Flashin iPhoneen lisäämiseen on ollut nuiva iPhonen ensiesittelystä alkaen - ja vaikka asiasta onkin aina välillä kuultu myös myönteisempiä huhuja, ovat ne lopulta aina osoittautuneet toteutumisensa osalta olemattomiksi.
Kunnollisen Flash-tuen puute alleviivaa jälleen kerran myös iPhonen sulkeutuneisuutta. Suuri ongelma iPhonen osalta on siitä uupua sovellusten tausta-ajomahdollisuus. Apple on yrittänyt kiertää ongelmaa muun muassa push-ilmoitustekniikalla, mutta kaikkia tausta-ajon puutteesta aiheutuvia ongelmia ei sekään kuitenkaan ole pystynyt ratkaisemaan.
Apple ei ole ainakaan toistaiseksi kommentoinut Adoben tuoreita suunnitelmia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.