Suomenkielinen huijausviesti liikkeellä - varo tällaista tekstiviestiä

Markus Lehtiniitty
7. lokakuuta, 2009 17:08

Suomessa leviää uusi, ikävä tekstiviestihuijaus. Asiasta on kertonut suomalainen tietoturvayhtiö F-Secure blogissaan.
F-Securen mukaan yksi heidän Helsingissä työskentelevistä tutkijoistaan sai puhelimeensa 5. lokakuuta oheisessa kuvassa esillä olevan tekstiviestin. Suomenkielisessä viestissä kehotetaan klikkaamaan mukana olevaa linkkiä. Samasta huijauksesta voi olla myös muita variaatioita liikkeellä.
Viestissä esiintyvän linkin klikkaaminen vie sivulle, joka aluksi vaikuttaa melko viattomalta, tunnettua YouTube-videopalvelua melkoisesti muistuttavalta MobileTube-sivulta. Sivun alareunassa kuitenkin kerrotaan, että käyttäjä on hyväksynyt maksullisen palvelun käyttöönoton ja tarjotaan mahdollisuutta haluttaessa peruuttaa tilaus.
F-Securen mukaan se on törmännyt vastaaviin huijauksiin useasti aiemminkin monilla eri kielillä. Huijaus vaatii toimiakseen ainoastaan WAP-yhteysosoitteen olevan määritelty puhelimessa, jonka jälkeen linkin klikkaaminen ja sivulla vierailu tarjoaa huijaajalle kaiken tarpeellisen tiedon "palvelustaan" laskuttamiseen. Huijaus toimii siis useimmissa peruspuhelimissa.
F-Secure kehottaa käyttäjiä aina odottamattomia linkkejä tekstiviesteissä kohdatessaan vain poistamaan viestin. Jos linkkiä on mennyt klikkaamaan, tulee tarkistaa löytyykö sivuilta sopimuksen peruuttamismahdollisuus - jos löytyy, niin sitä kannattaa käyttää. Jos epäasiallista laskutusta kuitenkin tapahtuu, tulee asiasta ilmoittaa operaattorille.
Ainakaan toistaiseksi uuden tekstiviestihuijauksen leviämislaajuudesta ei ole tietoa. Ilmeisesti ainakaan toistaiseksi kyse ei ole kovin suuresta ongelmasta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.